Pasterkamp agent voor fiberlasers van Cy-Laser

Pasterkamp Metal Sheet Solutions in Urk is sinds maart agent in de Benelux voor de lasersystemen van Cy-Laser. Pasterkamp wil de Benelux-markt in eerste instantie vooral kennis laten maken met de vlakbed fiberlasersnijmachines van deze Italiaanse fabrikant. Cy-Laser produceert echter ook buislasers en laserlascellen.

De lasersystemen vormen voor Pasterkamp Metal Sheet Solutions een mooie aanvulling op het bestaande pakket. Het bedrijf van Teun Pasterkamp is al sinds 2002 actief op de plaatbewerkingsmarkt als machinebouwer en leverancier van machines en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van complete rolvormlijnen voor open en gesloten profielen. Ook adviseert men hoe bestaande productielijnen aangepast kunnen worden, zodat er sneller, goedkoper en kwalitatief beter kan worden geproduceerd. Pasterkamp verkoopt en onderhoudt plaatbewerkingsmachines van de merken PME Pressen, HM-Transtech, Schechtl, Faccin, Marcovil, Dallan, Biko, Beneditti, Thalmann, AIM, Durma, Dener Makina, CAMU, Stam, Edel Stanztec, Jorns, RAS en Millutensil. Het bedrijf telt vijf medewerkers en maakt daarnaast gebruik van een schil van servicemensen. “Ook werken we samen met engineeringbureaus om klanten complete oplossingen te kunnen bieden”, zegt Teun Pasterkamp.

Bekend met Cy-Laser
Veel van zijn klanten bewerken coilmateriaal dat ook lasergesneden moet worden. De markt voor lasersystemen biedt dus mogelijkheden. Daarom is hij nu in zee gegaan met Cy-Laser. Voor Teun Pasterkamp is de Italiaanse fabrikant geen onbekende. Een aantal jaren geleden werden de Cy-Laser machines in Nederland op de markt gebracht door SMD Europe. Pasterkamp was toen betrokken bij de verkoop van een lasersnijmachine aan Veritex in Heerde, producent van suikerdrogers. Veritex gebruikt de machine om minuscule gaatjes te maken in platen van 3 mm dik RVS.

Cy-Laser heeft een jarenlange ervaring in 2D snijden. Men heeft nooit systemen met een CO2 laserbron gebouwd, maar heeft zich van meet af aan geconcentreerd op de fiberlasertechniek. Al in 2005 werd het eerste systeem geïnstalleerd. Het is nog steeds operationeel bij een van de vele leveranciers van Cy-Laser. “De fiberlaser is de toekomst”, meent Pasterkamp. “In 70 procent van alle snijtoepassingen is een fiberlaser economischer dan een CO2-laser. Fiberlasers hebben een hogere energie-efficiency omdat de laserstraal door een optische fiber wordt getransporteerd naar de snijkop met een energie-efficiency die al gauw drie keer hoger is dan traditionele lasersnijmachines. Het onderhoud is minimaal en de opbrengst is hoog. Vooral in het dunne materiaal ligt de snijsnelheid veel hoger dan bij CO2-lasers. Bovendien kunnen met fiberlasers hoogreflectieve materialen zoals messing en koper worden gesneden.”

Twee varianten
Cy-Laser bouwt de vlakbedlasers in een lange variant (CY2DLong) en een dwars variant (CY2DSide). Functioneel zijn er geen verschillen tussen de twee. Het onderscheid zit vooral in het ruimtebeslag. De CY2DLong is geschikt voor bedrijven die voldoende ruimte hebben en/of logistiek al zijn ingericht op een lange machine. De CY2DSide is geschikt voor bedrijven die beschikken over een beperkte ruimte, maar wel gebruik willen maken van de nieuwste lasertechniek.
De CY2D systemen kennen een hoge nauwkeurigheid (+/- 0,05mm) en een groot gebruikersgemak en ze zijn duurzaam. Cy-Laser ontwerpt de machines vanuit de filosofie dat ze gedurende lange tijd stabiele prestaties leveren en een lage onderhoudsnoodzaak hebben.

