Q-Fin wint Blechexpo Award
De inzendingen kwamen nauwelijks in de buurt van de Super Edge Rounder SER600. Vanwege snelheid en afwerking won Q-Fin een Blechexpo Award in de categorie Oppervlaktetechniek. De jury prees de machine vanwege de kwaliteit en snelheid.
De Blechexpo Award is een initiatief van MM Maschinenmarkt, Blechnet en Blechexpo en wordt uitgereikt aan de meest innovatieve exposant. Dit jaar werd de innovatieprijs, verdeeld over vijf categorieën, voor de vierde keer uitgereikt. De winnaars en genomineerden werden bepaald door een jury bestaande uit redacteuren van het Blechnet en de MM Maschinenmarkt. In de categorie oppervlaktetechniek won Q-Fin de innovatieprijs. Het Nederlands bedrijf won de award vanwege de ontbraammachine Super Edge Rounder SER600. Met innovatie introduceert Q-Fin namelijk een nieuwe machine die in één doorgang plaatwerk ontbraamt en afrondt op R2. Dat gaat met een snelheid van een 1 meter per minuut.
Verder waren er prijzen in vier andere categorieën. Zo won Schuler met de ponsmachine MC125 een award in de categorie stansen en wist Kjellberg Finsterwalde Plasma und Maschinen een prijs in de wacht te slepen met de plasmaschijnmachine Q 3000 in de categorie scheidingstechnologie. De ponsmachine MC125 kan dankzij intelligente sensoren de toestand op de machine elk moment controleren, wat een hogere productiviteit en beschikbaarheid van de ponsmachine mogelijk maakt. Wat de categorie scheidingstechnologie betreft, overtuigde Kjellberg de jury met een plasmasnijmachine die nauwkeurig plasmasnijden combineert met de vereisten van gedigitaliseerde productie. Real-time procesgegevens en systeeminformatie van alle componenten kunnen op een pc of smartphone op een web-gebaseerde manier beschikbaar worden gesteld. Continue conditiebewaking van de componenten en het snijproces worden zo een realiteit.
Trumpf won een Blechexpo Award in de categorie verbinden. Met de 3D-laserlasmachine TruLaser Station 7000 heeft Trumpf de prijs gewonnen voor een systeem dat productief laserlassen in het segment van de compacte 3D-lasersystemen mogelijk maakt. Snellere lasprocessen, lagere niet-productieve tijden, hogere lasdiepten dan voorheen en volledige 3D-bewerking voor kleine assemblages zijn nu een realiteit. Voor het eerst is de gepatenteerde Bright-Line-Weld-technologie beschikbaar in een compact laserlasssysteem. Tenslotte was er nog een award voor Cenit, dat met een eigen ontwikkelde platform een award won in de categorie handling en automatisering. Het platform beschikt over de software van verschillende fabrikanten en vervangt klassieke CAM- en OLP-systemen. De innovatie maakt het mogelijk om elke robot en elke machine dezelfde universele taal te laten gebruiken.