Optimale voorbereiding voor conserveren plaatwerk door kantenafronding en oxideverwijdering
Aan het conserveren van plaatwerk worden steeds hogere eisen gesteld om een optimale bescherming te bieden tegen corrosie. Daarbij hebben zelfs perfect gesneden werkstukken ‘probleemzones’, namelijk de messcherpe kantjes en bij het snijden met zuurstof ook oxide aan de snijkanten.
De laagdikte van de conservering is vaak minder dik aan de scherpe kanten van het werkstuk dan aan het oppervlak waardoor corrosie hier als eerste zal optreden. Om te vermijden dat de coating kort na uitlevering van het werkstuk af spat, is het noodzakelijk werkstukken te ontdoen van scherpe randen en oxide.
Daarbij is het echter zo dat een grotere afronding aan de snijkanten niet altijd tot een betere dekking bijdraagt. Dit geldt voor natlakken, poedercoaten, KTL of verzinken. Dit is aangetoond met een studie door Lissmac Maschinenbau in samenwerking met de gerenommeerde verfproducent Freilacke. De studie toont aan dat – afhankelijk van het type conservering – de laagdikte niet meer noemenswaardig vergroot bij een bepaalde afronding. Een grotere afronding zal dan wel hogere kosten met zich meebrengen maar niet meer bijdragen aan een betere kwaliteit van de conservering. Gebruikers zouden hier een goede overweging moeten maken van de kosten en de baten van het maken van een grotere afronding.
Voor een optimale voorbereiding bij de conservering van plaatwerk zijn afgeronde kanten en de verwijdering van oxide onmisbaar. Deze zaken zorgen voor een goede hechting van de laklaag op de snijkanten en minimaliseren het gevaar van corrosie door een optimale afdekking van de laklaag op de kanten.
De voordelen hiervan zijn:
• Best mogelijke bescherming tegen corrosie
• Hoge en gelijkblijvende kwaliteit van het product
• Vermindering van reclamaties (kosten)
• Vermindering kans op verwondingen (door scherpe kantjes)
• Stijging van klant tevredenheid
• Stijging van concurrentiepositie
• Verbetering van het imago
• Winnen van nieuwe klanten
Het voorbereiden van plaatwerk ter conservering gebeurt tegenwoordig veelal machinaal. Hierdoor is het mogelijk om deze bewerkingen efficiënt en vooral ook consistent door te voeren. Lissmac biedt een breed assortiment machines om dit thema aan te gaan. De SBM serie sluit hier uitstekend op aan omdat deze machines dubbelzijdig werken en zo in één doorgang de werkstukken kunnen ontdoen van scherpe kanten en eventueel ook oxide. Hiermee is het niet alleen mogelijk om veel tijd te besparen maar vooral ook kostbare en lastige handling te vermijden. Lissmac zal tijdens METAVAK dan ook een vernieuwde SMART versie van de dubbelzijdige machine demonstreren die naadloos aansluit op dit thema. Deze machine kenmerkt zich door de moderne interface en automatiseringen die het de gebruiker eenvoudig maakt om toch efficiënt en consistent te werken.
Lissmac, stand C129