Project Digitale Fabriek van de Toekomst van start
Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven vond woensdag de kick-off plaats van het innovatieproject Digitale Fabriek van de Toekomst. Met dit project worden de randvoorwaarden voor de digitale fabriek van de toekomst gerealiseerd door het integreren van data-gedreven innovaties.
Het doel is een omgeving te realiseren waar bedrijven kunnen zien hoe zo’n fabriek werkt en hoe dit in het eigen bedrijf/situatie te implementeren is. Het onderzoek resulteert in een blauwdruk van de digitale fabriek gevalideerd met diverse voor de industrie relevante use cases.
Samenwerken in een netwerk
De concurrentiepositie van industriële bedrijven wordt in toenemende mate bepaald door de mate waarin zij weten samen te werken in een netwerk op het gebied van ontwerp, fabricage en onderhoud van producten. Hierin is digitalisering een kritische randvoorwaarde voor deze ontwikkelingen: bedrijven moeten in staat zijn om op een gecontroleerde manier gegevens te kunnen delen. Steeds vaker gaat het daarbij om gegevens die ‘door de fabrieksmuren heen’ in de keten gedeeld moeten worden: bijvoorbeeld machine-, productie of procesgegevens.
Vanuit de samenwerking tussen de bedrijven in zo’n keten ontstaat de behoefte om deze data gecontroleerd te delen en op nieuwe manieren te verwerken. Bijvoorbeeld door de toepassing van kunstmatige intelligentie om deze data te analyseren en om te zetten tot nieuwe waardeproposities.
Wens industrie
Het project De Digitale Fabriek van de Toekomst werkt met ondernemers in de maakindustrie aan een omgeving waarin zij kunnen experimenteren met nieuwe technologie en het werken met digitale gegevens. Voor bewustwording van het belang van werken met data en voor de verspreiding en implementatie van kennis werkt de Digitale Fabriek van de Toekomst samen met het Data Value Center Smart Industry (DVC-SI). Het DVC-SI kan de kennis en faciliteiten verder promoten en verspreiden. De initiatieven versterken elkaar.
“Dit project speelt in op deze behoefte vanuit de industrie en ambieert om de volgende stap te zetten. Om dit te kunnen doen gaan we bestaande data-gedreven Smart Industry innovaties onderzoeken, toepassen en combineren”, aldus Michel Weeda, Programma Manager High Tech & Services, die vanuit de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) dit project heeft geïnitieerd in samenwerking met TNO en TU/e High Tech Systems Center. “Tevens wordt gewerkt aan standaardisatie van de benodigde infrastructuur voor het delen van data. Het project levert straks een open referentie-architectuur (blauwdruk) voor datadeling binnen en tussen bedrijven.”
Projectdeelnemers
Naast de genoemde initiators nemen aan dit innovatieproject deel: Brainport Industries, Fontys Hogescholen, KMWE, IJssel Technologie, Omron, Additive Industries, De Cromvoirtse, DMG Mori, Engie, Fujitsu Glovia, Itility, PDM Groep en Neways Electronics. Samen vertegenwoordigen zij de verschillende partijen uit de keten. Het project heeft een totaal budget 3,5 miljoen euro en een looptijd van 3 jaar.