Prestigieuze miljoenenorder CERN naar Boessenkool
Onderzoeksinstituut CERN in Genève heeft zijn grootste opdracht ooit voor de Nederlandse industrie uitbesteed aan machinefabriek Boessenkool in Almelo. Voor Boessenkool betekent deze prestigieuze order met ruim 2 miljoen euro de grootste opdracht uit haar 117-jarige bestaan. Het betreft de levering van bijna 335 meter ‘vacuüm vessels’, ofwel vacuümbuizen, voor de LHC, de krachtigste deeltjesversneller ter wereld.
De order houdt in dat Boessenkool 38 vacuüm vessels van 5 tot 12 meter lengte per stuk, die geschikt zijn voor UHV, Ultra Hoog Vacuüm, gaat produceren. De vlakken en aansluitingen van deze vacuüm vessels moeten zeer nauwkeurig bewerkt worden, omdat de elektronen in een uiterst nauwkeurige rechte baan versneld worden en dat vacuümdichtheid wordt gegarandeerd. Deze opdracht voor CERN heeft een totale doorlooptijd van 2,5 jaar.
Voor directeur-eigenaar Eelco Osse betekent deze opdracht veel: “CERN is al jaren klant van ons en blijkbaar tot hun tevredenheid. Voor ons is deze nieuwe, grote opdracht een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn. Want het is nogal wat om een belangrijk aandeel te leveren aan het onderzoek naar de kleinste deeltjes op aarde voor dit toonaangevende wetenschappelijke instituut. Het toont weer aan dat wij tot veel in staat zijn en dat heeft natuurlijk te maken met de hoge mate van vakmanschap van de medewerkers bij Boessenkool. Hun kennis, ervaring en zeker ook lef zijn onontbeerlijk om opdrachten als deze binnen te halen en uit te voeren.”
Vanaf het moment dat de aanvraag bekend werd, in november 2016, hebben projectleider Jasper Brugman, die de leiding over het project heeft, en zijn collega’s maanden lang gewerkt aan de voorbereidingen van deze complexe aanbesteding. “En dan is het natuurlijk een feest als je de opdracht ook daadwerkelijk gegund krijg”, zegt hij. “Het is een ware uitdaging, waarin alle disciplines van Boessenkool worden aangesproken en tot hun recht komen; van gecertificeerd laswerk, extreem precies groot verspanen tot machinebouw en uiteindelijk Ultra Hoog Vacuüm lektesten.”