Puma CNC-draaibank brengt Braakhuis weer stapje hoger
Steeds een stapje hoger komen. Dat is al jaren de filosofie van Braakhuis in Borne. Het bedrijf wil steeds hogere marktsegmenten bedienen en investeert daarom voortdurend in organisatie, medewerkers en machinepark. Elk jaar komt er wel iets bij. Dit jaar was de draai-afdeling aan de beurt. Deze is versterkt met een Puma TT1800SY CNC-draaibank van de Koreaanse producent Doosan, die wordt vertegenwoordigd door Dormac CNC Solutions.
Directeur Paul Braakhuis is al sinds 1997 actief in het bedrijf dat is opgericht door zijn vader. In die tijd werd er gezegd dat produceren in Nederland een steeds lastiger verhaal werd en dat productiebedrijven maar moesten uitwijken naar landen als Hongarije en Roemenië. Dat zag Braakhuis echter helemaal niet zitten. Hij sloeg een andere weg in: richting de hogere marktsegmenten. “Maar die keuze betekent wel dat je moet investeren. En dat doen we dan ook; er zijn nieuwe machines gekomen (ook 5-assig), CADCAM en 3D meetsystemen en een geconditioneerde meetkamer. Ook investeren we in onze organisatie en processen. We verwachten in december het AS9100 certificaat te verwerven, wat belangrijk is voor de toelevering aan de luchtvaartindustrie. Zo komen we op een steeds hoger niveau en dat zien we terug in ons klantenbestand: aan de bovenzijde komen er klanten bij en aan de onderzijde vallen klanten weg.”
Meedenken met klanten
Braakhuis telt vier bedrijfsonderdelen: Metaaltechniek, Machine- & Apparatenbouw, Tubes en Moulds & Components. Deze zijn completerend aan elkaar. Bovendien is de Twentse toeleverancier gespecialiseerd in zowel engineering als productie, waardoor orders compleet kunnen worden verzorgd. Braakhuis: “Naarmate je zelf op een hoger niveau komt, vragen klanten ook steeds meer van je. Ze vragen ons mee te denken hoe ze hun producten goedkoper en beter kunnen produceren. Onze mensen helpen klanten hun volgende generatie machines te ontwikkelen.”
Belangrijke stem medewerkers
Ieder jaar doet Braakhuis wel een investering in het machinepark om de mogelijkheden uit te breiden, de efficiency te vergroten en de doorlooptijden te verkorten. In de keuzes die daarbij worden gemaakt hebben de medewerkers een grote stem. “Want zij werken met de machines en weten welke producten we er op maken. Dus weten ze ook wat we nodig hebben. Waarbij ik wel altijd zeg: kijk naar iets nieuws, want wat je al hebt moet je niet nog een keer kopen.”
Op de draai-afdeling was vooral behoefte aan een moderne draaifreesbank. Enkele medewerkers bezochten daarvoor de EMO in Hannover en kwamen terug met een verrassende keuze: Doosan. Braakhuis was daarmee niet geheel onbekend, omdat de door hem overgenomen spuitgietmatrijzenmaker een Doosan machine had, maar zijn voorkeur lag toch vooral bij Zuid-Duitse machines. Die worden nu eenmaal veel gevraagd in de hogere segmenten. Maar Braakhuis ziet daarin wel een kentering. “In de optische, defensie- en farmaceutische industrie zie je al veel bedrijven die in staat zijn om met machines van een merk als Doosan goede, mooie producten te leveren. Zo worden deze machines steeds meer geaccepteerd.”
Onder de indruk van Doosan
Braakhuis had vertrouwen in de keuze van zijn medewerkers, maar wilde Doosan ook wel eens met eigen ogen zien. Hij ging met Dormac mee naar Korea en raakte daar onder de indruk van de fabriek, de discipline, de orde en netheid en de manier waarop Doosan machines bouwt en afwerkt. “Ze hebben alles strak voor elkaar.”
Een dingetje was nog wel de besturing. De medewerkers vonden Fanuc niet prettig, gewend als ze waren aan Heidenhain (frezen) en Siemens (draaien). Steeds meer Doosan machines zijn echter leverbaar met Siemens en dat geldt ook voor de Puma TT1800SY. “De besturing is belangrijk”, aldus Braakhuis. “Snelheid in de productie haal je uit hoe snel je kunt programmeren, ook al doe je dat steeds meer met CADCAM pakketten.”
De nieuwe draaibank is vlak na de zomervakantie geïnstalleerd. Het is een machine uit de serie Puma TT 1500/1800 CNC-draaibanken, te verkrijgen in vier variaties. Deze machines hebben standaard een dubbbele turret (beide uitgerust met aangedreven gereedschap) en het type dat Braakhuis heeft gekozen heeft ook een Y-as met een slag van 100 mm. De machine is voorzien van een servodrive turret met BMT-P gereedschapshouders, de spindelmotoren zijn van het built-in type en de subspindel is volledig gestuurd (C-as).
De Puma van Braakhuis is bovendien uitgerust met een Capto snelwissel gereedschapconcept en Brankamp procesbewaking voor optimale kwaliteit en betere benutting van de machinecapaciteiten. Ook is de machine voorzien van koelsystemen voor de zuiverheid. “In het hoognauwkeurige bereik moet je al gauw een paar keer per dag de machine bijstellen om de temperatuur constant te houden. Door deze koelsystemen heb je de machine thermisch beter in de hand en daarmee de maatvastheid van je producten.”
Twee kanten bewerken in één keer
Maar de komst van de nieuwe machine betekent vooral dat Braakhuis op de draai-afdeling nu volautomatisch twee kanten kan bewerken. Werk dat voorheen een keer moest worden omgedraaid kan nu in één keer worden bewerkt. Producten komen dus completer van machine af. Dat had Braakhuis nog niet en daarmee past de Doosan perfect in de strategie die Paul Braakhuis bij investeringen in zijn machinepark hanteert: wat je al hebt moet je niet nog een keer kopen.