Principeakkoord bereikt over cao Metalektro
Na maanden van acties is er vrijdag eindelijk een principeakkoord bereikt in de onderhandelingen voor de cao Metalektro. De nieuwe cao heeft een looptijd van 30 maanden, 1 juni 2018 tot 1 december 2020. De bonden hebben een loonsverhoging uit het vuur gesleept van 8,14% over de looptijd van de cao.
Werkgeversorganisatie FME benadrukt vooral dat er flink wordt geïnvesteerd in het fit for the job houden van medewerkers door een aanvalsplan op opleiden en ontwikkelen (ter hoogte van € 12 miljoen per jaar) en door afspraken over duurzame inzetbaarheid.
De loonafspraken komen er op neer dat de lonen worden verhoogd met 3,5% per 1 februari, met 58 euro bruto per 1 augustus en 116 euro op 1 januari 2020. “Deze loonsverhogingen zijn zeker, werkgevers kunnen er niet zomaar vanaf wijken”, zeggen de bonden in een verklaring. “Ook gelden de verhogingen voor uitzendkrachten.”
Generatiepact
Daarnaast komt er een generatiepact, waarvoor de bonden zich zo hard hebben gemaakt. Hierdoor krijgen oudere werknemers de gelegenheid om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en tegelijkertijd krijgen jongeren daardoor de kans op vast werk. Voor de looptijd van de cao is een pilot afgesproken waarbij medewerkers minder kunnen werken met 100% pensioenopbouw. Ook is afgesproken om 3.000 flexcontracten om te zetten naar vaste contracten.
Door het akkoord komt er voorlopig een einde aan de stakingen die al zo’n acht maanden continu worden gehouden door vele tienduizenden metaalwerkers. De stakingen worden vanaf zaterdag opgeschort, totdat de vakbondsleden over de afspraken hebben gestemd. Ook de al aangekondigde staking in Friesland voor aanstaande maandag wordt opgeschort.
Aanhouder wint
FNV Metaal, CNV Vakmensen, De Unie en VHP2 die namens de werknemers hebben onderhandeld, zijn blij dat er nu een principeakkoord ligt. Petra Bolster, onderhandelaar FNV Metaal: “Dit cao-resultaat bewijst dat de aanhouder wint. Zonder de druk van die vele tienduizenden stakers die trots zijn op hun sector en hun werk, was dit akkoord er nooit gekomen. De lonen gaan in drie mooie stappen omhoog. Twee keer met een vast bedrag, zodat de lagere salarisschalen en jongeren er extra op vooruit gaan en de sector voor hen aantrekkelijker wordt. Maar ook de afspraken over het generatiepact en duurzame inzetbaarheid zijn erg belangrijk om het werk goed vol te kunnen houden.”
Jörg Sauer, VHP2: “Dit is een evenwichtig akkoord. Het akkoord doet recht aan de gunstige bedrijfseconomische situatie binnen de sector en de hoge verwachtingen van de werknemers. Het is nu zaak om aan verbeterde arbeidsverhoudingen te werken.”
‘Nu kunnen we verder’
Werkgeversorganisatie FME zegt alle wegen te hebben bewandeld om tot een goede cao te komen. Ook VNO heeft daarbij zijn rol gepakt. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “De totstandkoming was moeizaam en dat heeft impact gehad op bedrijven en medewerkers, maar nu kunnen we verder.”
FME legt het principeakkoord nu ter instemming aan de leden voor.