Robot doet de inspectie, zonder dat jij je vingers brandt

Ze kijken, horen, ruiken en voelen voor je, zonder dat jij je vingers brandt. De robots van ExRobotics zijn speciaal ontwikkeld om inspectie en onderhoud te verrichten in licht ontvlambare en explosieve omgevingen. Zodat mensen niet langer de risico’s hoeven lopen.

Begin september is ExRobotics gestart met de productie van deze robots in Delft voor launching customer NAM. Een leuke wetenswaardigheid: ExRobotics is zelf gecertificeerd om deze robots te mogen bouwen. Deze certificering voor robots is uniek in de wereld en ExRobotics kan worden gezien als een pionier op het gebied van robots voor explosiegevaarlijke omgevingen.

Werk minder risicovol
De robot kan de meter op de apparatuur aflezen met behulp van video- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken’, zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en zelf de weg terugvinden naar zijn dockingstation om zichzelf weer op te laden. Dat betekent dat inspecteurs en operators niet langer naar explosiegevaarlijke installaties hoeven. En dat hun werk dus stukken minder risicovol wordt.

In het laatste kwartaal van 2018 zal de NAM de eerste batch van tien robots in gebruik gaan nemen, met de ambitie om later alle onbemande installaties van de NAM te gaan voorzien van deze technologie. Hiermee is de NAM de eerste producent in de olie- en gasindustrie die deze technologie op grote schaal toepast. De NAM-robot is een remote control robot, maar op 6 augustus dit jaar toonde ExRobotics alweer zijn nieuwste doorbraak in de wereld van de robotica: de ExR 1.1 robot, die door ExRobotics, TU Darmstadt en Shell gedemonstreerd in de Shell-raffinaderij in Pernis. De robot kan zich volledig autonoom voortbewegen en inspecties uitvoeren in de fabriek.

Certifcering is uitdaging
De grootste uitdaging ligt niet in het bouwen van op afstand bestuurbare robots, maar in de certificering die nodig is voor toepassing binnen een ontvlambare atmosfeer. De zogenaamde ATEX/IEC-Ex-certificering stelt zware eisen aan het product en gebruikte materialen. Veel van de benodigde gecertificeerde materialen zijn niet te koop. De ATEX/IEC-Ex normen zijn namelijk bedacht voor grote, zware, stilstaande installaties die veel energie verbruiken. De robots van ExRobotics worden echter gebouwd van kleine, energiezuinige en mobiele componenten. Dit betekent dat ExRobotics alle componenten zelf heeft moeten ontwikkelen en laten certificeren door een notify body in Chicago (VS). Vervolgens moest ExRobotics als organisatie worden gecertificeerd om deze componenten te mogen produceren. De combinatie van deze certificeringen en robotica die ExRobotics nu bezit, is uniek in de wereld.

ExRobotics heeft onlangs een nieuw productiefaciliteit geopend in Delft, voor de productie en certificering van de robot. Dat is dicht bij de TU Delft. ExRobotics verwacht een vruchtbare uitwisseling van kennis en ervaring met de TU. Het bedrijf telt nu 10 medewerkers, maar verwacht flink te groeien in de komende jaren.

ExRobotics

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

MetaalNieuws thema: Automatisering

02-01 Wilt u uw noviteiten presenteren in deze speciale editie met een oplage van bijna…

Automatisering

Mapal integreert digitale diensten

28-10 Mapal’s dochteronderneming c-Com, die in 2017 werd opgericht, stimuleert modernisering, interconnectiviteit en automatisering in…

Automatisering

Laswerkzaamheden uitbreiden met robot lascel

16-07 “Ontwerp, prototypebouw, productie en automatiseren van de productie, doen we allemaal zelf. Lasersnijden en…

Automatisering

Slimme kilo-robot volgt operator automatisch

22-05 Als onderdeel van het moderniseringsproject in de productiefaciliteit in Mandello del Lario, heeft de…

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Automatisering

AI blaast industriële productie nieuw leven in

17-01 Kunstmatige intelligentie is onmisbaar geworden bij het bewaken en besturen van machines. Neurale netwerken…

3D

Nieuw TU Delft lab omvat gehele 3D-printproces

16-01 Op de TU Delft campus zijn wel meer labs voor additive manufacturing (3D-printen) te…

Plaatbewerking

Zonder automatisering had ‘vriendengroep’ Ter Horst Metaaltechniek niet kunnen starten

06-07 Hij had al tientallen jaren ervaring in de metaalbewerking bij andere werkgevers, toen hij…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs