Prestaties Fierde maken indruk
Veel plaatbewerkers staan niet bij voorbaat positief tegenover een investering in automatische of met de hand te bedienen machines om plaatonderdelen te slijpen, af te ronden en te ontbramen. Het is nu eenmaal nodig omdat die snelle lasers van tegenwoordig vlijmscherp en niet altijd braamloos snijden, terwijl de klant meer dan ooit een perfect product verlangt. Maar door de vele positieve ervaringen van de gebruikers, raakt de plaatwerksector er steeds meer van overtuigd dat een slijpmachine loont.
Neem nu Antal Driessen van MetaalCenter Driessen in Weert. Hij was zo tevreden over de eerste resultaten die hij bereikte met de Fierde XXL 200 van het Nederlandse fabricaat Q-fin, dat hij er direct een post over plaatste op Linkedin. “Om eerlijk te zeggen ben ik zelf nogal onder de indruk. Dit is toch wel de moeite waard.”
Keurige oppervlaktestructuur
Natuurlijk kende Driessen disciplines zoals richtingloos schuren, ontbramen en kantenbreken. Maar hij had nog geen passende machine om kleine onderdelen mee te kunnen afwerken door middel van richtingloos schuren. Hiervoor werd de Fierde aangeschaft met drie stations: een schuuraggregaat en twee borstels (1x linksom en 1x rechtsom). Omdat deze machine enkel wordt gebruikt voor aluminium en RVS onderdelen, worden de producten middels het krachtige vacuümsysteem op een transportband op hun plaats gehouden tijdens het schuren/borstelen.
Antal Driessen was nieuwsgierig naar de resultaten en ging er daarom zelf mee aan de slag. Onderdelen van 5mm aluminium, die voorheen zouden worden getrommeld, werden door hem geborsteld en geschuurd. ”Met als resultaat een keurige oppervlaktestructuur en mooi afgeronde snijkanten! In 95% van de gevallen wensen onze klanten, bij RVS en aluminium, een oppervlakte met richtingloze structuur en handvriendelijke snijkant in verband met montage.”
Goede reclame
Driessen ziet eigenlijk maar één probleem “Een klant die producten met deze afwerking van ons heeft ontvangen, wil nooit meer onafgewerkte of minder goed afgewerkte producten. Ach ja, we doen het graag en staan 100% achter de kwaliteit van de door ons geleverde producten.”
Dat benadrukt ook John Feijen van Feijen Metaaltechniek in Maarheeze. “Je verwent de klant er mee, maar het is voor mij ook een reclameplaatje. Ik scoor hiermee ten opzichte van mijn collega’s die het materiaal niet zo netjes kunnen aanbieden. Producten met mooi afgeronde kanten zonder braam zijn voor de klant aantrekkelijk omdat dat voor hen minder nabewerking betekent. Het is voor mij dan ook een dienstverlening waarvoor ik geld kan vragen.”
Feijen heeft twee ontbraammachines van Q-fin: een Fierde XL (voor kleine RVS en aluminium tot onderdelen tot 200mm breed) en een Fierde 1200 (voor grotere RVS en aluminium onderdelen tot 1200mm breed). “We hadden eerst een natte machine, maar daarbij gaat de rommel overal tussen zitten en aankoeken. Dat gaf te veel storingen. We hebben een paar producten meegenomen naar een demo bij Q-fin en dat ging heel goed. De braam kwam er goed vanaf en de producten kregen een kleine afronding mee, wat ik niet gewend was.”
Efficiënt slijpen
Renze de Graaf van Jacfriesland in Drachten snijdt zowel grote als kleine stukken plaatmateriaal voor apparatenbouwers. In de beginjaren werd de slijptol gebruikt om het materiaal netjes af te werken. “Maar als je groeit is dat geen doen meer en arbotechnisch is het natuurlijk ook niet het beste werk.” Dus beschikt Jacfriesland nu over diverse machines om zo veel mogelijk materiaal efficiënt te kunnen slijpen. De Friese snijspecialist is al enkele jaren in het bezit van een Fierde en sinds kort ook van een TopGrinder afbraammachine van Q-fin. Dit is een handmatig te bedienen machine die geschikt is voor minder grote series en diverse formaten materiaal.
Met de TopGrinder kan hij tegen een mooie prijs en lichte inspanning, een hoge kwaliteit afronding produceren, eenvoudig bramen weg slijpen en zelfs hoogglans polijsten. Renze de Graaf: “We maken bijvoorbeeld bevels voor warmtewisselaars. Dat zijn platen met heel veel gaten waar later allemaal pinnen doorheen komen. Die trekken krom tijdens het snijden. Maar met de TopGrinder kun je die heel mooi smooth maken. Doordat de hoeken van de gaten netjes worden afgerond kan de klant de pinnen er naderhand makkelijk doorheen steken.”
