Rijksoverheid onderstreept belang van een Circulaire Geveleconomie
De minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat hebben het Akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend en onderstrepen daarmee het belang van een circulaire geveleconomie.
De betrokken brancheorganisaties zijn verheugd dat beide bewindspersonen het akkoord hebben ondertekend.
Ook hoofdrol voor CO2-reductie
Hiermee komt de ambitie om materiaal dat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was onderdeel te maken van een gevel in een nieuw gebouw weer een stap dichterbij. Ook CO2- reductie speelt naast circulariteit hierbij een hoofdrol. Met het tekenen van het Akkoord Circulaire Geveleconomie door beide ministeries hebben alle partijen getekend. En zijn afspraken gemaakt over de ambities, doelstellingen en activiteiten richting 2030. Het getekende akkoord staat op circulairegeveleconomie.nl.
Eerste fase
De brancheorganisaties en bedrijven zijn inmiddels voortvarend aan de slag met de eerste fase. In deze fase worden processen in de kringloop en oplossingen geïnventariseerd met als doel richtingen te bepalen. De daaropvolgende fasen betreffen het proefdraaien met systemen en de zorg voor instandhouding naar 2030 en verder.
De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT), Bouwend Nederland Vakgroep GLAS, Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).
Met een toekenning van een investering vanuit Nationaal Groeifonds in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving voor de Circulaire Geveleconomie in 2023 zijn de middelen beschikbaar om met deze ambitie verder aan de slag te gaan.