Pimpel test virtueel maakbaarheid op specifieke machine en opspanning

Pimpel lanceert op de EMO in Hannover de standalone oplossing CheckitB4 First Step. Dit is een 3D omgeving, waarmee je virtueel bepaalt hoe je een werkstuk het beste opspant in de machine, nog voordat je aan CAM-programmeren begint.

De Oostenrijkse software-ontwikkelaar voor de verspanende industrie zegt hiermee het laatste stukje uit de totale verspanende bewerking dat nog niet gedigitaliseerd is te dichten. “Je kunt nu gemakkelijk vooraf beslissen op welke machine je het werkstuk freest en hoe je het opspant”, zegt Fritz Pimpel over de nieuwe oplossing. Met CAM-programmering is al een heel deel van de werkvoorbereiding in de verspanende industrie vanuit de werkplaats naar de kantooromgeving verschoven. Met CheckitB4 van Pimpel laat de gebruiker virtueel al de freesbewerkingen uitvoeren op basis van de besturing. Dit verschaft hem zekerheid over de freesbewerking in de praktijk: botsingen van het gereedschap zijn praktisch uitgesloten. “Als echter CheckitB4 een probleem detecteert, zijn alle andere processen al klaar. Je gereedschapinstellingen, je opspanningen, je CAM-programma”, schetst Fritz Pimpel de problematiek waar je als frezer tegenaan loopt. Doordat dit nu in CheckitB4 First Step vooraf opgemerkt wordt, kan het probleem tijdig opgelost worden.

Virtuele check voor CAM-programmering
In de praktijk betekende dit tot nu toe terug naar het CAM-programma om daar aanpassingen te doen. Deze extra stap betekent dat de CAM-programmeur onderbroken wordt bij zijn nieuwe klus waar hij al aan werkt. Problematischer wordt het als blijkt dat de opspanning aangepast moet worden of dat je misschien naar een andere machine moet uitwijken: Dit betekent verlies van dure productiecapaciteit. “Daarom brengen wij nu een extra softwaretool. Daarmee kun je, voordat je met je CAM-programma start, al controleren of je het stuk op een bepaalde machine kunt frezen en welke de ideale opspanning is.”

Cloud
Omdat de nieuwe softwaretool cloud enabled is, kan de gebruiker in de toekomst eenvoudig de benodigde elementen uit de cloudbibliotheek halen. Hij kan dan virtueel het materiaal opspannen en de freesspindel laten bewegen. Alles wordt afgebeeld zoals het straks in de reële wereld er ook uitziet. Dankzij de intuïtieve bediening vergt het volgens Fritz Pimpel weinig extra tijd om vooraf deze virtuele check uit te voeren. “Als je de virtuele machine eerst gebruikt, dan CAM-programmeert en daarna met CheckitB4 een check uitvoert op basis van de echte NC-kernel, heb je alles gedaan om het proces te optimaliseren.”

Opleiden
Pimpel ontwikkelt al jaren add ons voor Esprit CAM-software. Samen met Pimpel-Benelux bouwt de onderneming aan een netwerk van ondersteuningspunten in West-Europa, die onder andere voor de training van de gebruikers zorgen. Guus van Balen, directeur Pimpel Benelux: “Opleiding is cruciaal. We zien dat bedrijven die veel investeren in het opleiden van hun medewerkers het goed doen. Door op te leiden worden namelijk de zwakke plekken in de organisatie zichtbaar.”

Pimpel
Hal 25, stand H32 (DP Technology)

Website Emo

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Altair verbetert simulaties voor elektronische systemen

01-03 Altair’s nieuwe functionaliteit stelt engineers in staat om elektronische systemen op alle aspecten van…

Featured

Machines simuleren voor ze bestaan

30-04 Het Eindhovense softwarebedrijf Unit040 ontwikkelt een platform dat toekomstige machines simuleert vóórdat ze bestaan.…

Verspanen

Simulatiesoftware MTS: ‘Dichter bij de werkelijkheid kom je niet’

09-04 De TopMill en TopTurn simulatiesoftware van het Duitse bedrijf MTS CNC Systems verzekert een…

Geen categorie

Simulatiesoftware MTS: 'Dichter bij de werkelijkheid kom je niet'

09-04 De TopMill en TopTurn simulatiesoftware van het Duitse bedrijf MTS CNC Systems verzekert een…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs