Platenmagazijn van aalbers|farina bevalt uitstekend; dus koopt Romonta nu ook een langgoedmagazijn
Het platenmagazijn PM Compact van aalbers|farina dat al enige tijd in gebruik is, bevalt Romonta zo goed dat er nu ook een langgoedmagazijn van dezelfde fabrikant is gekocht. Hiermee maakt de machinebouwer voor de voedingsmiddelenindustrie zich logistiek alvast klaar voor de komst van een buislaser.
Romonta ontwikkelt en produceert transportbanden en RVS bordessen trappen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf heeft hiermee vele jaren ervaring en weet precies welke specifieke eisen aan deze industrie worden gesteld.
Snijden zonder mis te grijpen
De laatste jaren zijn er steeds meer bewerkingen naar binnen gehaald om controle op de levertijden en de kwaliteit te hebben. Zo is er geïnvesteerd in een lasersnijmachine. Het plaatmateriaal hiervoor lag aanvankelijk in stellingen, deels zelfs in een andere hal dan waar de laser stond. “Dat was de hele dag op en neer vliegen met platen, bijna het toppunt van inefficiëntie”, blikt operationeel directeur Marco Peters terug. Sinds de komst van het platenmagazijn PM Compact is dat totaal anders. Zoals de naam al zegt, is dit de meest compacte uitvoering van het automatische platenmagazijn van aalbers|farina. Het beschikt over een eenvoudige besturing en is met een hoogte van nog geen 4 meter geschikt voor lagere productieruimtes. Met 25 laden is het een perfecte oplossing voor Romonta.
“Zo’n magazijn is een verademing”, zegt Peters. “We vullen het eens in de week of twee weken bij, waarna onze mensen kunnen snijden zonder mis te grijpen. Bovendien is de bediening van het magazijn heel eenvoudig. Iedereen kan er mee werken. Het is een heel praktisch, laagdrempelig systeem dat qua logistiek veel rust geeft. Je elimineert de heftruckbewegingen en bent af van de chaos en de risico’s op ongelukken en beschadigingen.”
Verhuizing naar Katwijk
Het platenmagazijn is geplaatst in de productieruimte van Romonta in Cruquius. Maar binnenkort gaat het bedrijf – met dit platenmagazijn – verhuizen naar een bedrijfspand in Katwijk aan Zee, waar het drie keer zoveel ruimte krijgt. Deze verhuizing heeft te maken met recente ontwikkelingen bij Romonta. Afgelopen zomer is het bedrijf overgenomen door de Belgische sectorgenoten IntOcon en StuMaco, die vlak daarvoor al strategisch waren gaan samenwerken. Daarmee is een stevige machinebouwgroep ontstaan, die als onderdeel van het portfolio van het Belgische investeringsfonds Vybros partners bovendien financieel robuust is. De twee Belgische machinebouwers hebben met de overname van Romonta een grote stap gezet op de Nederlandse markt. Romonta zelf heeft hierdoor ook groeikansen gekregen.
Om die te kunnen verzilveren heeft Vybros partners een groot bedrijfscomplex in Katwijk gekocht. Vanaf medio april zal Romonta hier operationeel zijn. De verhuizing levert volgens Marco Peters enorme mogelijkheden op. “Ruimte was op onze locatie in Cruquius de laatste jaren echt een beperkende factor. We krijgen nu de ruimte voor verdere groei.”
Langgoedmagazijn voor buislaser
De nieuwe locatie betekent dat het machinepark kan worden vernieuwd en uitgebreid. Er komen een extra kantbank en een nieuwe freesbank met veel meer opties dan de huidige. Maar de belangrijkste verandering is dat Romonta gaat buislaseren in plaats van zagen en boren. Er wordt afscheid genomen van twee van de vier zaagmachines en medio juni arriveert een buislaser van het fabricaat Accurl, waarvan Tuwi onlangs het importeurschap heeft verkregen. Het is een buislaser voor het bewerken van buizen met een maximale lengte van 6 meter en een bundelmagazijn.
Hiervoor heeft Romonta een goede materiaalopslag nodig. “We zijn daarvoor niet gaan shoppen want met aalbers|farina hebben we uitstekende ervaringen”, zegt Peters. De opslagspecialist uit Renswoude levert een langgoedmagazijn LM Logic E-6. Dit is leverbaar met hoge lades, lage lades en/of palletplateaus en kan maximaal 27 lades tellen. Romonta heeft gekozen voor de variant met 27 lades van 800 mm breed x 200 mm hoog. Met een laadvermogen van 3000 kilo per lade kunnen daar hele bundels buismateriaal in worden opgeslagen. “We hebben 8 meter onder de kraan en benutten deze hoogte maximaal. We kunnen straks een hele bundel uit het magazijn halen en die gaat dan zo de buislaser in.”
Romonta heeft 80 tot 100 verschillende buizen op stock liggen. In het nieuwe langgoedmagazijn komen de 20 à 25 buizen te liggen die het meest worden gebruikt. Zo grijpen de medewerkers bij de buislaser straks net als bij de vlakbedlaser nooit mis.
Praktische aanpak
“aalbers|farina maakt een mooi en degelijk product waarmee onze mensen heel makkelijk kunnen werken”, zegt Peters. En wat hem ook bevalt, is de praktische aanpak van aalbers|farina. Zonder dat hij het hoefde te zeggen, bood de opslagspecialist al aan om tegelijk met de plaatsing en inregeling van het nieuwe landgoedmagazijn het platenmagazijn te verhuizen naar Katwijk. “Dat waarderen we. Zo denken we namelijk zelf ook voor onze klanten.”
aalbers|farina op Technishow
Fabrikant van geavanceerde opslagsystemen aalbers|farina zal haar nieuwste innovaties en oplossingen voor materiaalopslag en -beheer presenteren tijdens de TechniShow. De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en langgoed, waardoor bedrijven hun materiaalbeheer kunnen optimaliseren. En voor bedrijven met beperkte ruimte bieden zij compacte opslagoplossingen die de beschikbare ruimte maximaliseren zonder in te boeten aan toegankelijkheid. Ook worden de nieuwste softwareoplossingen waarmee klanten hun opslagsystemen eenvoudig kunnen beheren en monitoren. “We verheugen ons op de Technishow om onze nieuwste innovaties op het gebied van materiaalopslag te presenteren”, zegt Gijsbert Aalbers van aalbers|farina. “Onze oplossingen zijn ontworpen om de efficiëntie te verhogen, de kosten te verlagen en de algehele productiviteit te verbeteren voor bedrijven in zowel de plaat- als langgoedindustrie. We laten de bezoekers van de beurs graag zien hoe onze oplossingen hun bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren.”
aalbers|farina
Hal 7, stand A051