Pragmatische aanpak brengt leven in digitale fabriek
Medio november ging VerspaningsNieuws in gesprek met de deelnemende bedrijven achter het Smart Machining Platform (SMP). Het SMP is een initiatief van tien bedrijven (BMO Automation, DMG Mori, Haimer, HEIDENHAIN, Iscar, Mitutoyo, MKG, OPEN MIND, Schunk en Supplydrive) die samen het thema Smart Industry rugbaarheid willen geven. Met een echte digitale fabriek wil het SMP laten zien dat digitalisering niet ingewikkeld hoeft te zijn. “Maakbedrijven moeten een budget vrijmaken voor ICT en hun eilandjes gaan verbinden.”
BMO Automation, DMG Mori, Haimer, HEIDENHAIN, Iscar, Mitutoyo, MKG, OPEN MIND, Schunk en Supplydrive behoren tot de tien bedrijven die hun tijd, kennis en energie in het Smart Machining Platform brengen om de maakindustrie te informeren over Smart Industry. (Deelnemers aan het rondetafelgesprek waren vanaf links: Frank Biemans, Gerard Bogaarts, William Rikken, Henny van de Voort, Paul Venema, Oscar Postma, Eric Bakker, Dolf Broekaart en Martijn Alders)
Een pragmatische doelgroep vraagt om een pragmatische aanpak. De ‘eerst zien, dan geloven’ mentaliteit in de maakindustrie is een van de redenen waarom het thema Smart Industry moeilijk op gang komt. Vooral het mkb is de boot aan het missen en dat is jammer. Volgens de deelnemende partijen van het SMP ontstaat er zeker ook bij het mkb de noodzaak om efficiënter te gaan werken om bijvoorbeeld de bezettingsgraad van het machinepark omhoog te brengen.
Andere voordelen van een slimme fabriek zoals flexibilisering, het vastleggen van kennis, het voorkomen van fouten en stilstandtijd, het waarborgen van een constante hoge kwaliteit en het realiseren van kortere levertijden, zijn genoeg redenen om productieprocessen te optimaliseren volgens de Smart Industry gedachte. Al die voordelen kennen we inmiddels, vakmedia berichten er immers al jaren over en beurzen zetten het thema telkens weer in de spotlight, en toch komt Smart Industry bij mkb’ers nog niet echt van de grond. Hoe komt dat?
Lees verder in onze online editie van VerspaningsNieuws of ga naar het VerspaningsNieuws Archief.