Ponslaser versterkt groei in toeleveren bij Hurkmans
Hurkmans Plaatwerk (HPL) in Beek en Donk produceert grotendeels eigen producten; allemaal plaatwerk dat iets met elektrotechniek van doen heeft. Het meeste daarvan gaat richting de bouw. 10 à 15 procent van de omzet wordt verdiend via toeleveren, maar dat aandeel groeit. En die groei zou wel eens veel harder kunnen gaan door de jongste investering. Want het praat zich snel rond dat Hurkmans beschikt over een ponslasersnijmachine, geleverd door Bruma Machines. “Hij stond er nog geen week, toen we spontaan het eerste telefoontje kregen van een bedrijf dat materiaal had voor deze machine”, vertelt directeur-eigenaar Wim Hurkmans.
Hij heeft het bedrijf in 1997 opgericht en heeft nu negen medewerkers in dienst. Hurkmans is van huis uit elektrotechnicus, maar is in een vorige job doorgegroeid naar het plaatwerk. Die combinatie van elektrotechniek en plaatwerk werkt heel goed in de branche waarin HPL actief is. Veel producten gaan richting de woningbouw en de utiliteitsbouw: werkplekvoorzieningen, vloer- en verdeeldozen, serviceboxen en data- en energiezuilen, maar ook gevelbekleding. “Als extra wordt alles volledig geassembleerd inclusief CE keur”, vertelt Hurkmans. “Daar zijn we volledig voor gecertificeerd. We zijn een van de weinige nog in Nederland producerende bedrijven, die projectwerk doen voor plaatwerkelektronica.”
Beter en slimmer
Hurkmans heeft de crisis, die vooral de bouw hard heeft geraakt, goed doorstaan. “Je hebt in deze branche veel te maken met installateurs. Die waren altijd conservatief in de keuze voor producten waarmee ze willen werken. Totdat de crisis kwam. Toen werd het belangrijk om dingen beter en slimmer te doen. Zo kregen wij deuren open. Ook werd de afhankelijkheid van de tussenhandel minder en zagen opdrachtgevers installateurs wegvallen. Zo is de crisis voor ons positief uitgepakt. We hebben elk jaar met een plus afgesloten.”
Door de ervaring met elektrotechniek in de bouw heeft HPL in die branche een belangrijk voordeel ten opzichte van andere plaatbewerkers. “Wat plaatbewerkers nooit hebben begrepen is dat als je 500 units moet leveren, de drie die je tekort komt essentieel zijn. Die moeten morgen klaar zijn. Juist met die laatste noodcharges en met prototypes ben ik daarom voor mezelf begonnen. Maar al snel besloot ik om er dan maar een volwaardig productiebedrijf van te maken.”
Gebruikte machine
Zo’n 8 jaar geleden schafte Hurkmans zijn eerste ponslaser aan. Een gebruikte machine, geleverd door Bruma. Die machine bevalt prima en dus klopte hij opnieuw bij de machineleverancier in het Gelderse Spankeren aan, toen hij een uitbreiding en vernieuwing van zijn ponslasercapaciteit nodig had. Bruma heeft een Trumpf TruMatic 6000 L geleverd van 7 jaar oud. Gewapend met een 3,2 kW laser en een ponskracht van 220kN komt de machine met gemak door RVS plaat tot 5mm dik. Dit gaat gepaard met een hoge precisie en snelheid.
Hurkmans heeft bewust gekozen voor een gebruikte machine. “Want we hebben hier geen series van 20 of 30.000 stuks, met 500 à 600 stuks zijn we al een heel eind. Bovendien willen we hier niet 20 of 22 uur per dag draaien. We moeten het in 8 uur per dag verdienen, af en toe mag dat een keer 10 uur zijn. Dan moet je ook een machine hebben die daarbij rendabel is.”
Nieuwe levensduur
Hurkmans weet wel heel zeker dat hij een goede machine in huis heeft gehaald “Hij is bij de vorige eigenaar gedemonteerd door een gecertificeerd bedrijf. Bruma heeft de machine van a tot z nagelopen en een stukslijst gemaakt van alle delen waar extra aandacht was vereist. Je bepaalt als klant natuurlijk wat er allemaal aan de machine gebeurt. Wij hebben gekozen voor een complete revisiebeurt met vervanging van alle slijtdelen. Doordat alle slijtdelen zijn vernieuwd begin je feitelijk met een nieuwe levensduur van de machine.”
Hurkmans had al een heel arsenaal aan gereedschappen bij de oude ponslaser. Stap voor stap worden nu extra gereedschappen aangeschaft zodat alle mogelijkheden van de nieuwe ponslaser kunnen worden benut.
De machine is nauwkeurig en secuur geplaatst en draait sinds oktober naar volle tevredenheid. “De service en de installatie van de machine zijn zeer wenselijk verlopen”, aldus Hurkmans. “Dat alles zo georganiseerd en voorspoedig is verlopen was niet gelukt zonder de samenwerking met Bruma.”
Hurkmans levert al toe aan de eerste nieuwe klanten. Maar ook voor de eigen producten is de nieuwe ponslaser een welkome uitbreiding. Hurkmans doet veel direct zaken met architecten en bouwadviseurs en heeft een eigen grafisch designer/engineer in dienst om zelf mee te ontwikkelen aan producten. Zo heeft HPL bijvoorbeeld alle armaturen geleverd voor Gebouw Anton en Gerard, een voormalig Philipspand in het Strijp-S project in Eindhoven. Ook wordt Hurkmans vaak ingeschakeld voor redesigning om producten aantrekkelijker en beter produceerbaar te maken. De nieuwe ponslaser, waarin pons- en lasertechnieken kunnen worden gebruikt, komt daarbij uitstekend van pas.