Oud-topman van VDL Wim van der Leegte (76) overleden
Wim van der Leegte (76) is afgelopen weekend overleden. Hij was oprichter en oud-topman van familiebedrijf VDL Groep, dat hij uitbouwde tot een van de grootste industriebedrijven van ons land. VDL telt meer dan honderd bedrijven.
In een reactie zegt de familie Van der Leegte diep bedroefd te zijn door het plotselinge verlies “Wim is allereerst een geweldige echtgenoot, vader en grootvader voor ons geweest. Wij voelen ons gesterkt door de vele blijken van medeleven en willen daar iedereen hartelijk voor bedanken. Ons pa heeft voor velen grote betekenis gehad.”
Begonnen in bedrijf van vader
Wim begon midden jaren zestig als stagiair bij ‘Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte’, het bedrijf dat zijn vader in 1953 had opgericht. Klanten van dat bedrijf waren onder meer grote Brabantse ondernemingen als Philips en DAF Trucks. In 1972 volgde hij zijn vader op als eigenaar, om in de jaren daarna steeds meer bedrijven over te nemen of nieuwe bedrijven op te starten. Die kwamen allemaal onder de paraplu van de VDL Groep.
Overname NedCar
Een van de zaken waar Van der Leegte om herinnerd zal worden was de deal die VDL Groep wist te sluiten met BMW. In 2012 nam VDL de noodlijdende autofabrikant NedCar in Born over, waarvoor hij het symbolische bedrag van 1 euro aan Mitsubishi betaalde.
Wim van der Leegte kreeg als werkgever en vooraanstaande Brabander veel waardering. In 2013 werd hij benoemd tot ereburger van Brabant. In 2014 werd hij benoemd tot commandeur in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse maakindustrie. Later viel hem ook onderscheiding Boegbeeld Nederlands Ondernemerschap ten deel.
Actief in 19 landen
Tegenwoordig heeft de VDL Groep het hoofdkantoor in Brainportregio Eindhoven. Sinds 2017 staat de derde generatie van de familie Van der Leegte aan het roer. VDL Groep is met ruim 16.000 medewerkers actief in 19 landen. De groep omvat meer dan 100 werkmaatschappijen, elk met een eigen specialisme, die onderling intensief samenwerken. De activiteiten van deze bedrijven zijn samen te vatten in de ‘vijf werelden van VDL’: Hightech, Mobility, Energy, Infratech en Foodtech. De gecombineerde jaaromzet is in 2022 uitgekomen op 5,752 miljard euro.