Raak MKB: Mens Robot Samenwerking
Recent is een nieuw project gestart op het gebied van mens-robot samenwerking in het MKB. Dit project ‘Raak – (G)een Moer Aan’ wordt uitgevoerd in samenwerking met onder andere dertien bedrijven (robotleveranciers, integrators en MKB eindgebruikers), drie Hogescholen, TNO, Brainport Industries en de gemeente Eindhoven.
Fontys Hogeschool is coördinator van dit project dat 2 jaar duurt. Het doel van het project ‘(G)een Moer Aan’ is om het herconfigureren van een collaboratief robotsysteem voor een nieuwe taak in een productieomgeving net zo eenvoudig en snel te maken als het gebruik van een smartphone. Hierbij wordt ook slim gebruik gemaakt van productinformatie (onder andere 3D CAD data), vision technologie en compliant (zich aan de vorm aanpassende) grippers. De focus in het project ligt op een montagehandeling die relatief vaak voorkomt en tijdsintensief is: het indraaien van moeren en bouten in een product.
TNO is betrokken bij de pilot case bij Van Beek. TNO kijkt met name naar hoe de taakverdeling tussen mens en robot het beste vormgegeven kan worden uit het oogpunt van productiviteit en aantrekkelijkheid van werken en wat dit betekent voor de user interface van de toepassing. Van Beek in Drunen is ontwikkelaar en producent van klantspecifieke en hoogwaardige schroeftransport systemen in onder andere voedsel, chemische en recycling toepassingen. De systemen van Van Beek kennen een grote diversiteit en kunnen in lengte variëren van 30 cm tot 12 m en in diameter tussen 5 cm en 1,5 m. Van Beek wil in het project verkennen of het mogelijk is om de montage tijd te verkorten én de kwaliteit van eindproducten te verhogen door een collaboratieve robot bouten en moeren te laten monteren.
Om een goed inzicht te hebben in de assemblagetaken, en dan met name het aanbrengen van bouten en moeren, zijn door TNO en Fontys video observaties uitgevoerd. Op basis hiervan is een taakanalyse opgesteld. De komende maanden worden op basis van deze taakanalyse scenario’s voor de taakverdeling tussen medewerker en robot verder uitgewerkt, en technische (deel)oplossingen gerealiseerd die een veilige en efficiënte samenwerking tussen mens en robot ondersteunen.