Opening Smart Welding Factory
Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen verrichte op 13 februari de officiële opening van het fieldlab Smart Welding Factory. Dat gebeurde tijdens de vierde LAC relatiedag op de locatie ROC van Twente in Hengelo.
Het Fieldlab Smart Welding Factory is een initiatief van LAC, dat met het project het doel heeft om door middel van onderzoek en ontwikkeling kleine series en enkel stuks productie met lasrobots zonder afkeur te realiseren. Hiervoor wordt het Fieldlab ingezet. Bij het project Smart Welding Factory bundelen elf grote en kleine ondernemingen en onderwijsinstellingen hun krachten. Zij ontwikkelen samen een procedé dat het robotlassen van kleine series tot enkel stuks efficiënter, goedkoper en beter maakt. Door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Dit verlaagt ook de kans op fouten en verkort de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht.
Projectpartners
Op weg naar de lasfabriek van de toekomst, waarin verschillende stappen in het productieproces zijn geautomatiseerd, werken de diverse projectpartners samen aan het thema First Time Right, One Piece Flow met lasrobots. De bedrijven Aebi Schmidt Nederland, Hoekman RVS, Pan-Oston, Stork Thermeq, Contour Covering Technology, Exerion Precision Technology en Wivé Techniek zijn onder meer betrokken bij de Smart Welding Factory. Ook het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), ROC van Twente/Techwise Twente en AT Techniekopleidingen zijn aangesloten als kennis- en onderwijsinstellingen. “Het is ons gelukt”, zo stelde Gert Hoekman, directeur van Hoekman RVS tijdens de opening. “We kunnen automatisch met behulp van een 3d model een lasrobot programmeren. Robotisering en automatisering zijn daarmee voor ons in de toekomst niet langer weggelegd voor alleen grote series. Het gaat immers over de voortdurende noodzaak om je productieproces te optimaliseren.”
Trots
Op de vierde relatiedag van het LAC werd door een trotse LAC-directeur Ard Hofmeijer uit de doeken gedaan hoe het Fieldlab Smart Welding Factory tot stand is gekomen. Zo gaf hij aan dat in een “Fieldlab” het onderzoek en de ontwikkelingen worden uitgevoerd die door de samenwerkende bedrijven het “Living Lab” worden aangezet. Vervolgens dienen de opleidingen en de mensen meegenomen te worden in het continue leerproces, waardoor een “Skills Lab” van wezenlijk belang is. Koninklijke Metaalunie voorzitter Fried Kaanen gaf in zijn inleiding het belang aan van een strategische benadering van innoveren. “Weet waar je naar toe wil en bekijk alle stappen die hiervoor nodig zijn”, aldus de Metaalunie-voorzitter.
http://https://www.youtube.com/watch?v=8wXFHW_vZOM
Sociale innovatie
Tijdens de bijeenkomst werd de samenwerkingsovereenkomst getekend met ROC Friese Poort voor de inrichting van een “skills lab” in Drachten. Na ROC van Twente, SMEOT, AT opleidingen en Summa College het vijfde Smart Welding Factory skills lab. “Het is een continu leerproces, op school, na de school en door de school zelf”, aldus Jos Toebes, directeur van het techniekdomein bij het ROC van Twente, die daarmee het belang van sociale innovatie benadrukte.
Hongerig naar meer
Ruim zestig aanwezigen zagen dat tijdens de opening van het Fieldlab productieoptimalisatie door een continue ontwikkeling van technologie, de mens als bepalende factor op basis van en een onderdeel van een goed doordachte strategie samenkwamen. “Achteraf gezien is alles gemakkelijk”, zegt LAC projectleider Jeroen Wevers. “Nu we zover zijn worden we alleen maar hongeriger naar de volgende stappen en de stappen erna!”