Oprichting nieuwe technische commissie voor laserlassen

In een nieuwe poging om de populariteit van het laserlassen in Nederland te vergroten, heeft een aantal partijen de handen ineen geslagen. Ze laten onder meer interviews afnemen bij gebruikers en potentiële gebruikers van het laserlassen, om erachter te komen waarom zij deze techniek nu wel, of juist niet toepassen.

Dat het laserlassen zo moeizaam haar intrede doet in de Nederlandse industrie is genoegzaam bekend. Ondanks alle veelbelovende perspectieven leidt de techniek in ons land al jaren een kwakkelend bestaan. Daarom richten enkele partijen nu een nieuwe technische commissie op. Hiervoor hebben Trumpf, AWL-Techniek, LAC, NIL en FDP de koppen bij elkaar gestoken. Zij noemen de geringe toepassing verontrustend, omdat het laserlassen in het buitenland inmiddels al wel vaak wordt toegepast. Ons land blijft dus achter. Directeur Ger van der Endt van Trumpf Nederland: “Als AWL bijvoorbeeld een symposium over laserlassen houdt, is 80 procent van de bezoekers Nederlands. De rest komt uit het buitenland, met name Duitsland. Vervolgens laten de Nederlanders het echter afweten en zijn het vooral de Duitse bezoekers waar AWL werk uit haalt.”

Versnellen
Dit voorbeeld illustreert niettemin ook dat er wel degelijk belangstelling is. Van der Endt: “Wij zien duidelijk dat er behoefte is om het laserlassen toe te passen, maar de markt is terughoudend. Wij willen samen gaan kijken hoe we deze techniek nu versneld onder de aandacht kunnen brengen. Daarover gaan we brainstormen. Maar alvorens dat te doen, moeten we eerst weten waar het aan schort. Daarom laten we nu eerst deze interviews doen.”

Vooruitlopend op de resultaten daarvan, heeft Van der Endt natuurlijk wel zo zijn vermoedens waar het aan ligt dat het maar niet wil lukken met het laserlassen. “Voor een deel ligt dat aan de constructeurs, dat zagen we ook bij het buislasersnijden. Ze staan er niet voor open, ze denken er niet aan of ze vinden het lastig omdat ze producten anders moeten definiëren. Een ander punt is natuurlijk dat bedrijven die misschien wel willen gaan laserlassen aanhikken tegen de investering.”

Dure techniek
Laserlassen staat te boek als een dure techniek. Op de website www.modernelaserbronnen.nl noemt het LAC als nadeel van laserlassen dat er relatief dure apparatuur noodzakelijk is en dat de opstartkosten relatief hoog zijn in vergelijking met handmatig lassen, omdat een robot geprogrammeerd moet worden en soms een lasmal gemaakt moet worden. “Maar”, zegt het LAC over de kosten: “Bij het vergelijken van de kosten van verschillende lasprocessen is het belangrijk te kijken naar de totale kosten in het productieproces. Zo kan het zijn dat de kosten per meter laslengte weliswaar hoger zijn, maar dat laserlassen uiteindelijk toch goedkoper is, omdat bijvoorbeeld minder productdelen nodig zijn, bespaard kan worden op lasnaadvoorbereiding en op nabewerking zoals richten en slijpen, en dunner materiaal gekozen kan worden omdat er minder vervorming optreedt.”

Ruim een jaar geleden heeft het LAC ook al een praktijkrichtlijn laserlassen inclusief certificatieschema gepubliceerd om het laserlassen beter ‘aan de man te brengen’.

Succesvol
AWL Techniek in Harderwijk is ondertussen heel succesvol met laserlassen. Het bedrijf bouwt geautomatiseerde lasmachines voor met name de automotive. Eind vorig jaar heeft AWL Europa’s eerste lasergelaste CCB (Cross Car Beam) gerealiseerd. In opdracht van Kirchhoff Automotive is een productielijn gebouwd, bestaande uit onder andere twee laserlasmachines, die garant staat voor de productie van 220.000 CCB’s per jaar.

Recentelijk is een nieuwe afdeling R&D opgericht en toegevoegd aan de engineeringafdeling. Daarbinnen is een projectteam gestart dat zich richt op het laserlassen van rails voor autozittingen. Andere items waar R&D zich op richt zijn onder andere vision in robot-logistieke toepassingen en het verder ontwikkelen van laserlastoepassingen voor rugleuningen van voor- en achterzittingen. AWL stelt dat de laserlastechnologie de afgelopen jaren een grote sprong gemaakt. Steeds meer bedrijven zien de voordelen die deze techniek biedt. AWL heeft zichzelf ten doel gesteld om als markleider op het gebied van laserlassen in de seating market, haar kennis en ervaring in te zetten in andere automobielsegmenten, zoals body en interieur.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Trumpf recyclet EV-accu’s op industriële schaal met nieuwe lasersprocessen

12-06 Dat maakte het hightechbedrijf vandaag bekend tijdens een persconferentie. Trumpf ontwikkelt lasersystemen voor het…

Plaatbewerking

Trumpf showt instapmodellen voor laserlassen en kanten

04-03 Daarnaast is op de stand natuurlijk informatie beschikbaar over alle oplossingen die Trumpf voor…

Verbinden

Laserlassen draagt bij aan sneller elektrisch tanken

21-02 Het opladen van een elektrische auto net zo snel en gemakkelijk als het tanken…

TechnishowNieuws

Yaskawa met gerobotiseerde laserlascel op TechniShow

07-02 Door de snelle opkomst van het handmatige laserlassen in de metaalverwerkende industrie blijkt er…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verbinden

Introductie nieuw concept voor gerobotiseerd laserlassen

04-10 De drie bedrijven zijn met dit concept de eerste aanbieder van een dergelijk systeem…

Materialen

Dik duplexstaal snel en veilig verbinden met laser

12-04 Vanwege hun uitstekende mechanische eigenschappen en hoge corrosiebestendigheid worden duplexstaalsoorten veel gebruikt voor toepassingen…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs