Paul Meijering breidt service uit met Bodor buislaser
In de hal van Paul Meijering Stainless Steel ligt een indrukwekkende voorraad buizen, platen en componenten in roestvast staal en special alloys. De kracht van de RVS-specialist in Zaltbommel is dat al dit materiaal precies op maat (op lengte gezaagd) aan de klanten kan worden geleverd. Sinds kort ook met een of meerdere bewerkingen er in, zoals rondingen, ovalen of vierkant contouren. Hiervoor is geïnvesteerd in een Bodor fiber buislasersnijmachine, die is geleverd door Klaassen Machines uit Enschede.
Paul Meijering is primair een handelsbedrijf, maar merkt steeds meer dat de klant ontzorgd wil worden en geen voorraad meer wenst. Waar het vroeger gebruikelijk was dat er hele bundels materiaal naar de klanten gingen, bestellen die tegenwoordig precies de lengte die ze nodig hebben. “Door deze trend komen steeds meer bewerkingen bij de handel te liggen”, zegt Stefan Bagen, adjunct-directeur bij Paul Meijering. “De kunst is om de klant just in time een bewerkt product te leveren, zodat hij dit direct kan inzetten voor zijn eigen productie.”
Bij Paul Meijering staan al acht zaagmachines om het materiaal op maat te zagen. Ook beschikt de RVS-handelaar over een draaibank en kan men plaat op maat knippen en zetten. extern laat men wel eens wat slijpen. Daarnaast kwam regelmatig de vraag of Paul Meijering ook al vast de gaten in het buismateriaal kon maken. “Jaren geleden hebben we daarom al eens een buislaser overwogen”, aldus Bagen. “Dat is toen niet doorgezet omdat die machines veel te duur waren. Zo’n machine is bij ons een extra service, die in een normale werkdag zijn geld moet opleveren. We zijn geen loonsnijder, die 24 uur per dag heeft om de investering terug te verdienen.”
Komst Bodor fiberlaser
Maar zeker met de komst van de fiberlaserbron is het lasersnijden bereikbaar geworden voor een brede groep in het industrieel MKB. Technische Handelsonderneming Klaassen, de vaste partner van Paul Meijering voor de Bomar zaagmachines, is daarom vorig jaar begonnen met het vertegenwoordigen van Bodor, producent van een breed pakket machines voor snijden en graveren. Het leveringsprogramma omvat onder meer vlakbedlasers en buislasers, allemaal uitgerust met een fiberbron. De R&D van de machines vindt plaats in Zwitserland volgens Europese maatstaven qua kwaliteit en veiligheid, terwijl de kosten worden beperkt door te produceren in China. Zo kunnen de lasermachines tegen een aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding worden aangeboden.
Uitdaging
Paul Meijering durfde de uitdaging wel aan om samen met Klaassen de eerste buislaser van Bodor in Europa te installeren. Het is de machine waarmee Klaassen Bodor vorig jaar op de TechniShow introduceerde. Deze is na de beurs in Utrecht eerst een aantal maanden bij Klaassen getest en vervolgens bij Paul Meijering geïnstalleerd. In innige samenwerking tussen Klaassen, CNC Gear (dat de CADCAM software van Lantek heeft geleverd) en operator Jan-Willem van Eck van Paul Meijering zijn de kinderziekten eruit gehaald en de juiste afstellingen gevonden. “Dat heeft allemaal even geduurd, maar dat weet je van tevoren”, zegt Bagen. “Dat was ingecalculeerd. Je moet daarbij ook bedenken dat er binnen ons bedrijf totaal geen snij-ervaring was.”
Supermooie kwaliteit
De Bodor buislaser kan tot 5 mm dik RVS met een maximale diameter van 190 mm snijden. De snij-unit is uitgerust met een 2,5D snijkop en de machine is voorzien van aan- en afvoerbanen. Sinds een maand of drie snijdt de installatie echt goed. “We realiseren een supermooie snijkwaliteit”, zegt Stefan Bagen. “Dat moet ook, want aan RVS worden hoge eisen gesteld. Onze klanten willen producten die ook inwendig schoon zijn. En dat is bij lasersnijden best een ding omdat door de warmteontwikkeling snijstof in de buis wordt gebrand. Maar dat hebben we goed onder controle. We kennen de machine goed en weten precies wat de juiste instelling is voor elke materiaalsoort en dikte. We kunnen die gegevens invoeren en dan stelt de machine zichzelf automatisch in.”
Operator Jan-Willem van Eck heeft zelf een constructie boven de aanvoerbaan gemaakt om efficiënt te kunnen beladen. Het buismateriaal wordt hier met een kraan opgelegd, direct in de juiste volgorde, zodat de machine makkelijk kan worden gevoed.
Snijcapaciteit
De bezetting van de machine groeit gestaag. Bagen schat dat de buislaser momenteel 60 procent van de 40 uren die de werkwerk telt in actie is. “We hebben er eerst niet veel ruchtbaarheid aan gegeven, maar nu we de machine helemaal onder de knie hebben, doen we dat natuurlijk wel. Daardoor boeken we steeds meer snijorders.”
Paul Meijering wil wel de service blijven leveren, die de klanten gewend zijn: vandaag bestellen, morgen in huis. Om dat te kunnen garanderen moet er ook op de buislaser altijd wat capaciteit over zijn. Er wordt dan ook al voorzichtig rekening gehouden met een tweede machine, wellicht met een stukje automatisering erbij. “We hebben nu samen met Klaassen lekker gepionierd”, glimlacht Stefan Bagen. “Met een uitstekend resultaat. Een eventuele tweede machine zullen we veel sneller operationeel hebben.”