Plaatbewerking van morgen: de 5 elementen van succes
Op 15 en 16 mei wordt in het Voortman Experience Center in Rijssen de derde editie van de Technologiedagen Twente georganiseerd. Het accent ligt wederom op kennisoverdracht, met dit keer als overkoepelend thema: ‘Plaatbewerking van morgen, vijf elementen van succes’.
Tijdens deze editie is er ook meer aandacht voor het bewerken van de dikke plaat. De voorgaande keren lag het accent op het bewerken van de dunne plaat. Dit jaar dus een breder gezichtsveld en daarbij een interessant event voor de hele plaatbewerkingsbranche.
Kennis overdragen
Het belangrijkste doel van de Technologiedagen Twente is technologische kennis overdragen aan de plaatbewerkende industrie. Het evenement bestaat uit een Nederlandstalige dag op 15 mei en een Duitstalige dag op 16 mei. Ook dit jaar zijn Trumpf, SafanDarley, Voortman Steel Machinery, Lissmac, Valk Welding en Resato International als deelnemende bedrijven van de partij. Buitenlandse bedrijven die meedoen zijn het Italiaanse Faccin en het Duitse Kohler Maschinenbau. Het hele Voortman Experience Center zal worden benut, omdat Faccin, Kohler en Lissmac ook machines gaan demonstreren naast de al aanwezige Voortman machines.
Workshops
Elk deelnemend bedrijf geeft een workshop over één van de vijf elementen van succes; hardware, software, logistiek, service en personeel. Enkele workshops zullen ook in combinatie gaan met het demonstreren van machines. Trumpf neemt de workshop Verandermanagement voor zijn rekening. “Alleen de hardware innoveren is niet genoeg om succesvol te zijn. Ook de software (digitalisering), logistiek en de service moet van hoge kwaliteit zijn en doorontwikkelen. Maar het allerbelangrijkste, hoe krijg je je mensen mee? Dan praat je over verandermanagement en dat is ten onrechte vaak een ondergeschikt thema. Willen we maximaal profiteren van ‘smart industry’ dan zullen we de mensen mee moeten krijgen.” SafanDarley presenteert de workshop Optimaal gebruik maken van een geautomatiseerde productiecel. “De automatisering/robotisering heeft duidelijk zijn entree gemaakt in de plaatwerkindustrie. Wat alle plaatbewerkers met elkaar gemeen hebben, is dat hun series gevarieerder en kleiner worden. Een trend die niet direct bij de kernvoordelen van een geautomatiseerde productiecel past. Een optimale afstemming in de logistiek rondom een geautomatiseerde productiecel is daarom essentieel.” Operations-based solution design, planning en engineering – Oplossingen van vandaag voor de fabriek van de toekomst’ luidt de titel van de workshop van Voortman. Omdat de productvariëteit is toegenomen, wordt het ontwerpen en plannen van de meest efficiënte flow van producten steeds complexer. Het is iets wat continu moet gebeuren. Voortman zal verschillende oplossingen presenteren in een real-life omgeving waarmee deze uitdagingen in de fabriek van de toekomst aangegaan worden.
Voorspellend onderhoud
Resato behandelt het thema ‘Van Corrective via Preventive naar Predictive onderhoud’. Een groeiend aantal bedrijven wil gebruik gaan maken van big data analytics in hun voorspellend onderhoud en investeert ook in de middelen die daarvoor nodig zijn. Op dit gebied zijn al mooie resultaten behaald. Maar wat komt hier allemaal bij kijken, hoe implementeer je dat in de ontwikkeling van je machine en je onderneming? Faccin geeft uitleg en demonstreert CNC plaat en profiel walsen met ‘smart bending technology’ en Lissmac doet hetzelfde met proces-geoptimaliseerd en resource-efficiënt ontbramen.
Flexibele productie lasrobot
Valk Welding presenteert zich als een trendsetter in softwareontwikkelingen voor flexibele productie met lasrobots. “We worden overspoeld met veel ideeën over Industrie 4.0, IoT en Smart Industry. Maar waar is het meeste vraag naar in de metaalverwerkende industrie van vandaag, en in het bijzonder op het gebied van flexibele automatisering van het booglassen? Wij geven u een duidelijk beeld van wat er vandaag de dag mogelijk is en wat de toekomst ons gaat brengen.” ‘Waarom onderdelen richten?’ Dat is de vraag die Kohler zal behandelen. “Ongeacht grootte en materiaal, dienen platen na het snijden gericht te worden. Een spanningsarme plaat is een basisvoorwaarde om met de vervolgprocessen (lassen, buigen, montage) een zo goed mogelijke kwaliteit te bereiken. Door middel van een precisie richtmachine worden platen niet alleen recht, maar ook spanningsarm.” Kohler presenteert, samen met zijn Nederlandse vertegenwoordiging Hevami oppervlaktetechniek, de werking en de voordelen van een delen-richtmachine. Dat gebeurt aan de hand van een demonstratie van een Peak Performer delen-richtmachine.
Paneldiscussie
Op de Nederlandse dag, 15 mei, zal FPT-VIMAG directeur Ramon Dooijewaard de dag openen en later de paneldiscussie leiden. Deelname is gratis. Aanmelden kan via de website van Voortman.