Plaatmateriaal richten om kwaliteitsverlies op te vangen
Een nieuwe ontwikkeling binnen de plaatwerkindustrie lijkt veranderend materiaal te zijn. “De kwaliteitsvraag van producten gaat omhoog, maar de kwaliteit van materiaal gaat omlaag”, zegt Michel van Heeswijk, directeur van Hevami. “Door het richten van plaatmateriaal kan de spanning die daarin aanwezig is in evenwicht gebracht en sterk gereduceerd worden.”
Hevami uit Veghel levert machines en middelen voor mechanische oppervlaktebehandeling. Omdat Van Heeswijk met deze oplossingen veelal bij dezelfde klanten kwam als richtmachinefabrikant Kohler, ontstond een samenwerking. Sinds 2008 is Hevami daarom officieel dealer van het Duitse merk. “Voor de plaatverwerking van morgen is het richten van plaatmateriaal noodzakelijk”, aldus Van Heeswijk. “Richten wordt vaak nog gezien als het rechtmaken van een plaat, maar het is veel meer. In elke plaat zit spanning en in eerste instantie kan een plaat er nog probleemloos uitzien, maar spanningen kunnen vrijkomen tijdens het snijden of ponsen waardoor het materiaal sterk zal vervormen en nadelen geeft tijdens het bewerken en tijdens de processen erna.” Het assortiment richtmachines van Kohler varieert van precisie-richtmachines voor plaatdelen met een dikte van 0,5 tot 60 mm tot hoge capaciteit machines voor coilverwerking.
Verborgen kosten reduceren
Het dunnere plaatwerk kan vaak gericht worden door middel van een conventionele mechanische richtmachine. Voor het dikkere plaatwerk heeft Kohler de elektromechanische Peak Performer GC ontwikkeld. Met snelle servomotoren wordt de ingestelde spleet tussen de bovenste en onderste richtwalsen constant gehouden, waardoor plaatdelen met een hoge complexiteit, wisselende doorsneden en hoge treksterkte met hoge nauwkeurigheid gericht kunnen worden. Doordat de servomotoren snel reageren op krachtverschillen, is de Kohler Peak Performer ook beschermd tegen overbelasting. “Bovendien is de bediening eenvoudig, bevat de machine een reinigingssysteem en kunnen de richtcassettes eruit zodat schoonmaken en onderhoud zelf gedaan kan worden”, vervolgt de directeur van Hevami. “Het grootste voordeel van de machine is echter het reduceren van verborgen kosten. Een spanningsarme plaat geeft je flexibiliteit bij nesting en het reduceert bovendien restafval. Daarnaast kun je met de nozzle dichter op het materiaal komen, waardoor je veel sneller kunt snijden. De productiviteit bij lasprocessen gaat ook omhoog. Met spanning in de plaat moet je tijdens het lassen namelijk heel veel bijsturen.”
Omdat verborgen kosten niet voor niets verborgen worden genoemd, heeft Kohler een oplossing om klanten te overtuigen. “Bedrijven moeten eerst zelf aan de slag om die verborgen kosten in kaart te brengen”, weet Van Heeswijk. “Je bent er niet altijd meteen van bewust welke extra handelingen je moet doen omdat je plaat niet gericht is. Daarom overtuigen wij door loonrichtwerk. Bedrijven kunnen het richten uitbesteden en zien zo hoeveel extra werk en kosten er gemoeid zijn met materiaal dat nog niet gericht is. Tegenover die verborgen kosten is de investering in een machine zo terugverdiend.”