Automatisering
Beide CY2D systemen zijn uitgerust met dubbele automatische palletwisselaar. De standaard modellen zijn leverbaar met werkbereiken van 3000mmx1500mm, 4000mmx2000mm en 6000mmx2000mm en met IPG laserbronnen van 1,5 kW tot 4 kW. Ze snijden staal tot maximaal 25 mm, RVS tot 15 mm en aluminium tot 20 mm. De systemen kunnen worden uitgerust met tal van types van automatisering (beladingsserver, automatisch beladen/ontladen, opslagsysteem, FMS, et cetera) direct gebouwd door Cy-Laser of geleverd door gespecialiseerde bedrijven.
Naast deze standaard systemen ontwerp en realiseert Cy-Laser ook klantspecifieke installaties, zoals systemen met twee stations in een tandem-opstelling en vlakbedlasers met specifieke werkruimten.

Goede snijkwaliteit
Pasterkamp brengt Cy-Laser terug in Nederland op een moment dat de markt steeds meer open staat voor fiberlasers. “Logisch”, aldus Pasterkamp. “Een fiberlaser is in aanschaf niet duurder dan een CO2 laser, heeft lagere operationele kosten door minder onderhoud en een hoger energierendement. Ook zijn er inmiddels speciale foliën voor het snijden met fiberlasers op de markt. Daarom was het jammer dat Cy-Laser enige tijd niet aanwezig was op de Nederlandse markt. Cy-Laser is niet de duurste speler en levert een goede kwaliteit producten. Wij kunnen mooi gesneden materialen laten zien en klanten kunnen proeven met hun eigen producten laten doen in de fabriek in Italië. De machines zijn geschikt voor een brede markt, maar met name voor bedrijven die nog niet met lasersnijden zijn begonnen is dit een eenvoudige instap in de hele lasermarkt qua aansturing en bijkomende kosten. De opstartkosten zijn relatief laag om dat je bijvoorbeeld ook geen gastank voor de deur nodig hebt.”

Buislaser en laserlascel
Cy-Laser, later dit jaar net als Pasterkamp Metal Sheet Solutions exposant op de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech in Hannover, is op de Duitse markt al behoorlijk ingevoerd. Pasterkamp werkt op het gebied van service samen met de Duitse distributeur van Cy-Laser.
De meeste systemen staan echter in Italië. Cy-Laser hanteert de filosofie dat de machines eerst in eigen omgeving goed moeten functioneren en pas daarna de grens overgaan. Het leveringsprogramma omvat inmiddels ook buislasers en laserlassystemen. De CY 2D Tube is een vlakbedmachine uitgerust met een buissnij-unit en daarmee een gecombineerde oplossing voor het snijden van plaat- en buismateriaal. De CY Tube is een compact gebruiksvriendelijk snijsysteem voor pijpen en buizen. CY 2D Weld is een gecombineerde oplossing voor het snijden en lassen van plaatmateriaal. Tot slot is er de CY Weld2020 laserlascel, die speciaal is ontwikkeld voor het lassen van pillow plates voor warmtewisselaars. “Ontwikkelingen genoeg, maar dat komt allemaal nog wel”, aldus Pasterkamp. “We beginnen in de Benelux eerst maar eens met de vlakbedlasers.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Oppervlaktetechniek

Nieuwe beitstunnel bij Laura Metaal

20-11 Laura Metaal verwerkt met geavanceerde decoilinstallaties coils tot platen. De beitslijn verwijdert onzuiverheden zoals…

Oppervlaktetechniek

Naar futureproof oppervlaktebehandeling

20-11 De Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie is vooraanstaand in de wereld, maar kent diverse uitdagingen. Werknemers…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs