Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema
De Darley EHP340 kantbank (bouwjaar 2002) die bij WIFO-Anema in de fabriek staat, wordt niet heel intensief gebruikt en is technisch/mechanisch dan ook nog lang niet versleten. Maar omdat de besturing was verouderd en offline programmeren niet mogelijk was, oriënteerde het bedrijf zich toch op een nieuwe kantbank. Totdat een medewerker opperde dat een retrofit misschien ook wel een goede optie was. Zo kwam Moris Solutions in beeld, de specialist in het retrofitten van kantbanken en scharen.
De Darley kantbank is door Morris Solutions flink onderhanden genomen. Met als resultaat dat WIFO-Anema eenvoudiger en sneller kan programmeren, kortere omsteltijden heeft en nauwkeuriger werkt.
WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur. Het bedrijf, gevestigd in het Friese Ferwert, produceert producten als kistenkantelaars, schepbakken, balenklemmen, vorkenverstellers en schuiven. Dat doet het familiebedrijf al sinds 1961. Dit jaar is dus een jubileumjaar. “Al 60 jaar zetten we ons met passie in om met innovatieve oplossingen de dagelijkse werkzaamheden van de agrariër te ontzorgen”, zegt directeur Wytze Anema, de derde generatie die momenteel aan het roer staat.
Die passie heeft geresulteerd in een breed assortiment. WIFO-Anema biedt grootste programma voor een kleine nichemarkt in de agrobusiness. Alle producten uit dit programma worden in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd en hebben drie belangrijke kenmerken: ze zijn eenvoudig, van hoge kwaliteit en heel degelijk, zodat ze probleemloos functioneren en een lange levensduur hebben in de vaak zware omstandigheden in de akkerbouw. Het is een bewuste keuze om alles zelf te maken. “Zo zijn we flexibel en houden we controle op het proces en de kwaliteit van onze producten”, licht Anema toe.
Relatief zware kantbank
Alles zelf produceren betekent dat WIFO-Anema beschikt over een uitgebreid machinepark met onder meer zaagmachines, CNC gestuurde verspaningsmachines, een lasersnijmachine, knip- en zetbanken en diverse lasrobots. De Darley zetbank is in 2002 nieuw gekocht. Hij heeft een capaciteit van 340 ton en een werklengte van 4300mm. Dat is meer dan voldoende voor het werk waarvoor hij wordt ingezet. “We gebruiken deze machine alleen voor eigen werk”, zegt Anema. “Het materiaal dat we buigen is plaatstaal (meestal S355) uit onze eigen lasersnijder.
De dikte varieert van 2 tot 20mm, waarbij 6 en 8mm het meest voorkomend zijn. Het meeste zetwerk is seriewerk. Het is niet complex qua zettingen, maar de werkstukken zijn soms wel fors aan de maat.” Doordat de kantbank alleen wordt ingezet voor eigen werk, wordt hij niet heel intensief gebruikt. Bovendien is de bank relatief zwaar, waardoor hij maar zelden het volle vermogen hoeft te leveren. Mede hierdoor was hij technisch/mechanisch nog dik in orde.
Goede klik met Morris
Maar de besturing was verouderd en offline programmeren dus niet mogelijk. Terwijl dat nu juist wel een wens was van WIFO-Anema om efficiënter te kunnen zetten. Daarom was Wytze Anema toch al voorzichtig naar een nieuwe kantbank aan het kijken. “Totdat een collega Morris Solutions tegenkwam op internet. We waren direct enthousiast over hun concept. Het feit dat ze hier in de buurt – ook in Friesland – zitten, was ook wel handig. Er was gelijk een goede klik met Morris.”
Alles vernieuwd
De machine is door Morris Solutions flink onderhanden genomen. Want op de vraag wat er allemaal is vernieuwd/gemoderniseerd tijdens de retrofit, zegt Anema: “Alles.” Meer specifiek: Morris heeft de hele bank technisch gecontroleerd en een complete onderhoudsbeurt gegeven. Tevens is machine voorzien van een nieuwe besturing met touch screen, een laser buighulp systeem om het zetten van de grote werkstukken minder belastend voor de operators te maken, en lasercheck (laserlijn op de plaat), dat er voor zorgt dat iedere buiging nauwkeurig is. Tot slot heeft Morris ook de software geleverd en geïnstalleerd voor offline programmeren.
Nauwkeuriger werken
De retrofit is pas kort geleden uitgevoerd. Maar Wytze Anema weet nu al dat zijn bedrijf hierdoor belangrijke stappen zet op het gebied van kanten: “We kunnen eenvoudiger en sneller programmeren, hebben kortere omsteltijden en gaan nauwkeuriger werken. Dat komt de efficiency in de productie en de kwaliteit van onze producten ten goede.”