Pritec bouwt betaalbare en gebruiksvriendelijke CNC-plasmasnijmachines
Zelf programmeren en direct daarna de machine het werk laten doen. Dat is in de basis het idee achter de CNC-plasmasnijmachines die de jonge machinefabrikant Pritec Automation uit Aalten op de markt brengt. Belangrijke kenmerken: de machines zijn gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen en de gebruiker kan terugvallen op ondersteuning in de vorm van instructievideo’s, andere informatie op de Pritec-website en de Pritec helpdesk.
Peter Prinsen biedt met zijn bedrijf Pritec Automation betaalbare CNC-machines voor metaalbewerking aan; kwalitatief goede eenvoudige machines en niet te groot.
De oprichter van Pritec is de jonge ondernemer Peter Prinsen. Na als freelancer voor verschillende bedrijven productielijnen in het buitenland te hebben geïnstalleerd, besloot hij voor zichzelf te beginnen. In eerste instantie was het idee modulaire fietsenstallingen met zonnepanelen te gaan produceren. Daarvoor had Peter regelmatig allerlei voetplaatjes en constructiedelen op maat nodig. Het was niet heel goedkoop om die te bestellen en hij moest er ook altijd op wachten. Daarom besloot hij zelf te gaan snijden en daarvoor een eenvoudige CNC-plasmasnijmachine te maken.
Inspiratie bij 3D-printer
Bij het ontwerpen van die machine liet hij zich inspireren door de eenvoud van de 3D-printer die hij reeds gebruikte. Daarmee een productje maken was simpel een kwestie van 3D-tekenen, programmeren en printen. Zo wilde Peter ook kunnen snijden; met een CNC-plasmasnijder, een tafel met een X- en een Y-as en een laptop met een CADCAM-programma. Zo ontstonden de Pritec Acros 150S en de Pritec Acros 80 CNC plasma snijtafels. Deze werken snel, nauwkeurig en krachtig. “Ze zijn net als 3D-printers ideaal voor het snel maken van prototypes”, legt Peter uit. “Zodra je een tekening hebt, kun je snijden. Je kunt de tekening ook eenvoudig aanpassen en het product opnieuw snijden.”
Brede markt
Er ging een streep door het plan van de fietsenstallingen en Peter besloot producent van CNC plasmasnijsystemen te worden. Met succes: Pritec is een kleine twee jaar bezig en heeft al tachtig snijtafels in het veld staan. Er blijkt een brede markt voor te zijn. Tot de gebruikers behoren reparatie- en onderhoudswerkplaatsen, productiebedrijven met een technische dienst met eigen werkplaats, constructiebedrijven, loodgieters die dak-doorvoeren moeten snijden, kunstenaars en hobbyisten.
Jonge generatie
Ook diverse scholen hebben een snijtafel van Pritec staan. “Dit soort machines spreekt de jonge generatie aan”, zegt Peter. “Ik heb zelf een metaalopleiding gedaan en heb heel wat uurtjes staan vijlen. Dat wil de jonge generatie niet meer. Die wil geen honderd gaatjes boren, maar wel een machine programmeren zodat die honderd gaatjes boort.”
De jeugd kan met dit soort machines heel snel uit de voeten. Peter ziet het aan de stagiairs die bij hem komen werken en leren: binnen de kortste keren hebben ze de machines goed aan het snijden.
Compleet met software
Pritec levert complete snijsystemen. De koper hoeft slechts te zorgen voor de lucht- en stroomaansluiting en hij kan aan de slag. De machines worden geleverd met de eenvoudige en gebruiksvriendelijke Mach3 besturingssoftware, die g-code gestuurd is. En met de Fusion360 post processor, CADCAM software waarmee men makkelijk een tekening kan maken en uitwerken tot g-code. Voor wie al een CAD-programma heeft, is SheetCam een goed universeel programma om een kant-en-klare DXF in te laden en deze vervolgens te verwerken tot een g-code. Dit kan allemaal worden gedownload vanaf de Pritec-website, waarop ook instructievideo’s staan over hoe alles werkt. Wie al een eigen CADCAM-programma heeft, kan dat natuurlijk ook gebruiken.
De doelstelling van Pritec is het aanbieden van betaalbare CNC-machines voor metaalbewerking; kwalitatief goede eenvoudige machines en niet te groot. “Doorsnee CNC-machines zijn vrij groot, maar veel klanten hoeven helemaal geen groot exemplaar”, verklaart Peter, die naast de twee bestaande snijtafels in het Pritec-programma bezig is met de ontwikkeling van een snijtafel van 1×2 meter voor kleine series productiewerk. “Dit soort machines zijn nog niet veel op de markt, maar ze hebben zeker toekomst. De prijs maakt het aantrekkelijk om zelf een snijtafel te hebben. Ook 3D-tekenprogramma’s zijn tegenwoordig heel betaalbaar, wat de drempel verder verlaagt.”