Ook De Graaf ziet mooi afgewerkte werkstukken als een stukje presentatie naar de klant toe. “Je kan de producten op een pallet gooien of je kan ze keurig opstapelen en ze mooi afgewerkt aanbieden. Dat laatste verwachten tegenwoordig steeds meer klanten.”
Geen lange gezichten meer
Zantech in Oss, het bedrijf van Bart van der Zande, heeft onlangs ook een TopGrinder aangeschaft. Zijn medewerkers zijn er blij mee. “We gaan voor het gemak en dit is gewoon leuk om mee te werken. Vroeger stonden we met een lang gezicht met een slijptolletje op onderdelen te hakken. Met de Topgrinder is dat niet langer zo. Het slijpen is minder arbeidsintensief en het resultaat is beter.” Van der Zande vindt het handig dat de ruimte onder de Topgrinder gebruikt kan worden als kast om spullen op te bergen. “Ook de wieltjes onder de machine bevallen goed. Je verplaatst de Topgrinder zo naar een van de lasers. De operator zet daar een lang programma op en heeft dan mooi de tijd om te slijpen.”
Q-fin is ervan overtuigd dat de machines die het bedrijf ontwikkelt en produceert voor het ontbramen, slijpen en afronden van metalen onderdelen, vanaf dag 1 geld opleveren. Waarom? Omdat machinaal slijpen sneller gaat en veel minder arbeidsintensief is dan slijpen met de hand. Daardoor gaan de ontbraamkosten omlaag, per onderdeel en op jaarbasis. De investering in een machine verdient zich dan ook snel terug.
Daarbij heeft een ontbraammachine nog diverse andere voordelen: constante kwaliteit, ergonomische aantrekkelijkheid, korte levertijden en minder stof in de omgeving. Het grootste voordeel zijn natuurlijk de blije klanten. Eindklanten in de foodindustry verwachten al geen enkel scherp randje meer en gezien de hele ontwikkeling naar ketenoptimalisatie zullen ook steeds meer andere branches eisen dat ze geen onderdelen meer hoeven na te bewerken.
Nieuw fris design
Q-fin is een jonge speler die in korte tijd een breed en nieuw gamma ontbraam-e en slijpmachines en aanverwante apparatuur (afzuiginstallaties) heeft opgebouwd. Gestart met een Fierde 200 met twee stations voor het bewerken van kleine onderdelen, is er inmiddels ook een Fierde 200 met drie stations en een Fierde 1200 voor grote onderdelen. Daarnaast is de handbediende Topgrinder op de markt gebracht. Zo is er een juiste machine voor elke toepassing en budget. Op de TechniShow zullen de machines van Q-fin op de stand van de Nederlandse dealer Carmitech voor het eerst in hun nieuwe design worden getoond. De oranje accenten en de donkere transparante ruit, die zicht geeft op de bewerking, geven de machines een moderne en frisse uitstraling.
Q-fin Kennis Club
Bij slijpen is kennis volgens Q-fin essentieel. Het bedrijf is continu bezig met het verzamelen van technische data om het eigen kennisniveau uit te breiden en de producten te optimaliseren. Die kennis wordt ook uitgedragen naar de gebruikers van de machines. Je koopt bij Q-fin naast een machine ook kennis. Want die is nodig om het maximale resultaat uit de machines te halen. Iemand die niet kan slijpen, kan dat ook niet met een NC-besturing. Q-fin fungeert daarom zelf als kenniscentrum voor slijp- en ontbraamtechniek. Bestaande klanten kunnen er terecht voor advies over de juiste borstels en schuurbanden, het slijpen met de juiste druk et cetera. Nieuwe klanten kunnen in het kenniscentrum van Q-fin in Bergeijk tests doen met hun eigen producten of in contact komen met referenties. Ook is de slijpmachinefabrikant bezig met een handboek en de oprichting van een Q-fin kennisclub om kennis over het slijpen te delen. “We moet allemaal op een hoger kennisniveau komen qua slijpen, daar zit de winst.”
Het machineprogramma van Q-fin wordt op de TechniShow gepresenteerd op de stand van Carmitech, dat fungeert als betrouwbare en kundige aanspreekpartner voor de Nederlandse klanten. Carmitech bezoekt de bedrijven en onderhoudt de dagelijkse contacten voor, tijdens en na het verkooptraject.
Q-fin (Carmitech) standnummer 7 D098