Prima Power zet mensen aan het denken
Mensen aan het denken zetten over nieuwe concepten voor de volautomatische productie van plaatwerk. Dat is een belangrijk uitgangspunt waarmee Erik Laar, sinds afgelopen zomer sales manager Nederland bij Prima Power, de markt benadert.
Erik Laar, sales manager Nederland bij Prima Power: “Onze sterkte is dat we de volledige kracht van een machinepark in één lijn kunnen aanbieden.”
Laar heeft momenteel geen klagen. “We hebben veel goede, serieuze aanvragen”, zo vertelde hij op de Blechexpo in Stuttgart. Machinefabrikanten als Prima Power hebben momenteel de wind mee omdat de plaatwerkindustrie steeds beter beseft dat er niet alleen moet worden gesproken en nagedacht over automatisering/digitalisering, maar dat op dit gebied nu echt moet worden doorgepakt om in de toekomst succesvol te kunnen blijven produceren. Dat gebeurt onder druk van de concurrentie elders in de wereld, de veranderende inrichting van toeleverketens (dichter bij huis produceren), toenemende duurzaamheidseisen en vooral ook het steeds groter wordende probleem om aan voldoende vakkrachten te komen. Erik Laar ziet dan ook voldoende perspectief voor Prima Power om succes te boeken op de Nederlandse markt.
Mini-fabriek
Met de deelname aan de Nederlandse Metaaldagen in Den Bosch en METAVAK in Gorinchem had hij meerdere mensen warm kunnen maken voor een bezoek aan de stand van Prima Power op Blechexpo. Hier toonde de Italiaanse fabrikant onder het motto ‘all sides of performance’ de nieuwste oplossingen voor de vele behoeften van de plaatwerkindustrie. Bezoekers konden de uitgebreide en veelzijdige technologieën voor de volledige productieketen en klantgerichte benadering ontdekken. Feitelijk was de stand een ‘mini-fabriek’ om de zienswijze van Prima Power op de productie van plaatwerk te tonen. Laar: “Twee belangrijke speerpunten in de huidige industriële productie zijn lean manufacturing en just in time leveren. Beide behoeftes kunnen we met onze configuraties koppelen.”
Kracht machinepark in een lijn
Dat vraag wel om anders denken. De Nederlandse markt is volgens Laar van oudsher gewend aan een laser, een kantbank en eventueel een zwenkbuigmachine. Groeit de productiebehoefte, dan wordt geïnvesteerd in extra machines. “Onze sterkte is dat we de volledige kracht van zo’n machinepark in een lijn kunnen aanbieden, waarbij minder medewerkers en minder machines nodig zijn. Daarvoor moet je wel een bepaald volume hebben.”
Prima Power wil mensen aan het denken zetten met haar concepten. Dat gebeurt niet alleen met beurspresentaties. Laar: “Vlak voor de Blechexpo hadden we een webinar voor producenten van metalen ramen en deuren om te laten zien hoe Prima Power zulke producten in elkaar zet.” Dat gebeurt door verschillende bewerkingstechnieken (bijvoorbeeld een laser/ponsmachine en een buigcentrum) te koppelen in een lijn met buffering en robots die plaatdelen van het ene bewerkingsstation naar het volgende transporteren. Zo wordt plaatmateriaal in één lijn omgezet in een compleet product of halffabricaat. Dat kan volgens Laar interessant zijn voor productie van bijvoorbeeld ventilatoren, klimaattechniek, landbouwmachines en de ketel- en apparatenbouw.
PriSorteer- en stapelrobot
In de ‘mini-fabriek’ op de Blechexpo liet Prima Power diverse mogelijkheden zien. Op het gebied van lasersnijden was dat de eerder dit jaar geïntroduceerde nieuwe vlakbedlaser Laser Genius+. Deze was gekoppeld aan een Combo Tower Laser en de nieuwe slimme en flexibele sorteer- en stapelrobot PSR 2D. Dit is een efficiënte oplossing voor het beheersen van de materiaalstroom, die het oppakken en stapelen van plaatdelen snel en flexibel automatiseert. Dankzij de modulaire opbouw van het systeem en het brede productportfolio van Prima Power kan de PSR 2D direct worden verbonden aan de Night Train FMS magazijnoplossing. Tevens kan een automatische zwenkbuigmachine worden gekoppeld aan de PSR 2D, waarmee een automatische productielijn ontstaat van ruw materiaal tot en met gesneden en gebogen product.
Slimme buigcel
Ook werd gedemonstreerd de BCe Smart buigcel. Dit is een servo-elektrische machine, die is ontworpen voor klanten die op zoek zijn naar een flexibele en semi-automatische zwenkbuigmachine met geïntegreerd veiligheidsconcept dat een operator in staat stelt zich volledig te concentreren op waarde-toevoegende operaties, ondersteund door visuele hulpmiddelen en geluidssignalen. Maximaal comfort voor de operator wordt bereikt door twee laserscanners in plaats van fysieke afschermingen en werktafels die kunnen zakken om kleine of middelgrote delen te laden.
De BCe Smart is uitgerust met innovatieve technieken voor het bewaken van de buigkwaliteit. DABA (Dynamic Adjustment of the Bending Angle) is een geschikte techniek die de tijd nodig om een nieuw paneel te creëren duidelijk reduceert, dankzij de corrigerende parameters die worden aangedragen in relatie tot verschillende materiaalvariabelen. API (Advanced Profile Inspection) is een aanvullende optie die bestaat uit camera om correcties toe te passen op buigingen om de gewenste hoek binnen de benodigde tolerantie te bereiken.
Combi Sharp
De gecombineerde pons- en lasersystemen waren present in de vorm van de Combi Sharp. Op dit compacte servo-elektrische model zijn verschillende technieken slim geïntegreerd waardoor ponsen, vormen, markeren, buigen en lasersnijden op één machine mogelijk is. Op de Blechexpo was deze machine uitgerust met een Compact Express, een volautomatisch materiaal handling systeem, bestaande uit verschillende combinaties van automatische en handmatige belaad- en ontlaadcycli.