Praktische trainingen IVOB vergroten veiligheidsbewustzijn

Elke medewerker in de productie of de technische dienst kent het wel: je doet iets ongelooflijk stoms waarmee je je eigen veiligheid in gevaar brengt. Onder het motto ‘het zal wel goed gaan’ zet je een werk- en/of hoofdschakelaar niet om als je voor onderhoud een machine in gaat of plaats je een trapje in de hoogwerker om ergens net bij te kunnen. Meestal gebeurt dat met de beste bedoelingen: je wilt de productie zo min mogelijk verstoren en zo snel mogelijk weer verder kunnen.

Bert Stap, directeur van ESV Technisch Adviesbureau in Barneveld en trainer van IVOB (Interactieve Veiligheids Opleidingen Barneveld), zal zulk onveilig gedrag dan ook nooit veroordelen. Maar hij zegt wel: “Wees je ervan bewust dat jouw veiligheid voor alles gaat. Het goed willen doen voor je bedrijf in situaties waarin je eigen veiligheid in het geding is, is niet goed.”

Veel gevaarlijke situaties
Bewustzijn kweken. Dat is precies de bedoeling van de veiligheidstrainingen van IVOB, het zusterbedrijf van ESV Technisch Adviesbureau. Bert Stap is met zijn bedrijf ESV al tientallen jaren op een breed terrein actief met machineveiligheid. Al zijn ervaringen vormen een onuitputtelijke kennisbank waarvan deze trainingen profiteren. “Je komt zoveel gevaarlijke situaties tegen”, zegt Stap. “Vooral bij onderhoudswerkzaamheden, het afstellen van machines en het oplossen van storingen worden nogal eens veiligheden uitgeschakeld of overbrugd. Vaak ook worden op verzoek van de productie veiligheden uitgeschakeld om de productie draaiende te houden, zonder na te denken over de gevolgen daarvan voor de veiligheid van de machinebedieners.”

Voor technische mensen
Stap heeft daarom veiligheidstrainingen ontwikkeld, specifiek gericht op situaties waarin technische mensen terecht (kunnen) komen. Eerst de training Machineveiligheid, later ook de training Veilig Werken. Beide trainingen worden gegeven door CE consultants/specialisten die bij ESV Technisch Adviesbureau in dienst zijn. “Hiermee garanderen wij een hoog (praktijk)niveau van alle trainingen”, aldus Stap.

Laagdrempelige training
De praktijk leert volgens hem dat veiligheid sterk afhankelijk is van gedrag van medewerkers en het zich bewust zijn van de noodzaak veilig te werken. Medewerkers moeten het belang van procedures en instructies leren inzien en zich bewust worden van de eigen verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Juist daar zet de training Veilig Werken op in. Het is een laagdrempelige training voor productiepersoneel en medewerkers van technische diensten. Met praktische voorbeelden worden tal van aspecten van veiligheid aan de orde gesteld. Bert Stap heeft speciaal voor deze training negen korte video’s laten maken over herkenbare veiligheidssituaties. Het zijn luchtige, soms komische video’s, gebaseerd op de don’ts, op dat wat je niet moet doen. “Heel herkenbaar voor productiemensen, dat blijkt telkens weer”, aldus Stap. “We houden het allemaal heel praktisch, zodat de stof niet gaat vervelen.”
Tijdens deze training worden de wettelijke veiligheidsvoorschriften behandeld. Maar ook vragen als: welke veiligheden mag en moet je soms zelfs uitschakelen tijdens het werk en wanneer moet je een machine veiligstellen. De training Veilig Werken wordt gegeven op twee niveaus: de basistraining van 1 dag en de middelbare training van 1½ dag. De middelbare training bestaat uit de basistraining en een halve dag extra informatie over wet- en regelgeving op het gebied van machineveiligheid.

Training Machineveiligheid
De training Machineveiligheid is onlangs volledig nieuw opgezet door het toevoegen van twee praktijkdagen in de eigen trainingszaal van IVOB in Barneveld. Hier staan machines voor praktische oefeningen. Deze training bestaat nu uit vier modules waarvoor men zich ook apart kan inschrijven. De training Machineveiligheid is vooral bedoeld voor engineers/constructeurs, projectleiders, hoofden technische dienst en bedrijfs- of productiemanagers. Er worden allerlei richtlijnen behandeld. De nadruk ligt op de Richtlijn Arbeidsmiddelen en de Machinerichtlijn omdat de meeste bedrijven hiermee te maken hebben. Ook is er aandacht voor aanverwante Europese richtlijnen.

“Een volledig veilig bedrijf bestaat niet”, zegt Bert Stap. “En volledig veilige machines ook niet. Maar het helpt enorm als we het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers verbeteren. Dat doen we zonder belerend te zijn en met een grote dosis realiteitszin. Dat is de kracht van onze trainingen.”

IVOB
Mercuriusweg 30
3771 NC Barneveld
Tel +31 (0)342-424251
Fax +31 (0)342-424172
Mail: info@ivob-opleidingen.nl
Website: www.ivob-opleidingen.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Hoe blijf je in 2025 onderscheidend in de machinebouw?

25-11 Even hard als de Nederlandse machinebouw groeit, nemen de uitdagingen in de sector toe.…

Automatisering

Zes stappen voor een cobotstrategie

25-11 “We zagen de potentie van cobots al een tijdje geleden en daarom bieden we…

Oppervlaktetechniek

Leering Hengelo overgenomen door Amerikaanse SurfacePrep

25-11 Leering, actief in straal- en oppervlaktetechniek en de snelgroeiende 3D-nabewerkingsindustrie, vormt een strategische aanwinst…

MetaalNieuws Extra IM

Handige gids voor veilig en comfortabel werken in de metaalindustrie

22-11 In deze gids bespreken we hoe je veilig en comfortabel kunt werken, ergonomie, beschermingsmiddelen…

Verbinden

Lasrobot onderhoudt het spoor

20-11 ProRail staat voor grote uitdagingen om de toekomstdoelen te behalen. Dat betekent ook dat…

3D

MetalFabG2 3D-metaalprinters ingezet voor radiofrequentieproductie

20-11 SWISSto12 werd in 2011 opgericht als spin-off van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie…

Personeel en Opleiding

Creatieve oplossingen voor toekomst van werk in metalektro

20-11 Inspirerende keynotes en interactieve workshops gaven bijna 300 HR-professionals en leidinggevenden uit de metalektrosector…

Oppervlaktetechniek

KeyTec en Rösler: Samenwerken aan Innovatie in Oppervlaktebewerking

20-11 Onlangs heeft KeyTec opnieuw geïnvesteerd in een oppervlaktebewerkingsmachine van Rösler. Maar waarom koos KeyTec…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs