Orlaco monteert vrijwel foutloos
Orlaco-zichtsystemen helpen de gebruikers van vorkheftrucks, bouwmachines, vrachtwagens en schepen om te zien wat er op onoverzichtelijke plekken gebeurt. Bij de montage van deze systemen maakt Orlaco gebruik van de schroeftechniek en de diensten van Atlas Copco Tools.
Orlaco (Ogen Rechts, Links, Achter Compleet Overzicht) is een Nederlands familiebedrijf met hoofdvestigingen in het Gelderse Barneveld en in de Verenigde Staten. In Nederland zijn de productieactiviteiten geconcentreerd. De zichtsystemen hebben in de praktijk te maken met uiteenlopende omstandigheden. De ene gebruiker werkt in een raffinaderij en moet zorgen dat er geen explosiegevaar is, een ander heeft weer te maken met grote temperatuurschommelingen, duisternis, agressieve chemische omgevingen of extreme trillingen. Dat betekent tegelijkertijd ook strenge eisen bij de productie, want alleen camera- en monitorbehuizingen die goed zijn vastgeschroefd blijven ook na verloop van tijd gas- en waterdicht, en alleen perfect aangezette schroeven kunnen niet los rammelen, ook niet na vele jaren continu gebruik. “Onder ons ISO TS 16949 regime doen we ons huiswerk erg goed, en monteren we met de schroefinstallaties van Atlas Copco Tools vrijwel foutloos”, benadrukt de production engineer Matthijs Wolf.
Gecontroleerde processen
Toen Orlaco nog in de kinderschoenen stond, werd er nog voornamelijk gebruik gemaakt van eenvoudige schroevendraaiers, accuschroevendraaiers en koppelcontrolesleutels. “Maar intussen produceren we dagelijks meer dan 400 systemen, van op maat gemaakte kleine hoeveelheden tot modellen in grote series. Die veelvoud aan varianten krijg je met traditionele hand- en accuschroevendraaiers niet meer geproduceerd.” Daarom wordt er bij de schroefwerkzaamheden intussen gebruik gemaakt van MicroTorque- en Tensor-gereedschappen van Atlas Copco. In Barneveld is ook een ACTA-controleapparaat aangeschaft, inclusief gebruikerstraining, om zelf controles te kunnen uitvoeren aan onderdelen en schroefverbindingen.
MicroTorque-schroevendraaiers herkennen het materiaal
Waarom en hoe er is overgestapt op ‘intelligente schroefmachines, dat laat Wolf zien aan de hand van de montage van een 7-inch-monitor met bescherming tegen stof en water. Om te kunnen voldoen aan de IP-67-standaard voor bescherming tegen stof en water, wordt er een afdichting aangebracht tussen de helften van de behuizing. “Bij een van onze eerste schroefanalyses die we met hulp van Atlas Copco hebben uitgevoerd, kregen we met ons afdichtmateriaal en schommelingen in de aanschroefweerstanden bij de diverse behuizingen een verrassend resultaat.” Zelfs een iets te hoog aandraaikoppel leidde al tot beschadigingen aan de schroefdraden in het plastic. „Iets te snel aandraaien was al genoeg voor beschadigingen aan het materiaal, zo gevoelig was het”, aldus Wolf. ‘
‘Meevoelend’ montagegereedschap
Bij het indraaien van de acht zelfsnijdende schroeven in de behuizing wilde Orlaco dergelijke fouten – en daarmee dure productiefouten – voorkomen. Daarom koos het voor ‘meevoelend’ montagegereedschap. Een kleine schroevendraaier die, in tegenstelling tot de vroeger gebruikte apparaten, op basis van het materiaal de juiste aanschroefweerstand voor het plastic herkent en dankzij registratie van de draaihoek een optimaal schroefresultaat levert: “We voeren nu in het MicroTorque-apparaat ETD M120 ABL de optimale montageparameters in die we via de analyse hebben bepaald. Sindsdien zijn er geen problemen meer met beschadigde kunststof schroefdraden op de 7-inch-monitoren”, aldus Wolf.
Dankzij de koppelbandbreedte van 0,5 tot 800 centinewtonmeter (cNm) zijn de MicroTorque-apparaten echte allrounders voor kleine koppels en is het programmeren van de MicroTorque Focus 400 kinderspel: “Met één druk op de knop geven we de ETD-schroevendraaier de instructie om kleine roestvrijstalen schroeven met 300 toeren per minuut en 20 Ncm (0,2 newtonmeter) voor te monteren. Dit spaart het materiaal.” Vanaf dat punt draait de MicroTorque de schroeven 2300 graden door, iets wat alle zettingsverschijnselen in de afdichting compenseert en leidt tot het gewenste eindkoppel.
Tensor ES houdt het zware camerawerk in bedwang
Ook bij schroefwerkzaamheden in staal en met veel hogere koppels is Orlaco er volgens Wolf in geslaagd om de montage te optimaliseren, met behulp van de aanstuurbare schroeftechniek van Atlas Copco Tools. Hij wijst naar een speciale PTZ-camera, die vergeleken met de handzame, lichte mobiele systemen een flink stuk zwaarder oogt. “Pan-Tilt-Zoom-camera’s worden veelal op schepen toegepast. Tegenwoordig wordt de bemanning op de brug geholpen door zeewaterbestendige Orlaco-camera’s. Deze geven de bemanning visuele informatie over de situatie.” Hiervoor is het des te belangrijker dat er foutloos wordt gemonteerd. De roestvrijstalen cameravoet kan in alle richtingen draaien en is dus afhankelijk van één enkele schroefverbinding. “Alleen door de zwenkas aan te draaien met een ring- en schroefverbinding op een vooraf ingesteld koppel – ook hier in twee stappen – blijft de verbinding langdurig vastzitten.” In plaats van voormonteren met de hand en aandraaien met koppelsleutels voert de Tensor ES de beide stappen nu uit in één handeling. Bovendien, belooft de fabrikant, zorgen de Tensor-ES-machines afhankelijk van het model voor een koppel van tot wel 100 Nm en voor schroefsnelheden van maximaal 4471 toeren per minuut (min-1). “Het gebruik van de elektronisch bediende ES-schroefmachine bespaart 50 % van de montagetijd en zorgt er bovendien voor dat de PTZ-camera’s ook na jarenlang gebruik in ruige omstandigheden op zee en bij hoge trillingen en belastingen niet op het dek of in zee vallen”, verzekert de production engineer.