Recordcijfers RoboJob
Voor RoboJob is 2021 een absoluut topjaar geweest. Nooit eerder wist de Belgische specialist in CNC-automatisering zoveel robotsystemen te verkopen en te installeren. Corona speelde hierbij een belangrijke rol, maar het virus zorgt ook voor nieuwe uitdagingen.
Corona draagt bij aan de recordcijfers van RoboJob. “Onze klanten beseffen dat we nog wel even met dit virus zullen moeten leven, maar ze willen er niet van afhankelijk zijn. Met onze robotsystemen reiken we hen een helpende hand.”
De recordcijfers zijn te danken aan een versnelde vraag naar CNC-automatisering én aan internationale uitbreiding. “Sinds anderhalf jaar hebben we een flinke toename in het aantal aanvragen en bestellingen kunnen vaststellen”, vertelt CEO Helmut De Roovere. “Daar is Corona natuurlijk niet vreemd aan. Onze klanten beseffen dat we nog wel even met dit virus zullen moeten leven, maar ze willen er niet van afhankelijk zijn. Met onze robotsystemen reiken we hen een helpende hand.”
Ook in de Verenigde Staten
Dat daar wel oren naar is, mag blijken uit de records die onder meer verbroken werden in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Maar niet enkel in West-Europa is de vraag flink toegenomen. RoboJob is immers ook de oceaan overgestoken en heeft een samenwerking opgestart met Fusion OEM in de Verenigde Staten. “Ook daar gaat het allemaal veel sneller dan verwacht”, aldus De Roovere. “De opstart is enorm vlot verlopen en de bestellingen overtreffen de verwachtingen flink.”
Compacte versie Tower
Met de nieuwe, meer compacte versie van de Tower zet RoboJob nu ook volop in op het meer geavanceerde deel van de markt. “Vooral in de Benelux merken we dat onze klanten al verder staan in hun visie op automatisering. Werkstukbelading is prima voor velen, maar anderen eisen nog meer autonomie op de machine. Daarom hebben we eind vorig jaar ook de nieuwe, kleinere versie van onze Tower gelanceerd. Daarmee bieden we nu 72 uur autonome verspaning aan, en we merken nu al dat de interesse enorm is.”
Uitdagingen door componenten
Toch brengt corona ook heel wat nieuwe uitdagingen met zich mee, vooral in de Supply Chain. “Dit wordt voor heel de industrie de grootste uitdaging voor 2022”, meent De Roovere. “Op dit moment is de vraag voor tal van componenten veel groter dan het aanbod. Prijzen stijgen en wachttijden lopen op. Als marktleider genieten we gelukkig van een goede samenwerking met onze leveranciers, en kunnen we tekorten tot een minimum te beperken. Dat zal ook nodig zijn, want voor 2022 leggen we de lat nog hoger en willen we opnieuw records verbreken.”