Python op voorsprong met CE-markering
Python is vanaf september 2013 gecertificeerd om een CE-markering af te geven op constructieve stalen bouwonderdelen. De toeleverancier in Zuidwolde, specialist in technieken als buigen, walsen, watersnijden en lassen, loopt daarmee voor de troepen uit. Want het bedrijf voldoet nu al aan de nieuwe Europese CE-normen die vanaf 1 juli 2014 verplicht worden. Bovendien gaat Python een stap verder dan strikt noodzakelijk.
Het gaat bij de nieuwe Europese CE-richtlijnen om de CE-normering volgens EN-1090 aangevuld met EN-ISO-3834. De EN-1090 is verplicht voor leveranciers van constructieve delen aan de bouw en de EN-ISO3834 is een normering waarmee onder andere de offshore en petrochemie werken. Directeur Mark Veldman van Python heeft zijn bedrijf nu al in gereedheid gebracht voor deze nieuwe richtlijnen, omdat hij daarin grote kansen ziet. “Voor alle bedrijven in Europa gelden straks dezelfde normen”, legt hij uit. “Daardoor kunnen wij op veel grotere schaal ook in andere landen aan de slag gaan. De Duitse markt is voor ons bijvoorbeeld heel interessant.”
Zware eisen laswerk
Om optimaal op de nieuwe situatie te kunnen inspelen, is Python zelfs nog een stapje verder gegaan dan nodig. Voor alle bedrijven die producten leveren aan de constructieve staalbouw geldt vanaf 1 juli 2014 een verplichte certificering op minimaal niveau EXC2. Het hele productieproces van Python voldoet echter aan niveau EXC3, wat vooral voor het laswerk heel belangrijk is. Python mag hierdoor ook constructiedelen leveren aan de offshore- en petrochemische industrie en bruggenbouwers. Ook voor de klanten van Python is deze certificering een groot voordeel. Zij kunnen nu via Python ook producten leveren die aan deze zware eisen voldoen.
De CE-markering die Python af mag geven op constructieve stalen bouwonderdelen geeft aan dat deze producten een bepaalde kwaliteit hebben en een zeer gereduceerde kans op fouten. Python mag een CE-markering afgeven omdat het beschikt over een FPC-systeem (Fabrieks Productie Controle systeem) dat goed bevonden is door de bevoegde keuringsinstantie.
Continu verbeteren
Dat Python nu al is gecertificeerd voor het afgeven van de nieuwe CE-markering, is illustratief voor de wijze waarop het bedrijf opereert. “We zijn continu op zoek naar andere afzetkanalen en het verbeteren en uitbreiden van de productiefaciliteiten”, zegt Veldman. “Hierdoor zijn we ook tijdens de crisis elk jaar nog steeds tussen de 10 en 20% gegroeid. Om dat te kunnen doen, moet je natuurlijk wel beschikken over productieruimtes, die het ook fysiek mogelijk maken om te groeien. Die ruimte hebben we.”
Python (opgericht in 1980) produceert een breed scala aan producten uit staal, RVS en aluminium. Naast deze eindproducten levert men ook halffabricaten in de vorm van buigwerk, walswerk en compleet gelaste producten bestemd voor collega metaalbedrijven. Buig- en walswerk wordt gemaakt met voorraadmateriaal, waardoor de levertijden kort zijn. Bovendien is Python gespecialiseerd in het walsen van spiraalleuningen, die op maat gecontroleerd de fabriek verlaten.
Python beschikt daarbij over een modern CNC-gestuurd machinepark. Dit in combinatie met de vakbekwame medewerkers, maakt het mogelijk om kwalitatief hoogwaardige halffabricaten te produceren met een hoge mate van maatvastheid en repeteernauwkeurigheid. Door de jarenlange ervaring in het produceren van spiltrapleuningen, traphekken, balkonhekken en aanverwante producten kan Python de halffabricaten leveren waarmee de productie bij haar klanten efficiënter uitgevoerd kan worden.
Alle informatie over Python is te vinden op de nieuwe website, die vlak voor TIV Hardenberg live is gegaan.
Python
TIV standnummer 114