Order-intake Duitse werktuigmachineproducenten sterk afgekoeld
De Duitse producenten van werktuigmachines hebben hun order-intake in het eerste kwartaal van 2019 met 21 procent zien dalen. “De afkoeling van de wereldeconomie heeft ons definitief bereikt”, zegt directeur Wilfried Schäfer van de branchevereniging VDW.
De bestellingen vanuit het thuisland liepen met 10 procent terug, de buitenlandse orders met maar liefst 27 procent. Enige lichtpuntje is de euro-zone, die veel stabieler is en slechts 3 procent verloor. Schäfer benadrukt wel dat de hoge teruggang voor een belangrijk deel kan worden teruggevoerd op het extreem sterke eerste halfjaar van 2018. Hij gaat er dan ook vanuit dat het basiseffect in het tweede half jaar van 2109 duidelijk zal afnemen.
Structurele problemen automotive
Niettemin heeft de werktuigmachine-industrie last van internationale ontwikkelingen: door de politiek veroorzaakte storingen van wereldhandel die met name de opkomende economieën schaden, de afzwakkende groei in China, structurele problemen bij de grootste afnemer de automobielindustrie en het inzakken van de halfgeleiderbranche. “De internationale automobielindustrie heeft zijn investeringen in nieuwe productiesystemen al in 2018 op minder dan 4 procent ten opzichte van het jaar daarvoor gehalveerd en lijkt in 2019 nog onder dit niveau te plannen”, aldus Schäfer.
Opleving later dit jaar
Voor het eerst sinds midden 2014 liggen de bestellingen van werktuigmachines weer onder de omzet. Deze steeg in de eerste drie maanden van 2019 nog met 6 procent. Schäfer: “Veel ondernemingen stutten momenteel op het orderbestand uit de boom die aan de huidige periode vooraf is gegaan.” Te lange levertijden zijn weer korter geworden. De productiecapaciteit werd in april voor 86,5 procent benut en blijft daarmee onder het gemiddelde van vorig jaar. Toch verwacht de VDW nog een productiegroei van 1 procent in 2019. Daarvoor gaat Schäfer uit van een opleving in de vraag in de tweede helft van dit jaar. Ook zijn de orderportefeuilles nog zo groot dat de industrie daar nog wel enige tijd op kan teren.