Pushing the Edge Days een schot in de roos

Het event ‘Pushing the Edge Days’ dat Q-Fin eerder deze maand samen met een aantal partners organiseerde in het nieuwe bedrijfspand van Q-Fin Handling Solutions in Bergeijk, heeft meer dan 350 bezoekers getrokken. Drie dagen lang konden belangstellenden uitgebreid kennismaken met de nieuwste en meest verregaande oplossingen op het gebied van productieautomatisering en robotisering voor de fabriek van de toekomst.

Met een compleet geautomatiseerde lijn demonstreerde Q-Fin de toekomst van handling en finishing. Het systeem bestaat uit machines met meerdere stations, een unit om de plaatdelen automatisch om te keren en aan de voor- en achterzijde van de lijn robotcellen die de plaatdelen respectievelijk in- en uitvoeren.

 

Blikvanger was een volledig geautomatiseerde oplossing voor het finishen van gesneden plaatdelen van Q-Fin Handling Solutions. Maar ook de uitsorteer-unit die nieuwkomer Obotize voor het eerst demonstreerde stond in het middelpunt van de belangstelling. Net als de partijen op het sofwareplein centraal in de expositieruimte.

De organisatie kijkt dan ook zeer tevreden terug op dit eerste evenement in het gloednieuwe pand van Q-Fin Handling Solutions, waar een relaxte sfeer heerste en veel te zien was om de productie in de metaalbewerking middels automatisering, digitalisering en robotisering naar een hoger niveau te tillen. “Niemand van de bezoekers zal het gevoel hebben gehad dat hij voor niks naar Bergeijk is gekomen”, aldus Q-Fin directeur Anton Bax.

Het event in eigen huis stelde de specialist in het ontbramen, afronden en finishen van metalen plaatdelen in staat om middels een compleet geautomatiseerde lijn de toekomst van handling en finishing te demonstreren. “Op andere plekken – bijvoorbeeld op een vakbeurs – kun je dat eigenlijk alleen maar met videobeelden doen”, vertelt Joost Kouwenbergh, business officer bij Q-Fin.

Nu konden de bezoekers een hele lijn aanschouwen met machines met meerdere stations, een unit om de plaatdelen automatisch om te keren en aan de voor- en achterzijde van de lijn robotcellen die de plaatdelen respectievelijk in- en uitvoeren. “Het neusje van de zalm voor het finishen van plaatdelen”, aldus Kouwenbergh, die blij was met de vele goede reacties hierop. “Je hebt natuurlijk volume nodig, wil een dergelijke oplossing rendabel zijn. Voor de meeste plaatwerkbedrijven is dit nu dan ook nog een brug te ver. Maar zo’n geautomatiseerde oplossing is wel het droombeeld van veel bedrijven. Wij laten hiermee zien wat er mogelijk is. Als je het finishingproces helemaal geautomatiseerd wilt hebben, hoe ziet dat er dan uit.”

Samenwerken met specialisten

Een belangrijk onderdeel van deze volautomatische oplossing zijn de 3D-vision systemen van Affix Engineering. 3D-vision camera’s herkennen de producten die worden aangeboden en zorgen zo voor de informatie die nodig is om het hele proces te sturen. Meino Noordenbos van Affix Engineering noemt deze lijn een schoolvoorbeeld van wat er allemaal mogelijk is in de fabriek van de toekomst. Volgens hem kunnen de ontwikkelingen in de Brainport heel snel gaan, gezien de vele kennis op allerlei gebied die in de regio aanwezig is: “Begin er gewoon mee en zoek elkaar vooral op. Werk samen met de specialisten die er op ieder terrein zijn in de Brainport en dan gaan de ontwikkelingen heel snel. Kijk maar naar Q-Fin, dat nu een voortrekkersrol in het ontbraamproces pakt.”

Veel interesse ging ook uit naar het softwareplein, waar partijen als Snabbt, Supplydrive en Virtutec zich presenteerden.

Veel interesse ging ook uit naar het softwareplein, waar partijen als Snabbt, Supplydrive en Virtutec zich presenteerden.

Uitsorteer-oplossing

3D-vision speelt ook een cruciale rol bij Obotize uit Weert, dat op de Pushing the Edge Days een uitsorteer-oplossing voor gesneden plaatdelen introduceerde. Deze is bedacht vanuit de praktijk. Eén van de mensen van Obotize is Antal Driessen, die zelf meer dan 30 jaar ervaring in metaalbewerking heeft. Hij heeft zijn metaalbedrijf verkocht en werkt nu aan oplossingen voor de knelpunten die hij in de dagelijkse praktijk van de metaalbewerking tegenkwam. Dat doet hij onder andere via Obotize, waarin hij samenwerkt met enkele specialisten in robot- en cobot-automatisering. Het gaat daarbij vooral om werkzaamheden die minder geliefd zijn bij werknemers, omdat het stom, vuil en/of zwaar werk is of gepaard gaat met veel lawaai. “Voor dat werk zijn geen mensen meer te vinden, ook niet meer uit Oost-Europa”, zegt Driessen.

De eerste tastbare oplossing van Obotize is een uitsorteerunit. Deze wordt handmatig bediend door de operator. “We laten de operator nog wel wat doen, maar veel minder”, licht Driessen toe. Bij de Obotize-oplossing landt de gesneden plaat vanaf de snijtafel op een lopende band. Het skelet wordt omhoog getild en de laat de gesneden producten op de transportband vallen. Cobots en 3D-vision nemen vervolgens het afrapen en wegleggen van de onderdelen voor hun rekening. De oplossing die op de Pushing the Edge Days werd gepresenteerd was een prototype. “We werden eigenlijk een beetje verrast door de uitnodiging voor deze dagen”, aldus Driessen. “Maar de software is praktisch klaar en dan gaan we dit systeem een aantal maanden testen bij een metaalbedrijf.”

LVD Robotic Solutions

LVD presenteerde zich in Bergeijk met een cobot die doppen van colaflesjes wipte. Hiermee vestigde de producent van machines en software voor de plaatbewerking de aandacht op haar afdeling LRS, ofwel LVD Robotic Solutions. Twee jaar geleden heeft LVD het Solution onderdeel van Kuka Benelux overgenomen. Dat heeft zich tot dusverre vooral beziggehouden met het ontwikkelen van robotkantcellen. Nu dat assortiment goed op orde is, is er ook tijd voor andere projecten. De cobot stond model voor een nieuw product dat deze maand wordt gepresenteerd op de Hannover Messe. Dat is een gebruiksvriendelijk cobot-applicatieplatform, gebaseerd op Kuka’s robotbesturingssysteem en ecosysteem iiQKA en de lichtgewicht robot LBR iisy. Deze mobiele oplossing, die bijvoorbeeld makkelijk bij een kantbank kan worden gezet, is geïnitieerd voor buigen, maar kan ook worden ingezet als oplossing voor andere gerelateerde toepassingen, zoals sorteren en ontbramen.

Bij de Obotize-oplossing landt de gesneden plaat vanaf de snijtafel op een lopende band. Het skelet wordt omhoog getild en de laat de gesneden producten op de transportband vallen. Cobots en 3D-vision nemen vervolgens het afrapen en wegleggen van de onderdelen voor hun rekening.

Bij de Obotize-oplossing landt de gesneden plaat vanaf de snijtafel op een lopende band. Het skelet wordt omhoog getild en de laat de gesneden producten op de transportband vallen. Cobots en 3D-vision nemen vervolgens het afrapen en wegleggen van de onderdelen voor hun rekening.

Geautomatiseerd lassen

Valk Welding demonstreerde dat het lassen volledig kan worden geautomatiseerd met het ARP softwareprogramma. Dit programma maakt het mogelijk om in een paar eenvoudige stappen van step-file direct naar een robotprogramma te komen, waarmee lasautomatisering ook voor enkelstuks kleine series interessant wordt. Eén van de bezoekers toonde zich echt onder de indruk: “Wij hebben drie lassers, die alles handmatig lassen. Maar met deze software zou een robot voor ons ook wel eens interessant kunnen worden.”

Kumatech demonstreerde hoe grote stappen kunnen worden gezet in de interne logistiek bij producerende bedrijven met AGV’s, opslagtorens en palletdispensers. Tuwi vestigde de aandacht op het CNC-tapcentrum van CMA, waarmee gesneden plaatmateriaal efficiënt en foutloos is te boren, vloeiboren, tappen, roltappen, verzinken en ruimen.

De Pushing the Edge Days waren het eerste evenement in het gloednieuwe pand van Q-Fin Handling Solutions in Bergeijk.

De Pushing the Edge Days waren het eerste evenement in het gloednieuwe pand van Q-Fin Handling Solutions in Bergeijk.

Software is het nieuwe gereedschap

Veel interesse ging ook uit naar het softwareplein, waar partijen als Snabbt, Supplydrive en Virtutec zich presenteerden. Allemaal signaleren ze dat de houding van ondernemers in de maakindustrie ten aanzien van software is veranderd. “Vroeger kreeg ik nog wel eens te horen dat ik gebakken lucht verkocht, nu ziet men software als het nieuwe gereedschap”, vertelde directeur Herman Moors van Snabbt. “En zo is het ook. Kijk maar eens naar al die machines hier. Zonder software zou er geen machine werken.” Zelf ontwikkelt Snabbt software om het werk van de werkvoorbereiding te versnellen. “We kruipen in de huid van de werkvoorbereider om tijd te winnen. Wij verkopen tijdwinst en dat kan oplopen tot wel 90 procent.”
Net als Moors was ook directeur Eric Bakker van Supplydrive opgetogen over zijn deelname aan het event. Zijn bedrijf levert oplossingen voor geïntegreerde bedrijfsprocessen in de toeleverketen. “We hadden hier een heel gericht publiek, dat graag de diepte in wilde. Helemaal top.”

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Valk Welding biedt lasrobotsystemen aan als service

13-11 Met RWAAS beschikken maakbedrijven voor een vast maandelijks bedrag over een lasrobotsysteem inclusief benodigde…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs

28-10 LaserTWO levert betrouwbare snijprestaties in een flexibele uitvoering tegen lage kosten per stuk. De…

Oppervlaktetechniek

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

23-10 Er waren dit jaar meer dan 70 inzendingen voor de EuroBLECH Awards. Een openbare…

Verbinden

Valk Welding neemt toekomst Europa in eigen hand

23-10 De afgelopen jaren heeft Valk Welding zich geconcentreerd op automatisch programmeren van lasrobots, wat…

Plaatbewerking

LVD gaat voor maximale productiviteit

15-10 LVD onthult een nieuwe lasersnijmachine met lage investerings- en exploitatiekosten, praktisch, nauwkeurig en zonder…

MetavakNieuws

Compacte krachtpatser voor finishen kleine plaatdelen

24-09 De machinefabrikant uit het Brabantse Bergeijk ontwikkelt zich tot een wereldmerk in het ontbramen,…

Automatisering

Valk Welding maakt lasautomatisering toegankelijk met Table Cell

19-08 In een tijd waarin automatisering steeds meer de norm wordt, overwegen steeds meer bedrijven…

Verbinden

Valk Welding wil dat elke lasser een robot kan programmeren

24-06 ARP combineert het programmeergemak van een cobot met de duurzaamheid, snelheid en nauwkeurigheid van…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs