Praktische gids VOM België voor poedercoaten aluminium

De Belgische Vereniging voor oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM België) heeft een praktische gids voor een kwalitatieve poedercoating op aluminium gepresenteerd. De gids bevat onder meer tips voor een duurzame poederlaklaag.

De gids met de titel ‘Kwaliteit is geen toeval’ is bedoeld voor enerzijds de opdrachtgevers, constructeurs en architecten en anderzijds voor de coaters. Goede informatie-uitwisseling moet de kwaliteit van het eindproduct verhogen. De gids, tot stand gekomen met medewerking van Aluminium Center Belgium, Estal Belgium en de werkgroep Aluminium van VOM België, is bedoeld voor poedercoaten op aluminium, waarbij het niet gaat over gietaluminium en coilmateriaal. Het proces van poedercoaten begint bij een chemische voorbehandeling (ontvetten, beitsen, spoelen en conversielaag). Dan wordt het gedroogd en wordt er een laagje poeder op gespoten dat blijft zitten door elektrostatische lading van het poeder op een geaard oppervlak. Vervolgens gaat het product in de oven en wordt er gemoffeld waarbij het poeder versmelt en uithardt.

Bij het poedercoaten moet rekening gehouden worden met de afmeting, temperatuur, de bereikbaarheid van het materiaal bij het spuiten (ontwerp en kooi van Faraday), kantendekking en laagdikte (min 60 micron).

Bij het poedercoaten zijn de volgende aspecten belangrijk:

– De afmetingen moet passen in de poedercoatinstallatie.
– De lokale omgevingsfactoren tijdens gebruik zijn van belang: klimaat, gebruiksintensiteit en ligging ten aanzien van zon en wind.
– Alle materiaal moet bestand zijn tegen min 200 graden Celcius.
– Contactpunten zijn onvermijdelijk voor de aarding en er moeten mogelijkheden zijn om het product op te hangen of in te klemmen.
– Gebruik geschikte identificatielabels.
– Geef aan wat de zichtzijde is en/of welke zijden gecoat moeten worden.
– Let op bij lasnaden en lijmvoegen. Deze kunnen slecht te coaten zijn of zorgen voor vochtopeenhoping in de voorbehandeling die pas in de moffeloven er uit komt.
– Ontwerp de producten coatinggeschikt; afbramen en afronden van scherpe hoeken, holtes en moeilijk bereikbare plekken vermijden (vanwege kooi van Faraday voor het poeder en vochtopeenhoping in voorbehandeling).
– Kies de juiste en ook dezelfde legering voor de producten.
– Vermijd oppervlakteverontreiniging of –verstoring die door het coaten alleen maar versterkt worden, zoals lasspetters, vlekken, krassen, resten van stickers.
– De opslag van onbehandeld materiaal moet zorgvuldig gebeuren.

Tips voor een duurzame poederlaklaag:

– Samengestelde stukken of grotere series moeten bij voorkeur bij dezelfde coater in dezelfde batch gepoedercoat worden om kleur- en glansverschillen te verkopen.
– Metallics en structuurpoeders geven meer risico op kleur-, glans- en structuurverschillen. Let op bij veel verschillende producten die er hetzelfde uit moeten zien.
– Structuurpoeders op stegen (isolatiestrip in profiel) in een samengesteld profiel geven lelijke effecten. Bij voorkeur het binnen- en buitenprofiel apart laten lakken en dan pas samenstellen.
– De kleurkeuze is medebepalend voor de duurzaamheid en het onderhoud.
– De poedercoatlaag wordt visueel beoordeeld, waarbij op 3 of 5 meter (binnen of buiten) geen storende gebreken zichtbaar mogen zijn.
– De verpakking van gecoate producten moet zorgvuldig gebeuren; geen over elkaar schuivende onderdelen, scherpe verpakkingsmiddelen, of condensatie.
– Zorg voor een goede ladingverzekering bij transport van gecoat materiaal.
– Bij beschadiging of bewerking (zagen, boren) van het gecoate materiaal kan makkelijk corrosie ontstaan. Onbehandelde zijden moeten nabehandeld worden. Galvanische corrosie kan voorkomen worden door behandeling van boorgaten en kunststof tussenringen.
– Bij het uitzetten van pur schuim kan de laklaag beschadigen. Bij voorkeur andere materialen gebruiken of minder uitzettende pur schuim.
– Onderhoud is absoluut noodzakelijk; frequent reinigen zorgt dat er geen vuilopeenhoping plaats vindt waardoor de laklaag aangetast kan worden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

Na modernisering heeft CP Phenolics ineens een heel andere oven

22-05 Als poedercoater onderscheidt CP Phenolics zich door kleine series, een goede kwaliteit en vooral…

Oppervlaktetechniek

AI maakt poedercoaten duurzamer

20-12 De eerste technologie in de sector, genaamd Flightpath, optimaliseert de instellingen van de apparatuur…

3D

Safran gaat grote aluminium onderdelen 3D-printen met SLM

11-04 Safran is een internationale hoogtechnologische groep die actief is in de luchtvaart-, defensie- en…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

Mega aluminiumklus voor Aldowa

23-11 Deze tunnel is een onderdeel van de 11 kilometer lange verbindingsweg tussen de A16…

Oppervlaktetechniek

Poedercoaten in razend tempo

11-05 Deze meting onderstreepte namelijk dat er dankzij het stilstaande-luchtprincipe vrijwel geen warmteverlies optreedt als…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Oppervlaktetechniek

Jansen Poedercoating houdt gasrekening binnen de perken met infrarood oven

14-03 Dat gasverbruik is wel een ding, met de torenhoge prijzen van tegenwoordig. Ook Jansen…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs