Poetsdoeken van MEWA zijn sterspelers in duurzaamheid

Textieldienstverlener MEWA zet al meer dan 100 jaar in op duurzaamheid. Hun industriële poetsdoeken voor werkplaatsen en productiebedrijven zijn de absolute sterspelers op dat vlak. Proper maar onopvallend, krachtig maar duurzaam, klein maar met een grote impact, … MEWA’s poetsdoeken zijn echte blijvers die tot wel 50 maal hergebruikt kunnen worden. De 2,7 miljoen gebruikers wereldwijd zijn het er dan ook unaniem over eens: dit product is buitengewoon duurzaam.

Globalisering ecologisch vormgeven

Duurzame ontwikkeling is al lang niet meer gereserveerd voor de gangmakers van het groene gedachtengoed. Vandaag doen alle sectoren inspanningen op het vlak van milieubescherming en het spaarzame gebruik van grondstoffen. Zo gaat autobouwer Ford Motor Company met restafval van McDonald’s aan de slag. Zij zullen de koffiekersenpulp van de hamburgerketen omzetten in nieuwe auto-onderdelen, zoals koplampbehuizingen.
Ook het Duitse MEWA doet een duit in het zakje, en dat al meer dan 100 jaar! “Duurzaamheid en ondernemingsverantwoordelijkheid zijn de hoekstenen van onze bedrijfsstrategie. Logisch dus dat we al in 1997, als eerste bedrijf in onze branche, het internationale milieucertificaat conform de ISO 14001 norm op zak mochten steken. Bovendien willen we, als lid van de European Textile Services Association (ETSA), de globalisering ecologisch vormgeven. Grondstoffen sparen en de belasting van het milieu tot een absoluut minimum beperken, staan hierbij centraal”, zegt Julien Vansantvoort van MEWA in Amersfoort.

De poetsdoek, ons meest duurzame product

MEWA verwerkt jaarlijks enkele miljoenen liters oude oliën uit poetsdoeken en hergebruikt ze voor de verwarming van droog- en wasinstallaties.

MEWA verwerkt jaarlijks enkele miljoenen liters oude oliën uit poetsdoeken en hergebruikt ze voor de verwarming van droog- en wasinstallaties.

De poetsdoeken van MEWA kunnen, afhankelijk van het gebruik, tot wel 50 keer milieuvriendelijk gewassen en hergebruikt worden. Een mooi en groen alternatief voor papieren doeken en lappen textiel die na eenmalig gebruik meteen bij het afval belanden. Maar milieubewustzijn begint natuurlijk bij de productie zelf. MEWA gebruikt daarvoor gerecycleerde garens. Zo ligt het percentage gerecycleerd materiaal bij de poetsdoeksoort MEWATEX op maar liefst 50 procent van het totale volume. Bovendien let MEWA erop dat de kartonnen kernen van klossen garens herbruikbaar zijn. Een slimme ingreep waardoor nog eens 21 ton afval per jaar wordt voorkomen.

Inzetten op recyclage

Wist je dat er in de MEWA weverij in het Duitse Immenhausen jaarlijks meer dan 100 miljoen poetsdoeken worden geproduceerd? Daarbij ontstaat een grote hoeveelheid katoenpluis. Maar in plaats van die pluizen weg te gooien, worden ze verwerkt tot isolatiemateriaal voor de automobielindustrie. Zo wordt elk jaar ongeveer 72 ton pluis gerecycleerd.
Ook het vuil uit de poetsdoeken wordt netjes gerecycleerd: MEWA verwerkt onder strenge milieuvoorwaarden een groot deel van de gerecycleerde oliën en hergebruikt ze voor de verwarming van droog- en wasinstallaties. Hierdoor worden jaarlijks enkele miljoenen liters afval omgezet in energie.
Bovendien levert MEWA met zijn duurzame Safety Containers SaCon voor het transport en de veilige opslag van de poetsdoeken een stevige bijdrage aan de vermindering van de afvalberg.

De Safety Containers SaCon van MEWA zorgen niet alleen voor het efficiënte transport en de veilige opslag van de poetsdoeken maar ook voor een duidelijke vermindering van de afvalberg.

De Safety Containers SaCon van MEWA zorgen niet alleen voor het efficiënte transport en de veilige opslag van de poetsdoeken maar ook voor een duidelijke vermindering van de afvalberg.

MEWA hergebruikprincipe

De poetsdoeken van MEWA zijn uitsluitend verkrijgbaar in een handig verhuursysteem. Dat betekent dat MEWA ook zorgt voor het halen, brengen en wassen van de doeken en dat versleten doeken automatisch door nieuwe exemplaren vervangen worden. Bedrijven die kiezen voor MEWA kunnen dus rekenen op een full-service-systeem waarbij ze altijd de juiste hoeveelheid schone poetsdoeken in huis hebben. Daardoor produceren ze veel minder afval en sparen ze waardevolle hulpbronnen. Het aantrekkelijke prijskaartje, in vergelijking met wegwerpmaterialen, komt er als mooie bonus bovenop. Slim toch, dat hergebruikprincipe van MEWA?

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Mewa legt accent op duurzaamheid bij innovaties voor werkveiligheid

09-10 Bij de samenstelling van het aanbod werd vooral het aspect duurzaamheid gehanteerd als selectiecriterium.…

Personeel en Opleiding

Van stadion naar fabrieksvloer: de invloed van sportkleding op werk-kleding

26-08 Wat we op onze huid dragen tijdens trainingen en wedstrijden is al decennia onderhevig…

Toeleveren

Textieldienstverlener Mewa focust op duurzame processen

17-06 Het herbruikbare concept van textieldienstverlener Mewa sluit perfect aan bij deze megatrend: Mewa biedt…

Toeleveren

Moderne PBM’s: meer veiligheid, comfort en draagplezier

13-05 Persoonlijke beschermingsmiddelen worden niet altijd consequent gebruikt. De redenen? Tijdsdruk, gemakzucht, onvoldoende risicobesef, ……

Personeel en Opleiding

Mewa investeert in AI-gebaseerde lichaamsmeting

03-04 Door dit belang in Esenca verwerft Mewa een langetermijn-partner op het gebied van digitale…

Personeel en Opleiding

Gerecycled materiaal is basis van Mewa Peak werkkleding

31-03 Achter het zorgvuldige ontwerp van de modellen, de preciesheid van snitten, de verscheidenheid aan…

Toeleveren

Mewa versterkt klantenportaal voor verwerven kleding en poetsdoeken

07-02 Het productaanbod van Mewa richt zich op zelfgemaakte herbruikbare poetsdoeken, maar ook op werkkleding…

Toeleveren

Werkkleding moet vakbekwaamheid uitstralen

29-01 Dit blijkt uit een rondvraag van Mewa Textile-Service, waarbij aan geschoolde arbeiders de vraag…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs