Qimarox omarmt PackML-richtlijnen

Qimarox in Harderwijk, producent van componenten voor material handling systemen, adopteert de PackML-richtlijnen voor integratie van machines in productie- en verpakkingslijnen. Dat betekent dat de componenten van Qimarox voortaan eenvoudiger te integreren, bedienen en onderhouden zijn.

Met PackML speelt de fabrikant van onder meer palletiseermodules en verticaal transporteurs in op een toenemende vraag uit de markt. Vrijwel alle grote fabrikanten van consumentenproducten stellen PackML als randvoorwaarde voor nieuwe productie- en verpakkingslijnen. PackML staat voor Packaging Machine Language, een richtlijn die is opgesteld door de OMAC (Organization for Machine Automation and Control). Achter deze organisatie staan grote, wereldwijd opererende fabrikanten van consumentenproducten zoals Nestlé, Procter & Gamble en PepsiCo. In samenwerking met system integrators, machinebouwers en technologieleveranciers willen zij open standaarden creëren voor de verticale en horizontale integratie van machines. Horizontale integratie duidt op de interactie tussen de machines onderling (machine-to-machine communicatie), verticale integratie op de koppeling met centrale besturingssystemen.

Versnelling
De aansluiting bij PackML betekent dat de palletiseermodules, verticaaltransporteurs en andere machines van Qimarox voortaan nog eenvoudiger te integreren, bedienen en onderhouden zijn. Fabrikanten van consumentenproducten die PackML hanteren als richtlijn, slagen erin nieuwe productie- en/of verpakkingslijnen drie tot vier maanden eerder in gebruik te nemen. Zij zien de TCO (Total Cost of Ownership) van hun systemen significant dalen, terwijl de OEE (overall equipment effectiveness) stijgt. Ook system integrators en machinebouwers die de modules van Qimarox in hun oplossingen opnemen, profiteren onder meer van de vereenvoudigde integratie en versnelling van testprocedures.

Voorwaarde voor innovatie
Standaardisatie bij de realisatie van productie- en verpakkingslijnen is hard nodig. Standaarden stellen fabrikanten in staat om snel te schakelen en hun productieprocessen aan te passen op de snel opeenvolgende veranderingen in de markt. Op dit moment treft OMAC de voorbereidingen om op termijn concepten als plug-and-play en plug-and-produce mogelijk te maken. “Met PackML nemen de mogelijkheden voor innovatie toe. Als fabrikanten een vernieuwing willen doorvoeren, hoeven ze niet de besturing van een complete verpakkingslijn aan te passen. Ze hoeven zich alleen maar te concentreren op de onderdelen die moeten worden vernieuwd”, vertelt Uwe Keiter, voorzitter van de Packaging Workgroup van OMAC.

Om optimaal te profiteren van nieuwe technologieën zoals het internet of things of artificial intelligence zijn standaarden eveneens onontbeerlijk. “We kunnen vandaag de dag de data van verschillende machines in de cloud opslaan en analyseren. Dat is echter pas echt zinvol als we die data identiek vastleggen, zodat we bijvoorbeeld de prestaties van machines kunnen vergelijken en eenduidig de OEE kunnen berekenen. Met PackML is dat mogelijk”, zegt Keiter.

Afspraken op drie terreinen
PackML omvat afspraken op drie terreinen. Het eerste terrein betreft de status van de machine. Is de status ‘idle’, dan is hij gereed om te produceren. Het tweede terrein betreft de modus waarin de machine wordt gebruikt. Staat die op ‘automatic’, ‘manual’ of op ‘maintenance’? Als derde en laatste zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop data tussen de machines onderling en met het bovenliggende besturingssysteem worden uitgewisseld.

Voordelen machinebouwers
Niet alleen voor eindgebruikers en system integrators, maar ook voor Qimarox en andere machinebouwers biedt PackML voordelen. De richtlijn van OMAC maakt het gemakkelijker om ook de besturing van machines modulair te ontwerpen. Bij een upgrade hoeven ze alleen module aan te passen, niet de complete machine. Daardoor is minder tijd nodig voor het testen en opsporen van fouten. Bij een factory acceptance test hoeft niet meer de communicatie met andere machines te worden getest, wat een tijdbesparing tot zestig procent kan opleveren. Bij het programmeren van de machine hoeft niet steeds weer opnieuw het wiel uitgevonden te worden; tachtig procent van de software kan opnieuw worden gebruikt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Automatisering

Inspiratie voor digitale reis

28-08 Directeur Tom Kreunen van Goma  en ‘geek-in-chief’ Neil van Es van Parts on Demand…

Bedrijf en Economie

Duitse machinebouwers spelen in op dalende vraag uit auto-industrie

09-08 “De auto-industrie blijft een van de belangrijkste klantsectoren voor de Duitse gereedschapsmachine-industrie”, zegt Franz-Xaver…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

Transport en Logistiek

Qimarox introduceert palletizer voor diepvriesproducten

11-10 De Qimarox Highrunner HR8 is in staat om dozen met diepvriesproducten te stapelen tot…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Automatisering

Maakt automatisering het oog van de vakman overbodig?

27-06 Bij de tweede editie van Tuwi Next op de hoofdvestiging van machineleverancier Tuwi in…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs