rhenus XT 85 GREEN bevat met meer dan 85% aan biogene koolstof
Met het biologisch afbreekbare koelsmeermiddel rhenus XT 85 GREEN biedt Rhenus Lub een hoogwaardig alternatief voor alle metaalbewerkers die veel waarde hechten aan duurzamere producten. Met meer dan 85 procent bevat dit smeermiddel een hoog percentage aan biogene koolstof.
rhenus XT 85 GREEN: Met meer dan 85 procent aan biogene koolstof is het koelsmeermiddel een hoogwaardig alternatief voor alle metaalbewerkers die veel waarde hechten aan duurzamere producten (Foto: iStock.com/romaset)
Het voordeel: Het concept gebruikt het klimaatschadelijke broeikasgas CO2 als een actief element van de formule. Op deze manier wordt CO2 door planten omgezet in een bruikbare grondstof door middel van fotosynthese, waardoor een soort kringloopmodel ontstaat waarbij CO2 uit de atmosfeer wordt gehaald, biologisch omgezet en na gebruik weer teruggevoerd. Daardoor veroorzaakt het koelsmeermiddel zelfs na de levenscyclus (thermische eindrecycling) vrijwel geen netto toename van broeikasgassen.
Een belangrijke factor in het zo laag mogelijk houden van de milieu-invloed van de productie-industrie is het gebruik van duurzame grondstoffen in procesmaterialen zoals smeermiddelen. Met het gebruik van biogene koolstof heeft de fabrikant Rhenus Lub nu een nieuw hoofdstuk opengeslagen in de productie van duurzame koelsmeermiddelen: “Zelfs synthetische koelsmeermiddelen die geen minerale olie nodig hebben, zijn niet automatisch duurzaam. rhenus XT 85 GREEN en het gebruik van biogene koolstof staan daarentegen voor een klimaatvriendelijke cyclus en een nieuwe benadering in de ontwikkeling van koelsmeermiddelen”, legt Hans-Jürgen Schlindwein, Hoofd Productmanagement Koelsmeermiddelen bij Rhenus Lub, uit.
Biogene koolstof
Een meetbaar hoog en transparant traceerbaar aandeel aan biogene koolstof is een essentiële voorwaarde om een smeermiddel als duurzaam product te kunnen classificeren. Het geeft informatie over de koolstof in het product en dus over de chemische oorsprong van een product.
Het is ook mogelijk om aan te tonen hoeveel koolstof in het product uiteindelijk afkomstig is van planten en daarmee dus hernieuwbaar is. Dit betekent dat productiebedrijven nu koelsmeermiddelen met een hoog aandeel aan biogene koolstof kunnen gebruiken om hun Product Carbon Footprint (PCF) te verbeteren. De PCF verwijst naar alle broeikasgasemissies, in het bijzonder kooldioxide (CO2), die door een product in de verschillende fases van zijn levenscyclus worden veroorzaakt.
Dit omvat de ontwikkeling, de productie en het transport van grondstoffen en primaire producten, de productie en distributie, evenals het hergebruik en de afdanking. Hoe hoger het aandeel aan biogene koolstof, hoe lager het aandeel aan fossiele componenten, wat leidt tot een vermindering van ongewenste CO2-emissies en de PCF.
R&D op scherpst van de snede
Als partner met toegevoegde waarde richt Rhenus Lub zich specifiek op de toegevoegde waarde voor zijn klanten en investeert elk jaar een bovengemiddeld hoog bedrag aan onderzoek en ontwikkeling. De focus ligt op de ontwikkeling van hoogwaardige koelsmeermiddelen en smeervetten die zo min mogelijk schade toebrengen aan mens en milieu. Daarnaast biedt de fabrikant al vele jaren een breed productassortiment aan huidvriendelijke koelsmeermiddelen. Het bedrijf hecht ook bijzonder veel waarde aan het toegenomen gebruik van regionale grondstoffen en eindproducten.