RapidPro wijst weg naar digitale productie

Op weg naar digitale productie. Onder dat motto vindt op 4 en 5 maart de tiende editie van RapidPro plaats. De Koningshof in Veldhoven biedt de bezoekers op deze dagen weer een interessante combinatie van een beursvloer met exposanten en een uitgebreid kennisprogramma.

Digitale productietechnieken spelen een steeds grotere en belangrijkere rol binnen de technische maakindustrie. Voor een MKB-maakbedrijf betekent het vaak dat één of een paar onderdelen stap voor stap worden geïmplementeerd. Voor een OEM betekent dat volledige verticale en horizontale digitale integratie. De 10e editie van RapidPro groeit met deze ontwikkelingen mee en presenteert het complete digitale productie ecosysteem. Van productdefinitie, design, prototyping, (low volume) productie tot en met post processing. RapidPro toont de complete workflow op de volgende thematische gebieden: 3D modelling: CADCAM, 3D Scanning; 3D Simulatie: Product en proces design, Digital Twin; 3D/CAD gestuurde productie; Additive Manufacturing (3D Printen); CNC Substractive Manufacturing; Robotics & hardware: Industrieel, cobots en AGV’s; Post-productie: Nabehandeling & Logistieke processen.

Hackathon

Een bijzonder onderdeel is de Hackathon die tijdens de beurs op de beursvloer plaatsvindt. Deze wordt uitgevoerd door studenten en professionals en is gericht op het oplossen van uitdagingen binnen de digitale productie. RapidPro organiseert deze samen met Hackathon Masters. Bedrijven kunnen hun product- of productievraagstuk vooraf indienen. Een aantal studententeams gaat dan tijdens de twee dagen van RapidPro aan de slag met het ontwikkelen van een oplossing, bijvoorbeeld een werkend product dat 3D geprint wordt. Tom Wessels, event projectmanager bij het Mikrocentrum: “We willen samen met Hackathon Masters een aantal concrete businesscases ontwikkelen. Door op een nieuwe manier naar een vraagstuk te kijken, willen we tot een oplossing voor de bedrijven komen.” Deze oplossing komt uit de koker van studententeams, die rondom de vraagstukken worden geformeerd met studenten van onderwijsinstellingen in Noord-Brabant.
“Het doel is om tot vernieuwende oplossingen te komen, zowel op het vlak van technologie als businessmodellen”, zo licht Robert Wit van Hackathon Masters het initiatief toe. ICT-technologie speelt hier altijd een belangrijke rol. Ondernemers kunnen hun vraagstukken vooraf indienen. Omdat RapidPro zich met de tiende editie nadrukkelijker positioneert als een event voor het volledige digitale productie ecosysteem, mag het vraagstuk breder worden getrokken dan alleen additive manufacturing. Developers, designers, engineers en marketeers werken twee dagen lang aan concrete vraagstukken van organisaties. De teams bouwen werkende prototypen/ applicaties en vernieuwende businessmodellen. Zij pitchen aan een onafhankelijke jury hun vernieuwende oplossingen en maken kans op een geldprijs. Tijdens de beurs hebben bezoekers en exposanten de mogelijkheid om te komen kijken. Ze worden uitgedaagd een bijdrage te leveren op het gebied van kennis, kunde en netwerk.

Concrete toepassingen centraal

Zaarnaast biedt de Meet & Match weer uitgebreide netwerk mogelijkheden tussen sprekers, exposanten en bezoekers van RapidPro, dat bovendien in het teken staat van oplossingen en concrete toepassingen. Zo is er een Digitale Fabriek demo van de Belgische kennisorganisatie Sirris. Tevens wordt stilgestaan bij 10 jaar RapidPro met business cases uit verleden, heden en toekomst in de Walk of Fame. Voorts zijn er Lezingentracks van Sirris, FLAM3D, Fraunhofer Project Center en de NVVGT.

Masterclass AM

Ook staat een Masterclass AM voor serieproductie op het programma. Additive Manufacturing is al jaren een veelbelovende technologie. De stap van prototyping naar serieproductie van eindproducten wordt steeds vaker gemaakt. Naast de grote investeringen van OEM’s en tier1 leveranciers, zien we ook kleine en middelgrote toeleveranciers zich hiermee onderscheiden in de markt. Daarom nodigen Mikrocentrum, Brainport Industries, Rai Automotive Industry NL, BOM, Aviolanda, Additive Center en Brainport Development, besluitvormers uit de maakindustrie uit voor een Masterclass: business case en implementatie Additive Manufacturing voor serieproductie, tijdens RapidPro op 4 maart. In deze Masterclass worden zij aan de hand van praktijkverhalen van ondernemers meegenomen. Zo wordt een beeld geven van strategische overwegingen die kunnen helpen in investeringsoverwegingen rondom Additive Manufacturing voor serieproductie. Hierbij kan men denken aan: de aanleiding en het moment van investeren; de gebrachte resultaten voor product, proces en positie in de keten; het implementatieproces: starten, opleiden, experimenteren, toepassen, opschalen; de business case: kostenfactoren, kapitaalinvesteringen vs. outsourcen, identificeren van kansen en besparingen. Het programma begint op 4 maart om 15.00 uur. De sprekers zijn onder andere Jan Schrama, eigenaar van Poly Products, Maarten van Dijk, oprichter van het Additive Center, en Onno Pontfoort, 3D-print practice leader van Berenschot.

RapidPro is op beide dagen van 9.30-17.00 uur in de Koningshof in Veldhoven. Voorregistreren voor een gratis bezoek kan op de website van het evenement.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Demcon neemt 3D-printerfabrikant Bond3D over

11-12 Toepassingen liggen onder meer in medische implantaten en complexe onderdelen voor hightech machines. Nieuwe…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs