RapidPro 2013: specifiek voor iedereen
Op 26 en 27 februari vindt de derde editie van de RapidPro plaats. De beproefde beurs- en congrescombinatie biedt een compleet overzicht van vorderingen in rapid technologieën en nieuwe toepassingen. Het evenement richt zich specifiek richt op het snel ontwerpen en produceren van producten en prototypes, maar er valt voor iedereen wel wat te halen.
De RapidPro blijft groeien en vormt daarmee een duidelijke afspiegeling van het grote aantal nieuwe technieken en toepassingen dat zijn weg vindt naar bedrijfsleven en consument. Volgens Els van de Ven, beursmanager bij organisator Mikrocentrum, is de aantrekkingskracht van RapidPro snel verklaard: “Je kunt rustig stellen dat RapidPro uniek is, zelfs binnen een Europese context. Het thema rondom het snel maken van prototypes en producten is voor een grote en diverse groep relevant. Zo bieden snelle productietechnieken en digitale simulaties ongekende voordelen voor de maakindustrie, helemaal gezien recente innovaties die zich op het gebied van metaalverwerking en keramiek hebben voorgedaan. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de medische sector, de lucht- en ruimtevaart, de machinebouw en de architectuur. Maar ook voor de kleinere thuisproducent, die een kunstenaar, technisch specialist of zelfs consument kan zijn, openen rapid technologieën nieuwe deuren.”
Voor elk wat wils
De brede inzetbaarheid van snelle techniek komt goed tot uiting in het exposantenaanbod en het boordevolle congresprogramma. Zo zijn er leveranciers van CAD- en simulatiesoftware en aanbieders van 3D-printoplossingen op de beursvloer te vinden maar ook specialisten op het gebied van vacuümvormen, CNC-bewerken en spuitgieten. Tevens is er aandacht voor reverse engineering, nieuwe materialen en oppervlaktebehandelingen. Van de Ven: “Dat rapid technologieën op alle fronten aan terrein winnen, blijkt wel uit de diversiteit van de lezingen. Zo is er op de eerste dag een plenair betoog over additive manufacturing als redder van de sieradenindustrie. Maar ook het additief verwerken van keramiek en aluminium wordt uit de doeken gedaan. Op de tweede dag is ESTEC aan het woord over het gebruik van additieve technologie in de ruimtevaart. Ook wordt dan een blik geworpen richting de consument van de toekomst en wordt er stilgestaan bij het duurzame karakter van additive productie door een laag materiaalgebruik.” Van de Ven besluit met het noemen van de workshops tijdens het tweedaagse evenement. “Bezoekers kunnen zich inschrijven voor een hands-on sessie, waarbij ze zelf in 3D een product ontwerpen, om deze vervolgens uit te printen. Dus ook diegene die naast de vele wijze woorden de kracht van rapid zelf wil ervaren, is op RapidPro aan het juiste adres.”
RapidPro 2013 wordt gehouden in de Koningshof in Veldhoven. Toegang is gratis. Inschrijven kan via www.rapidpro.nl.