Relatief veel ongevallen met verzuim in technische beroepen
In 2021 had 2,5 procent van de werknemers met een technisch beroep, zoals productiemachinebedieners, een arbeidsongeval met verzuim.
Volgens 19% van de werknemers die in 2021 minstens een dag verzuimden door een arbeidsongeval, was psychische overbelasting bij het meest recente ongeval de belangrijkste oorzaak.
Gemiddeld voor alle werknemers lag dit op 1,3 procent. Dat meldt het CBS op basis van een onderzoek naar arbeidsongevallen onder werknemers.
Transport en logistiek
In 2021 hadden 196 duizend werknemers (15 tot 75 jaar) een ongeval tijdens het werk, wat bij 100 duizend werknemers leidde tot één of meerdere dagen verzuim. De meeste arbeidsongevallen waren er in de in transport- en logistieke beroepen. Van de werknemers zoals vrachtwagenchauffeurs en bedieners van mobiele machines had in 2021 2,8 procent een arbeidsongeval met verzuim. Met 0,4 procent was het verzuim als gevolg van een ongeval op de werkvloer het laagst onder ICT’ers.
Lawaai in werkomgeving
Het hogere ongevalspercentage onder werknemers in technische beroepen hangt onder meer samen met lawaai in de werkomgeving en met het fysiek belastende werk. Werknemers in transportberoepen hebben niet alleen lichamelijk zwaar werk, ze werken ook relatief vaak in ploegendiensten, en hebben minder te zeggen over de manier waarop ze werken.
Psychische overbelasting
Volgens 19 procent van de werknemers die in 2021 minstens een dag verzuimden als gevolg van een arbeidsongeval, was psychische overbelasting bij het meest recente ongeval de belangrijkste oorzaak. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om intimidatie of stress. Van alle werknemers met psychische overbelasting werkte de grootste groep in een zorg- of welzijnsberoep. Bij de meeste ongevallen op de werkplek was er echter een andere oorzaak. Zo noemden werknemers als oorzaak van een ongeval met verzuim ook relatief vaak uitglijden, struikelen of een andere val (15 procent), en fysieke overbelasting, zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging (14 procent).
Minder arbeidsongevallen tijdens corona
Voor de uitbraak van de coronapandemie lag het aandeel werknemers met een ongeval tijdens het werk tussen 3,0 en 3,4 procent. In het eerste coronajaar (2020) nam dit af tot 2,5 procent. Ondanks een lichte toename in 2021 (tot 2,6 procent), bleef het niveau van arbeidsongevallen nog onder dat van voor corona. Ook het percentage werknemers dat ten minste een dag verzuimde door een arbeidsongeval was in 2021 met 1,3 nog altijd lager dan voor 2020.