Positieve energie vult beurshallen van EMO Milano
De internationale maakindustrie ontmoet elkaar deze week weer als vanouds op EMO Milano 2021. De mogelijkheid om nieuwe technologieën van dichtbij te ervaren en ‘face-to-face’ te netwerken, zorgde voor een uitstekende sfeer op een van de grootste internationale beurzen in de maakindustrie. De belangrijkste spelers in de wereld van machinebouw, automatisering, digitalisering en gereedschappen waren van de partij en de stemming was dan ook uitermate positief.
EMO Milano 2021 laat zien dat de maakindustrie niet zonder beurzen kan. Zowel exposanten als bezoekers zijn verheugd dat ze de nieuwste technologie weer van dichtbij kunnen ervaren en vastpakken.
Vergeleken met zes jaar geleden, toen de EMO ook in Milaan werd georganiseerd, was de beurs dit jaar beduidend compacter. In zes hallen presenteerden ongeveer 700 exposanten hun producten, toepassingen en oplossingen. Dit staat natuurlijk in een schril contrast met de editie van 2015, toen ruim 1.600 exposanten alle twaalf hallen van het beurscomplex hadden gevuld. Het gevolg van de Covid-pandemie was dus nog duidelijk zichtbaar op de beurs.
Positieve energie
Maar dat mocht de pret niet drukken. QR-checks, temperatuurmetingen en mondkapjes: de positieve sfeer op EMO Milano deed exposanten en bezoekers al deze maatregelen vergeten. Er hing een positieve energie in de beurshallen van Fiera Milano Rho en de bedrijvigheid was goed te merken. “Het is fijn om mensen weer in levende lijve te ontmoeten en om onze producten te presenteren. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor de komende periode uitermate goed”, klonk het op veel beursstands.
Ook Marcus Burton, de voorzitter van de economische commissie van CECIMO, vertelde tijdens de EMO-persconferentie over de positieve vooruitzichten voor de maakindustrie. “We zijn hier in Milaan om de kracht van onze industrie en onze nieuwste technologieën te laten zien. De wereldwijde industrie herstelt snel van de pandemie en maakbedrijven moeten investeren in nieuwe technologieën om de productiviteit te verhogen en om beter bestand te zijn tegen ontwrichtende factoren.”
Rooskleurige toekomstcijfers
Hans-Martin Schneeberger, voorzitter van CECIMO, verklaarde tijdens de persconferentie dat de wereldwijde en Europese maakindustrie zich de komende jaren blijft herstellen. Volgens de laatste CECIMO-gegevens zou de Europese productie van werktuigmachines in 2021 met 9,4% groeien tot 22 miljard euro. De wereldwijde groei zal naar verwachting +14,1% bedragen. “De nieuwste gegevens tonen ons geruststellend aan dat onze sector op de goede weg is om sterker en flexibeler te worden dan ooit tevoren.
In dat opzicht wijzen de cijfers op het toenemende vertrouwen in het herstelvermogen van onze sector. Ik geloof dat EMO Milano 2021 investeringen zal stimuleren en dat het een impact zal hebben op de groei van de verschillende sectoren van de Europese en mondiale industrie”, benadrukt Schneeberger.
Ook de laatste prognoses van Oxford Economics laten een positief scenario zien voor Europese werktuigmachinebouwers.
Volgens Oxford Economics zal na een voorspelde groei van 9,4% in 2021, 14,6% in 2022 en 6,1% in 2023, de vraag in Europa in 2023 naar verwachting in de buurt van het niveau van 2019 liggen. Terwijl alle grote aankoopsectoren positieve investeringsgroeipercentages laten zien, worden de hoogste groeipercentages in 2022 verwacht in de sectoren ‘aerospace’ en ‘motorvoertuigen en onderdelen’. Hoewel de vooruitzichten voor 2021 en 2022 positief zijn, blijft de groei in de wereldwijde werktuigmachine-industrie beïnvloed door verschillende ontwrichtende factoren. Tot de meest impactvolle behoren het onzekere politieke klimaat, verstoringen van de toeleverketens, tekorten aan materialen en componenten en stijgende prijzen. Ook de onzekerheid rond de Delta-variant van corona blijft de internationale handel beïnvloeden.
Grote digitale fabriek
In aanloop naar EMO Milano kondigde de beursorganisatie aan dat de beurshallen zouden worden omgetoverd tot de grootste digitale fabriek ooit. De gemiddelde beursbezoeker zal hier waarschijnlijk weinig van gezien of gemerkt hebben. Bewerkingsmachines, robots, productiesystemen, ondersteunende technologieën en software oplossingen waren uiteraard in overvloed aanwezig, maar wat maakt dan die digitale fabriek? Het initiatief van umati kwam het dichtst in de buurt. Meer dan 50 machines waren namelijk tijdens de beurs verbonden via de gestandaardiseerde interface. Op de stand van umati konden bezoekers op het vernieuwde umati-dashboard live de status van deze machines inzien.
Umati is ontwikkeld door een grote groep machinebouwers die de noodzaak zien van een open, onafhankelijke communicatiestandaard om de data tussen machines, componenten en installaties naadloos en betrouwbaar uit te kunnen wisselen met de IT-ecosystemen van gebruikers. Heinz-Jürgen Prokop, voorzitter van de Duitse branchevereniging VDW, gaf aan trots te zijn op de koppeling van umati met 50 verschillende machines. “De belangrijkste mijlpaal voor de ontwikkeling van de universele interface was de publicatie van de specificatie bijna een jaar geleden.
Dankzij deze specificatie die wereldwijd gratis verkrijgbaar is, kunnen alle bedrijven die gereedschapsmachines maken of daarvoor software aanbieden hun producten op basis van deze specificatie verder ontwikkelen. Dankzij de open communicatiestandaard is de digitalisering van het productieproces eenvoudiger en sneller te realiseren.”
EMO 2023 nu al in de startblokken
EMO 2021 is nog niet afgelopen of de VDW (organisator van EMO Hannover) heeft EMO Hannover 2023 al in de startblokken gezet. Met ‘Hello, new EMO Hannover’ kondigde VDW het nieuwe beursconcept aan. “De industrie verandert voortdurend en staat voor gigantische uitdagingen. Als ’s werelds toonaangevende vakbeurs zal EMO Hannover dit in kaart brengen, transparant maken en oplossingen presenteren”, vertelt VDW-directeur Wilfried Schäfer. “Innovate Manufacturing” is de nieuwe slogan van EMO Hannover 2023. Hiermee ontwikkelt EMO Hannover zich tot een innovatieplatform voor productietechnologie én een internationaal relevant businessplatform – ook buiten de beurs om.
Het toont de volledige breedte en diepte van technologie om de industriële productie te vernieuwen en te optimaliseren. Het doel van de nieuwe EMO Hannover is om zich 365 dagen per jaar te profileren als het belangrijkste ontmoetingspunt voor de branche. Niet alleen tijdens de beurs maar ook tussen de evenementen door met behulp van een digitaal begeleidend programma.
Om duidelijk te maken dat de EMO Hannover niet alleen over technologie gaat, zal ze ook onderwerpen behandelen die relevant zijn voor toekomstige productie-uitdagingen. Vraagstukken die aan bod komen zijn onder andere The Future of Connectivity, The Future of Sustainability in Production en The Future of Business met een focus op Work 4.0. Dit zijn volgens VDW de grote vraagstukken die de industrie en de samenleving de komende jaren zullen moeten aanpakken om tot oplossingen te komen voor de energietransitie, klimaatverandering, duurzaamheid in productie, digitalisering, nieuwe datagedreven businessmodellen en nog veel meer.
Daarnaast komen uiteraard ook kwaliteit, efficiëntie, flexibiliteit en betrouwbaarheid aan bod, die nog steeds het tempo bepalen van de ontwikkeling van de productietechnologie.
In de volgende editie van VerspaningsNieuws verschijnt een uitgebreid verslag van al het nieuws dat is gespot op EMO Milano 2021.