Plan-de-CAMpagne en TopSolid spelen centrale rol in automatisering bij Itter

Stap voor stap, project voor project automatiseert aluminiumspecialist Itter steeds verder: zowel het productieproces als de logistieke en administratieve processen. Het ERP-pakket Plan-de-CAMpagne van Bemet en de eveneens door Bemet geleverde CADCAM software TopSolid spelen hierbij een centrale rol. Voor directeur Frank Wiersma zijn het onmisbare applicaties. Plan-de-CAMpagne is dan ook geïnstalleerd op een aparte server, zodat het er niet uitligt bij updates van andere softwarepakketten of Windows. De toeleverancier in Hardenberg ziet zijn ERP-systeem net als een machine: als een gereedschap waarin je investeert en waaraan je onderhoud pleegt.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet altijd zo is geweest. Itter was een van de eerste klanten van Bemet voor Plan-de-CAMpagne. Frank Wiersma kan nog calculaties uit 1994 terugvinden in het systeem. In de beginjaren werden niet altijd direct de nieuwe updates van het ERP-pakket geïnstalleerd. Totdat Itter zich jaren geleden bij een update eens een keer goed door Bemet liet begeleiden in de vorm van een pilotproject: dat resulteerde direct in verbeteringen. Sindsdien wordt elke update onmiddellijk omarmd. Frank Wiersma: “Wil je voorop lopen – en dat willen wij – dan moet je de updates als eerste doen, zodat je kunt meebewegen met alle ontwikkelingen. Actuele ERP-software is essentieel om intern verder te gaan met automatisering maar ook om je externe relaties met klanten en leveranciers door te ontwikkelen. Alles wordt steeds meer gekoppeld, je wordt partners. Wij schieten onze orders automatisch in bij onze leveranciers, onze klanten doen dat bij ons. Dat is gewoon aan het gebeuren.”

Sparren met Bemet
De relatie met Bemet gaat voor Itter inmiddels ook veel verder dan het installeren van updates. Enkele malen per jaar komt accountmanager Mark Haverkort in Hardenberg langs om te sparren en om de wensen en opmerkingen door te nemen die Wiersma en zijn mensen dan hebben verzameld. Zo was er onlangs bijvoorbeeld de wens om de leveranciersperformance te gaan monitoren. Dat kon Bemet snel regelen: er moest wel een speciaal script voor worden geschreven, maar dat duurde slechts 2 uur en daarna kon Itter al beginnen met monitoren.

Itter-directeur Frank Wiersma wil voorop lopen als aluminiumspecialist: “Actuele ERP-software is daarbij essentieel om intern verder te gaan met automatisering maar ook om je externe relaties met klanten en leveranciers door te ontwikkelen.”

Slim CNC-verspanen
Het familiebedrijf Itter – opgericht in 1976 – is ooit begonnen als een producent van elektronica en machinebesturingen. Deze werden onder meer gebruikt voor de productie van aluminium portaalfreesmachines. Daarbij ontstond ook een afdeling mechanische bewerkingen. Juist hiervoor werd Plan-de-CAMpagne aangeschaft. Het bleek al snel dat het toeleveren van mechanische delen het meest stabiele bedrijfsonderdeel was. Rond de eeuwwisseling is Itter zich daar helemaal op gaan toeleggen. “Wij konden iets wat anderen niet konden”, zegt Frank Wiersma. “Met onze eigen Itter besturing konden we slim CNC verspanen en slim complexe producten maken. Daarbij hebben we ons volledig gefocust op aluminium. Zo hebben we onze naam opgebouwd en als je dan goede kwaliteit produceert en op tijd levert, verkoopt het zich vanzelf.”

Fabriek van de toekomst
De voorsprong die Itter had dankzij de slimme besturing, heeft de toeleverancier altijd willen behouden door consequent in te zetten op automatisering. De moderne fabriek in Hardenberg die enkele jaren geleden in gebruik is genomen, bestaat uit twee gedeelten: een volledig automatische productielijn (‘de fabriek van de toekomst’) en een productieruimte waar ‘handmatig’ wordt geproduceerd met behulp van een flinke hoeveelheid CNC-machines. Zodra een product rijp is voor volledig automatische productie, gaat het naar de fabriek van de toekomst. Maar ook in de handmatige productie wordt steeds verder geautomatiseerd. Voor het CAM-programmeren van de producten wordt inmiddels volop gebruik gemaakt van TopSolid, daarnaast wordt de CAD-functionaliteit van TopSolid ingezet voor productontwerp en -aanpassingen. Wiersma: “Telkens pakken we processen aan waar mensen niet optimaal worden ingezet bij wat ze kunnen. We hebben liever dat een programmeur in TopSolid programmeert dan dat hij met een onderdeel door de hele fabriek loopt.”

Itter heeft liever dat een programmeur in TopSolid programmeert dan dat hij met een onderdeel door de hele fabriek loopt.

