Remmert ziet uitdaging in Benelux-markt
Friedrich Remmert ontwikkelt en produceert oplossingen voor alle opslag- en logistieke processen rondom plaatmateriaal en langgoed, van standalone systemen tot en met volledig geïntegreerde cellen voor complete productie. Vanaf 1 januari 2016 stort het Duitse bedrijf zich ook actief op de Benelux-markt.
Vanaf die datum zal Remmert worden vertegenwoordigd door Erik Laar, die in de aanloop naar het nieuwe jaar eind oktober al exposeerde op METAVAK Gorinchem en een week later lid was van de bemanning van de stand van Remmert op de Blechexpo in Stuttgart. Laar fungeert als Sales Manager Benelux voor Remmert.
Automatiseringsmarkt
De nieuwe generatie die sinds enkele jaren bij Remmert aan het roer staat, wilde heel graag actief worden in de Benelux. Het familiebedrijf was altijd zeer op Duitsland zelf gericht, maar de jonge generatie ziet veel potentieel in het buitenland. In Polen is in relatief korte tijd al een mooie omzet gerealiseerd en dat moet nu ook in de Benelux gaan gebeuren. Remmert is niet helemaal nieuw in Nederland. Onder andere toeleverancier Scheuter Barneveld en haardenfabrikant Interfocos in Bladel werken met een plaatopslagsysteem van de Duitse fabrikant. Maar er zit veel meer in deze markt. “De Benelux is een relatief kleine markt, maar onze bedrijven draaien mee in de top van Europa en zijn sterk gericht op automatisering“, zegt Erik Laar. “Daarom is het een mooie uitdaging om de systemen van Remmert hier op de markt te mogen brengen. We zitten echt in een automatiseringsmarkt. Er zijn hier veel toeleveranciers met een standalone machine of een eenvoudige belading, die nu verder willen.” Remmert bood hen op Blechexpo al een korte test aan, die is ontwikkeld in samenwerking met een onderzoekscentrum van Universiteit van Münster. Deze verschaft op een interactieve manier inzicht in wat automatisering inhoudt en hoe men daarmee vanuit eigen perspectief aan de slag kan gaan.
Industrie 4.0
Matthias Remmert, directeur van Friedrich Remmert, ziet grote kansen voor de systemen van zijn bedrijf, zeker nu Industrie 4.0 (Smart Industry) in volle gang lijkt te zijn. Deze ontwikkeling wordt ook voor de opslag van plaatmateriaal steeds belangrijker. Vooral de volautomatische verknoping van opslagsystemen en productie wordt in zijn ogen een doorslaggevende factor om flexibel op actuele markuitdagingen te kunnen reageren. “Het thema automatisering speelt om verschillende redenen een steeds grotere rol. Allereerst omdat er door demografische veranderingen en tekort ontstaat aan vakmensen. Hun arbeidsprestaties vallen steeds meer weg, terwijl het prestatievermogen van de machines juist toeneemt. Aan de andere kant verlangt de markt steeds flexibelere oplossingen. Deze kunnen alleen worden gerealiseerd door een hogere automatiseringsgraad.” Bij die flexibele oplossingen telt alleen de hoogst mogelijke efficiency. Remmert: “Of het nu gaat om grote series of om seriegrootte 1, als gebruikers kunnen werken met automatiseringsoplossingen die precies zijn afgestemd op hun eigen specifieke wensen, blijven productieprocessen efficiënt en worden productiekosten gereduceerd. Momenteel stijgt de vraag naar kleinere seriegroottes. Om die rendabel te kunnen verwerken moet je een snelle en flexibele toegang tot materialen hebben en deze efficiënt kunnen handlen. Dat is mogelijk in een Industrie 4.0-omgeving, waarin productie en magazijn met elkaar zijn verknoopt. Zo kunnen snijmachines in de kortst mogelijke tijd worden voorzien van het juiste materiaal.”
