Remanufacturing biedt grote kansen
Op een druk bezocht seminar in de Ontdekfabriek in Eindhoven is onlangs de roadmap Remanufacturing gepresenteerd. Jeroen de Groot, CEO van Assembléon, ontving het eerste exemplaar uit handen van Henk Scheepers, voorzitter van High Tech NL. Tevens werd hier het Remanufacturing Acceleration Programma gepresenteerd. Hierin worden bedrijven geholpen die met Remanufacturing aan de slag willen.
Een gebruikt product terugbrengen naar ten minste zijn initiële performance, dat is de essentie van remanufacturing. Het product verandert hierbij van locatie (geen reparatie ter plekke) en meestal ook van eigenaar. Het doel is zoveel mogelijk van de economische (en ecologische) waarde van gebruikte equipment terug te winnen. Deze activiteit kan van grote economische waarde zijn voor de technologisch hoogwaardige industrie in de regio Zuid-Nederland, maar is nu bij veel bedrijven nog een ondergeschoven kindje. Dat was reden voor High Tech NL, Syntens en de zuidelijke ontwikkelingsmaatschappijen BOM, LIOF en Impuls Zeeland om in het kader van Innovatie Zuid een roadmap Remanufacturing op te stellen.
Circulaire economie
Coen Sanderink, projectmanager Maintenance en Services bij de BOM, opende het seminar. Hij prikkelde de aanwezigen door op te roepen remanufacturing vooral te benaderen vanuit de gedachte van de ‘circulaire economie’, in plaats van te proberen het in te passen in het huidige businessmodel. Het idee achter ‘circulair’ is de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Met deze nieuwe benadering zijn veel van de bestaande barrières te omzeilen (zoals een interne organisatie die focust op nieuwe producten en vooroordelen in de markt over ‘gebruikt’).
Uitdagingen
Marko Vreeswijk, directeur van adviesbureau Mare en auteur van de roadmap, gaf vervolgens een kort overzicht. Hij maakte duidelijk dat remanufacturing als business veel potentie kan hebben, mits er goed over is nagedacht. Belangrijke aandachtspunten zijn de strategische doelstellingen, het design van producten en de marktpotentie. Verder ging Vreeswijk in op de uitdagingen waar bedrijven mee te maken krijgen bij het invoeren van remanufacturing.
Groeikans en trend
Vervolgens was het de beurt aan Henk Scheepers, voorzitter van High Tech NL, een vereniging waarbij 150 Nederlandse high-tech bedrijven zijn aangesloten. Hij noemde remanufacturing een groeikans voor high-tech bedrijven en een belangrijke trend in de verduurzaming van de gehele keten. Daarom wil High Tech NL het Remanufacturing Acceleration Programma actief gaan promoten onder haar leden. Bij wijze van aftrap overhandigde Scheepers het eerste exemplaar van de roadmap aan Jeroen de Groot, CEO van Assembléon.
Onderdeel van de klantpropositie
Bij Assembléon, de Veldhovense fabrikant van plaatsingsmachines voor de halfgeleiderindustrie, is remanufacturing een integraal onderdeel van de klantpropositie. De belangrijkste drijfveren, aldus De Groot, zijn commitment naar de klant, bescherming van de merknaam en verlenging van de levensduur van machines. Bij de workshops die onderdeel waren van het roadmaptraject was Assembléon’s customer support manager Theo Loohuis geïnspireerd geraakt om de remanufacturing-activiteiten verder uit te bouwen.
Praktijkvoorbeelden
De laatste spreker in de Ontdekfabriek was directeur Robert Nefkens van Hembrug, machinebouwer en lid van High Tech NL. Hij gaf de aanwezigen een aantal concrete praktijkvoorbeelden van remanufacturing. Tevens schetste hij de verschillende valkuilen en had hij tips & trucs voor het opzetten van remanufacturing-business. Nefkens’ inspirerende verhaal lokte de nodige vragen uit van de zaal. Ter afsluiting was er een marktplaats waar verschillende bedrijven uitleg gaven over hun remanufacturing-activiteiten en de deelnemers konden napraten over een geslaagd seminar.
Remanufacturing Acceleration Programma
Om bedrijven te ondersteunen bij het verzilveren van de kansen in remanufacturing, hebben de Innovatie Zuid-partners het initiatief genomen tot het eerder genoemde Remanufacturing Acceleration Programma. Dit programma omvat een quick scan, een community, clusterprojecten en individuele begeleiding. Door binnen het programma samen te werken, kunnen grote en kleine equipmentbouwers en bedrijven uit de toeleverketen veel van elkaar leren en hun krachten bundelen. Meer informatie hierover is te vinden op website van High Tech NL