Plaatwerk Fabriek legt stevig fundament
Meedenken met de klant, slim construeren uit plaat en het werk snel en goed oppakken. Dat is ambitie van Willem Buth met zijn nieuwe bedrijf Plaatwerk Fabriek in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Het begin is er: Plaatwerk Fabriek heeft geïnvesteerd in een jonge Bystronic lasersnijmachine, die is geleverd door Weber Laserservice.
Willem Buth stond er zelf ook wel van te kijken dat de bedrijfsnaam Plaatwerk Fabriek in Nederland nog niet bestond. “Daar was ik wel blij mee. Het is een simpele naam en je hoeft er niet veel bij uit te leggen. Ook de bijbehorende domeinnamen waren nog vrij.”
Toeleveren
Hij heeft qua opleiding en arbeidsverleden niet bepaald een metaal achtergrond. Maar Willem is wel verknocht geraakt aan plaatwerk en ziet daarin grote mogelijkheden: “Plaatwerk is de basis van veel producten. Het is een veel gebruikt halffabricaat en de toepassingen zijn bijna oneindig. Mijn idee is om allereerst toeleverancier van plaatwerk te worden. Dat geeft mij de ruggengraat die ik nodig heb om Plaatwerk Fabriek uit te bouwen tot een bedrijf dat met de klanten meedenkt en slim construeert uit plaat. Zo kan ik me onderscheiden in de markt.”
Willem ziet het plaatje al helemaal voor zich: hij wil een club van jonge, aanstormende engineers om zich heen verzamelen, die het leuk vinden om in plaat te construeren. Daarachter moet dan een fabriek staan voor de productie. “Op die manier hebben we alle mogelijkheden om met klant mee te denken en voor hem te produceren.”
Proces in de greep
Maar het kan nog wel enkele jaren duren voordat het zover is; Plaatwerk Fabriek wil daar geleidelijk aan naar toe groeien. Daarbij denkt en opereert Willem sterk vanuit de organisatie. Hij wil van meet af aan het proces volledig in de greep hebben. Dus heeft hij een ERP-systeem van Ridder aangeschaft en CADCAM software van Radan. “Zo kunnen we heel efficiënt werken: de orders komen direct in ons administratieve systeem, we kunnen de maakbaarheid van onderdelen toetsen voordat we gaan produceren, eventueel dingen aanpassen en levertijden garanderen. Dat is de basis.”
Vervolgens kwamen de huisvesting en de machines. Willem heeft een bedrijfspand gekocht op het industrieterrein in Oude-Tonge en dit netjes opgeknapt. In de productieruimte is een nieuwe vloer gelegd en zijn de wanden schoongespoten en opgefrist. De kantoorruimte heeft een eigentijdse, ruimtelijke uitstraling gekregen. De bovenverdieping biedt ruimte om op termijn werkplekken voor de engineers te creëren.
Lasersnijmachine
De eerste belangrijke machine-investering is een lasersnijmachine. Hiervoor is Weber Laserservice ingeschakeld. “Zij denken vanuit de service en doen vandaar uit de verkoop erbij. Dat vind ik een prettige gedachte”, zegt Willem.
Weber is een laagdrempelige organisatie met korte lijnen, die beschikt over een groot team van monteurs. Het bedrijf zorgt voor de revisie, het transport, de installatie, de scholing en een vlekkeloze opstart van de machine. “Maar minstens zo belangrijk voor ons is de service daarna”, zegt Jaap Wijnholds van Weber Laserservice. “We gaan voor een langdurige relatie met de klant. We willen dat hij succesvol is met de machine, gaat groeien en ons dan ook weet te vinden als hij de machine vervangt of er eentje bij zet.”
Onderdelen van die service zijn een jaarlijkse onderhoudsbeurt en een door de klanten gratis te gebruiken hotline. Deze wordt bemand door twee ervaren medewerkers die altijd beschikbaar zijn voor ondersteuning. 70 procent van de meldingen kan telefonisch of via een remote verbinding worden opgelost. Lukt dat niet en moet er een monteur langs komen, dan gebeurt dat zo snel mogelijk, doorgaans binnen een dag.
Aantrekkelijke start bezetting
De machine die bij Plaatwerk Fabriek is geplaatst is een jonge Bystronic BySpeed 3015 met een werkbereik van 3×1,5 meter en een 4,4 kW CO2 laserbron. Hij is sinds medio maart operationeel. Ook beschikt Plaatwerk Fabriek al over een slijp/ontbraammachine en een trommel om de gesneden plaatuitslagen en onderdelen netjes af werken. De eerste kantbank wordt nog voor de zomer verwacht.
Willem Buth en zijn twee medewerkers zijn al volop aan het produceren. In februari is er een grote brand geweest bij plaatsgenoot IHG Roestvaststaal, producent van aanrechtbladen en meubels voor de grootkeukenindustrie en actief in de machinebouw. Daarbij is hun eigen laser verloren gegaan, waardoor Plaatwerk Fabriek nu veel snijwerk van IHG krijgt. Dat betekent niet alleen een aantrekkelijke start bezetting van de lasersnijmachine, maar ook een prima gelegenheid om aan de hand van de tekeningen die de engineers van IHG aanleveren te testen of de systemen werken. “Ik kan mij nu helemaal concentreren op het goed draaiend krijgen van het systeem”, zegt Willem Buth. “Ondertussen gaat het al wel als een lopend vuurtje rond dat we zijn begonnen. De eerste opdrachten van andere klanten zijn er ook al.”