Laser Flex 4.0
Vanwege deze actuele trend is Remmert vastberaden de weg richting industrie 4.0 ingeslagen. Het bedrijf wil klanten steeds intelligentere robottechniek voor volautomatische processen bieden, omdat die een groot potentieel herbergen voor rendabele processen. Een actueel voorbeeld hiervan is de nieuwe robotapplicatie Laser Flex 4.0 die op de Blechexpo werd gepresenteerd. Volgens Remmert is dit de snelste oplossing voor het beladen en ontladen van lasersnijmachines die momenteel in de markt beschikbaar is. De applicatie is met name bedacht en ontwikkeld met het oog op de fiberlasersnijmachines. Erik Laar: “De komst van de fiberlaser eist in de plaatbewerking snellere handlingtijden. Want een fiberlaser is soms binnen een minuut al klaar met de nesting. De automatisering moet daar op aansluiten.”
Beladen en ontladen uit elkaar getrokken Remmert is volgens Laar met de ontwikkeling van de Laser Flex 4.0 ‘in het diepe gesprongen’. De processen voor het beladen en het ontladen van de laser zijn apart van elkaar bekeken. De functionaliteiten van de handlingrobot zijn opnieuw onder de loep genomen en uit elkaar getrokken. Daarbij werd niet alleen de snelheid in ogenschouw genomen, maar ook de variatie in materiaaldikten. Het systeem moest even goed platen van 3 mm als van 20 mm kunnen handlen. Hierbij heeft Remmert dankbaar gebruik gemaakt van ontwikkelingen in de aansturingstechniek. De hele aandrijving van Laser Flex 4.0 geschiedt servo-elektrisch, waardoor veel gemakkelijker op gewicht kan worden aangestuurd.
Laser Flex 4.0 is een universeel automatiseringssysteem. Twee automatiseringseenheden ontkoppelen de be- en ontlading van de lasersnijmachines. Na het snijden van de plaat halen de vorken van het systeem de bewerkte metaalplaat van de wisseltafel van de laser. Tegelijkertijd haalt de vacuüm eenheid een nieuwe plaat uit het aangesloten magazijn. Zodra de ene eenheid de panelen heeft teruggelegd in het magazijn of naast de machine heeft klaargezet, voorziet de andere eenheid de laser van een nieuwe plaat. Materiaalwisseltijden van 60 seconden zijn het resultaat. Deze handlingoplossing is geschikt voor plaatmateriaal van 3×1,5 en 4×2 meter. Remmert toonde op de Blechexpo ook de opslagmagazijnen Basic Tower en het Remmert Sheet Storage System. De Laser Flex 4.0 kan in combinatie met de Basic Tower (met enkele of dubbele toren) worden ingezet als een slimme productie-eenheid voor geringe hoeveelheden plaat. Aansluiting op het universeel inzetbare Sheet Storage System is ook mogelijk. Door de inzet van meerdere Laser Flex eenheden is uitbreiding naar een volautomatische plaatbewerkingscel mogelijk.
Onafhankelijke aanbieder
Het Laser Flex 4.0 systeem kan dankzij standaard interfaces voor SPS en IT meerdere lasers van verschillende merken geïntegreerd en parallel bedienen. Voor Remmert is dat een belangrijk gegeven. Het Duitse familiebedrijf profileert zich bewust als een volledig onafhankelijke aanbieder van geautomatiseerde opslag- en logistieke oplossingen. Niet voor niets droegen de medewerkers op de Blechexpo paarse stropdassen en is de huisstijl eveneens paars. Remmert wil daarmee uitstralen dat het niet gebonden is aan fabrikanten van blauwe, oranje of rode plaatbewerkingsmachines of welk merk dan ook. Erik Laar: “Daar is behoefte aan in de markt. Men is op zoek naar partijen die kunnen zorgen voor algehele logistieke automatisering. Remmert kan dat. Wij bieden systemen aan met een universeel karakter waarmee je veel van je logistieke behoefte kunt invullen. Negen van de tien bedrijven kunnen daar al heel goed mee uit de voeten kunnen voor 80 tot 90 procent van hun productie.”