Orders begeleiden
Bij automatisering en digitalisering grijpt alles in elkaar en een centraal pakket – helemaal up to date – om de orders te begeleiden is daarbij essentieel. Plan-de-CAMpagne stelt Itter in staat de klanten te bedienen op een manier die zij graag willen. Wiersma geeft het voorbeeld van een klant die van een complex onderdeel altijd twintig stuks tegelijk bestelde vanwege de hoge instelkosten. De levertijd was zes weken. Maar die klant heeft maar één of twee onderdelen per week nodig. Nu is alles dan ook heel anders geregeld: de klant schiet een afroeporder in, die Itter vervolgens binnen een week levert. Dat is mogelijk omdat het onderdeel wordt gemaakt in de automatische productielijn, waarin zaken als de gereedschappen, de fixatiemal en het machineprogramma reeds aanwezig zijn. Er zijn dus geen instelkosten meer, waardoor enkelstuks kunnen worden geproduceerd tegen de kosten van een serie. “De volgende stap is dat de afroeporder ook doorschiet naar de leverancier van het materiaal, zodat ook dat automatisch wordt aangeleverd. Dan zijn we helemaal digitaal.”

AGV komt
Bij dit alles zit nog wel wat handling op bepaalde plekken. Kleinere series betekent meer logistieke handling. Schoonmaken, afbramen en graveren moet allemaal gebeuren en gecontroleerd worden, dus krijg je meer orderregels door de productie. “Daar moet je goed naar kijken, anders wordt je organisatie te veel belast”, zegt Wiersma. Hij heeft daarom een studie laten doen naar de transportbewegingen binnen Itter. Conclusie: transportbewegingen zonder doel kunnen beter worden uitgevoerd door een onbemande AGV dan door medewerkers met kennis van de onderdelen. Er loopt dan ook al een project met een AGV en de implementatie daarvan zal niet lang meer op zich laten wachten. Ook hier bewijst Plan-de-CAMpagne zijn waarde. Er wordt een speciale softwarelaag voor de AGV gecreëerd en deze wordt gekoppeld aan het ERP-systeem. Zo zal er altijd realtime inzicht zijn in waar een product zich bevindt. “Ook voor onze klanten. We worden heel transparant en dat is belangrijk, want de nieuwe generatie gaat het steeds normaler vinden dat de levertijd heel kort is en de status van een product constant zichtbaar is.”

Zodra een product rijp is voor volledig automatische productie, gaat het naar de fabriek van de toekomst, een volledig automatische productielijn.

Medewerkers meenemen
Bij al deze ontwikkelingen is het zaak de medewerkers (bij Itter werken ongeveer 40 mensen) hierin mee te nemen. Daar stopt Itter dan ook veel energie in. “Je moet mensen bewust maken waarom je verandert. We verwachten ook ideeën van onze medewerkers over hoe ze zelf beter kunnen werken. We moeten met ons allen slim vernieuwen. Dat zal altijd een uitdaging blijven, maar we zien dat onze mensen erg open staan voor nieuwe dingen. Itter is er trots op dat automatisering hier niet als een bedreiging wordt gezien.”

Gemakkelijke koppeling met CADCAM-pakket TopSolid
Naast het ERP-pakket Plan-de-CAMpagne gebruikt Itter ook het CAD/CAM-pakket TopSolid van Bemet. Er is bewust gekozen voor dezelfde leverancier om verzekerd te zijn van een gemakkelijke koppeling tussen beide pakketten. “Daar komt bij dat we hier complexe producten maken en daarvoor heb je gewoon een high-end CAM-pakket als TopSolid nodig”, zegt Frank Wiersma. Itter programmeert zowel de complexe als de eenvoudige delen in TopSolid, waar ook een stuk design in zit; Zo kunnen de programmeurs ook zelf producten tekenen/ontwikkelen en aanpassingen doen op stepfiles die binnenkomen.
Met de aanschaf van TopSolid is de verschuiving van programmeren aan de machine naar offline programmeren ingezet. Iedereen wil inmiddels in dit CAM-pakket programmeren. Er loopt momenteel dan ook een opleidingstraject. Ook hier blijkt weer dat de medewerkers van Itter graag met iets nieuws aan de slag gaan: zestien mensen hebben zich voor deze opleiding aangemeld. Wiersma: “Dat kan natuurlijk niet allemaal in één keer. Ook hier gaan we stap voor stap. We willen naar een uniforme manier van programmeren en de weg daar naar toe is met CAM. Ook dat is weer een stap in de automatisering van ons bedrijf.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

MetaalNieuws thema: Automatisering

02-01 Wilt u uw noviteiten presenteren in deze speciale editie met een oplage van bijna…

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Automatisering

Snelle jongens van AESC lossen elke automatiseringsuitdaging op

17-06 “Dat is precies waarmee we ons onderscheiden van onze collega’s”, zegt Devy van Dinteren,…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Toeleveren

Itter investeert in gezond binnenklimaat én stabiele temperatuurhuishouding

07-05 Itter is gespecialiseerd in de bewerking van aluminium. Het is dan ook het enige…

Automatisering

Softwareontwikkelaars HighTech ICT en Ambition IT bundelen krachten

24-01 De krachtenbundeling van de Brabantse bedrijven gaat helpen om de groei te versnellen zodat…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs