Precisiebeurs trekt recordaantal bezoekers

Een recordaantal van ruim 4000 mensen uit 25 landen heeft op 15 en 16 november de Precisiebeurs in Veldhoven bezocht om 300 exposanten te ontmoeten en 50 lezingen bij te wonen.

Een bedrijf dat groot is geworden met precisietechnologie is ASML, wereldleider op het gebied van lithografiemachines. Het complete verhaal rondom ASML werd in een overvolle Baroniezaal verteld door vier experts. Jan van Eijk, directeur bij Mice en betrokken bij de eerste ontwikkelingen van lithografie bij Philips en ASML, gaf bezoekers een introductie over deze technologie. René Raaijmakers, directeur van Techwatch presenteerde enkele highlights uit zijn boek ‘De architecten van ASML’, over de ontstaansgeschiedenis van ASML. Jelm Franse, Senior Director Precision Mechanics bij ASML, presenteerde de huidige stand van de technologie lithografiemachines en de daarbij behorende mechatronische modules. Ter afsluiting vertelde Wilbert van Luenen, Senior Director EUV bij ASML, over de toekomstplannen met de EUV machine en welke andere ontwikkelingen er de komende jaren plaatsvinden.

Big Science projecten
De Precisiebeurs bood ook dit jaar een podium aan de actuele Big Science projecten. Tijdens acht lezingen werd het publiek bijgepraat over de laatste fundamentele, internationale en grensverleggende onderzoeken bij CERN, NOVA, TNO en SRON. Projecten als ITER, ESRF, ELT en Athena werden uitvoerig besproken. Het doel is de hightech industrie te betrekken bij de realisatie en het netwerk te versterken. Het belang hiervan werd ook onderschreven door Sijbrand de Jong, President van de Council bij CERN. Tijdens zijn lezing sprak hij over de huidige toepassingen van de kennis die is opgedaan bij het onderzoek naar elementaire deeltjes. Ook lichtte hij de toekomstplannen van CERN toe voor de realisatie van een nieuwe, ringvormige deeltjesversneller van maar liefst 100 kilometer lang.

 

Kansen precisietechnologie in astrodeeltjesfysica
Astrodeeltjesfysica biedt kansen voor hightech toeleveranciers. Dit onderschreef ook keynote spreker Frank Linde, Programmaleider zwaartekrachtsgolvenonderzoek bij Nikhef. Hij introduceerde het publiek in de wereld van astrodeeltjesfysica en vertelde over de ambities van het Europese consortium dat dit onderzoeksveld coördineert (APPEC). Daarbij lichtte hij de Nederlandse activiteiten en kansen in dit onderzoeksveld toe. Infrastructurele projecten zoals de Einstein Telescope, KM3NeT, XENON-nT en de Nederlandse roadmap voor grootschalige wetenschappelijke infrastructuur stonden hierbij centraal.

Ketenintegratie
Ook binnen de precisie-industrie worden de eisen van de klant steeds extremer. Dit vraagt om een ecosysteem waar beter en meer gestructureerd wordt samengewerkt. Ketenintegratie is hierbij het sleutelwoord. Tijdens de paneldiscussie in samenwerking met Link Magazine haakten zes experts in op de verschillende bestaande ecosystemen en het (op)bouwen van nieuwe regionale, landelijke of Europese ecosystemen. Aan het einde van deze discussie was men het eens: de intensieve wijze van samenwerken vergt een lange adem, een andere mentaliteit en wederzijds vertrouwen. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar wie op het hoogste technische niveau wil acteren moet accepteren dat niet alle kennis in eigen huis aanwezig kan zijn.

DSPE Award
De Precisiebeurs werd traditioneel afgesloten met de uitreiking van de Wim van der Hoek Award door DSPE. Deze award beloont het beste afstudeerproject op het gebied van precisiemechatronica of het ontwerp van mechanische structuren. Dit jaar maakten maar liefst negen genomineerden kans. Sam Peerlinck, student aan KU Leuven, won met zijn project: ‘Asymmetrisch bewegende cilia voor vloeistofpropulsie bij lage Reynoldsgetallen: een fysisch model’.

De volgende editie van de Precisiebeurs is op 14 en 15 november 2018.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Recordaantal internationale delegaties op Precisiebeurs

20-11 Twee dagen lang stonden de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch wederom in het teken van het…

Verspanen

ZEISS presenteert multisensor meetmachine en microscoop in één op Precisiebeurs

08-11 Kwaliteitsfunctionarissen worden vaak geconfronteerd met de nodige meet-uitdagingen. Vooral als het gaat om het…

Verspanen

Hoogfrequent ultrageluid controleren zonder contact

07-11 Hoogfrequent ultrageluid wordt gebruikt wanneer de fijnste deeltjes en minimale filmvervuiling moeten worden verwijderd…

Verspanen

Precisiebeurs draait om grenzen verleggen

07-11 “Wat de Nederlandse precisietechnologie-industrie betekent voor internationale hightechbedrijven, kan als voorbeeld dienen voor veel…

Oppervlaktetechniek

De kracht van combinatie

06-11 “Dat gebeurt in feite in één lijn, wat natuurlijk superefficiënt is”, zegt directeur Driek…

Verspanen

Gibac biedt oplossingen voor HIO vrij cleanen en bewerken (Grade 1 & Zeiss 711)

06-11 De vereisten vanuit de EUV-lithografie zijn complex. Want EUV-lithografiesystemen zijn momenteel de meest geavanceerde…

MetaalNieuws Extra IM

Ontmoet VIRO op de Precisiebeurs

04-11 We vertellen u er graag alles over. Precisietechnologie VIRO is al meer dan een…

Verspanen

Masterclass vorm- en plaatstoleranties op Precisiebeurs

23-10 Op 14 november tijdens de Precisiebeurs vertelt Mikrocentrumdocent Firat Büyükküvelek in de Engelstalige masterclass…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs