Rinus Roelofs maakt groot beeldhouwwerk met 3D printen
Kunstenaar Rinus Roelofs heeft met behulp van 3D printtechniek een ‘knoopzuil’ gemaakt. Deze sculptuur is 2,3 meter hoog en gemaakt van circa 600 kg ijzer. Hij is onlangs onthuld op de vakbeurs Rapidpro.
Rinus Roelofs noemt zichzelf een ‘digitaal beeldhouwer’: hij creëert beeldhouwwerken op een computer. Roelofs is ook wiskundige, zijn creaties zijn geïnspireerd door wiskundige structuren. Veel van zijn ideeën zijn geometrisch zo complex, dat ze moeilijk praktisch realiseerbaar zijn, zeker met traditionele productiemethoden. Roelofs was dan ook een vroege gebruiker van 3D printen voor zijn werk. De meeste 3D printers zijn echter niet in staat objecten te produceren die groot en stevig genoeg zijn voor publieke opstelling in de openlucht, zoals in een museumtuin.
3Dealise, industrieel 3D print en 3D engineering bedrijf, werkt al enige tijd samen met Roelofs om zijn ideeën tot leven te brengen. 3Dealise heeft eerst 400 mm hoge prototypes van twee ontwerpen gemaakt, om te tonen wat mogelijk is. Daarna werd de uitdaging aangegaan om een 2,3 meter hoge ‘knoopzuil’ voor Roelofs te maken. Zelf omschrijft Roelofs deze vorm als ‘een buis die in de knoop zit, op een onconventionele manier’.
Bij de onthulling op de RapidPro zag Roelofs het beeldhouwwerk zelf ook voor het eerst. Hij was verrukt om eindelijk een levensgrote versie te zien van het idee dat hij jaren geleden al bedacht.
Technologie
3Dealise gebruikt een twee-staps-proces om grote objecten te produceren. Eerst print een gigantische 3D printer, die producten tot het formaat van een telefooncel (bouwvolume 1800x1000x700 mm) binnen 24 uur kan printen, een zandvorm voor metaal gieten. Zandvormen kunnen als legoblokken worden gestapeld om nog grotere vormen te maken. Het gebruik van 3D printen in deze stap maakt ‘vormvrijheid’ mogelijk, evenals andere voordelen van 3D printen.
Vervolgens wordt met behulp van de 3D geprinte zandvorm een metalen gietstuk gemaakt. Deze tweede stap gebruikt een traditioneel gietproces, en daarmee wordt hoogwaardig materiaal met bekende materiaaleigenschappen geproduceerd, dat zo nodig voorzien kan worden van een materiaalcertificaat zoals Lloyds 3.1.
Rinus Roelofs: “Ik had het idee voor dit kunstwerk al heel lang, maar pas eind jaren negentig was de software hoogwaardig genoeg om het te kunnen ontwerpen. Sindsdien heb ik geprobeerd het te realiseren en dat was niet eenvoudig. Eerst heb ik een versie gemaakt met digitaal gezaagde plakken hout. Een kleine versie in kunststof 3D printen werd enkele jaren terug mogelijk, en nu is er voor het eerst een levensgrote versie zoals het stuk was bedoeld.”
Directeur Roland Stapper van 3Dealise: “Deze nieuwe technologie is belangrijk om twee redenen. Allereerst toont het aan dat ‘ontwerpvrijheid’ beschikbaar is voor grote objecten, zoals dit kunstwerk. 3D printen wordt vaak geassocieerd met relatief kleine stukken, maar de voordelen zijn evengoed beschikbaar voor grote delen. Een universum van nieuwe ontwerpmogelijkheden wordt hiermee geopend voor kunstenaars en ontwerpers. Ten tweede is deze technologie in staat om grote metalen objecten te maken. Aangetoond is dat structureel stevige en vandaalbestendige objecten kunnen worden gemaakt met 3D printen. Dit is essentieel voor opstelling van kunstwerken in de openlucht.”