Robots en cobots zijn niet te missen op Welding Week
Naar verwachting zo’n 5.000 lasprofessionals zullen op 19, 20 en 21 november opnieuw samenkomen tijdens het vierjaarlijkse event Welding Week. Plaats van handeling is de vernieuwde Antwerp Expo. Welding Week is het trefpunt voor apparaten en technologieën voor het lassen, verbinden en snijden van metalen en kunststoffen. Ruim honderd exposanten presenteren de nieuwste apparaten en technologieën in de laswereld.
Veel aandacht zullen ze daarbij vestigen op de automatisering van het lasproces. Wie wil weten of hij daarbij moet kiezen voor een robot of een cobot, kan bij heel wat exposanten zijn licht opsteken.
Valk Welding (stand 4-D160)
Robotintegrator Valk Welding, leverancier van complete ‘All-in-One’ lasrobotinstallaties en ontwikkelaar van innovatieve hard- en softwarematige oplossingen, toont de laatste ontwikkelingen waarmee de metaalindustrie de continuïteit en betrouwbaarheid van het lasproces verder kan optimaliseren in een tijd van personeelstekort en vergaande digitalisering en automatisering. De ontwikkelingen in lasrobotisering gaan snel en bedrijven zitten met veel vragen zoals, hoe je lasrobots ook voor zowel kleinere series flexibel in kunt zetten? Hoe je daarbij de wisseltijden zo kort mogelijk kunt houden? Hoe het zit met lasnaadvolgen? Hoe je een hoge inschakelduur kunt bereiken? Hoe je het proces kunt monitoren? Hoe snel je lasrobots kunt programmeren? En hoe zit het met de training en de service? Valk Welding snapt dat de vragen per bedrijf verschillen en geeft aan de hand van specifieke oplossingen antwoord op specifieke klantvragen. “Met de Panasonic robots, die specifiek voor het lasproces zijn ontwikkeld en de hard- en software oplossingen die we zelf hebben ontwikkeld, bieden we onze klanten All-in-One oplossingen uit één hand”, zegt CCO Peter Pittomvils.
Als noviteit introduceert Valk Welding Offsite VR-teaching; een nieuwe manier om met VR technologie een lasrobot te programmeren. Alle componenten die een betrouwbaar proces en hoge mate van nauwkeurigheid in onbemande productiesituaties mogelijk maken worden gedemonstreerd op een lasrobotinstallatie waarbij een lasrobot is gemonteerd op een E-frame met twee naast elkaar gelegen werkstations. Een ruimtebesparend concept, dat een hoge inschakelduur combineert met een hoge mate aan flexibiliteit. Valk Welding heeft verschillende robottoortsen ontwikkeld, waarvan een uitvoering met een lasersensor lasnaadvolgsysteem, plasmasnijkop, Servo Pull TIG en geïntegreerde lasrookafzuiging. Daarnaast laat Valk Welding zien hoe je hun lasdraad storingsvrij van vat naar robot transporteert. Om de programmeertijd van lasrobots verder te verkorten heeft Valk Welding Quick Programming Tools (QPT) ontwikkeld. Samen met systemen om het lasproces te monitoren zullen al deze modules gedemonstreerd worden.
RobWelding (stand 4-D020)
Dat de aanschaf van een robot niet complex of duur hoeft te zijn, toont lasrobotspecialist RobWelding met zijn kant-en-klare Ready Robotic Cell (RRC). Dit is een lascel in verschillende formaten waarin een ABB-lasrobot gekoppeld is aan één van de betere West-Europese lasmachines. Het aankoopproces van deze robotcellen is overzichtelijk, omdat het uit slechts vier stappen bestaat: inventarisatie, configuratie, installatie en starten. De RRC is operationeel binnen 1 werkdag. “Dankzij deze eenvoudige opzet, zien klanten nu haast in één oogopslag of een gerobotiseerd lasproces mogelijk is. Ook omdat het kostenplaatje van de Ready Robotic Cell concreet is”, aldus RobWelding-directeur Karel van Vlastuin. “Daarnaast bieden we meerdere aanschafopties. Is kopen de beste optie, of kiest de klant toch liever voor een flexibele vorm van huren of leasen?” Op Welding Week toont RobWelding een demoversie van de RRC. “Bezoekers kunnen dan onder andere zien hoe compact de cel is”, vertelt marketingmanager Martijn Dijkhuizen. “Alle componenten zijn namelijk volledig geïntegreerd in een frame.” Naast de robot en lasmachine staat in de cel ook een R300-Manipulator. Deze brengt het product bij de operator, zodat hij niet om de cel heen hoeft te lopen. Ook kan de manipulator aan de inlegzijde per programma een bepaalde stand innemen, wat het wisselen van producten vereenvoudigt. In de cel is standaard een schoonmaakstation geïntegreerd om de lastoorts te reinigen. Ook is de gepatenteerde Bulls Eye van ABB in de cel te vinden. Dit is een laserstraal om het TCP (tool center point) te controleren en automatisch bij te stellen.
Cobot Automation (stand 4-F140)
Ook diverse aanbieders van geautomatiseerde lasprocessen met cobots zijn op Welding Week van de partij. Een van hen is Cobot Automation, dat onlangs op de vakbeurs METAVAK de MyWeldingMate Start presenteerde, een compactere uitvoering van de reeds beproefde MyWeldingMate. De oplossing is het maatje van de lasser, die een product last en vervolgens een robot exact hetzelfde oneindig vaak kan laten herhalen. MyWeldingMate Start is een mobiele oplossing waarmee ook kleine series eenvoudig gelast kunnen worden met toepassing in eigen lasomgeving. De lasser last het project eenmalig en doet het als ware voor en de robot doet het daarna oneindig na. Door de toorts van de lasrobot simpelweg langs de gewenste laslijnen te bewegen wordt de robot ingesteld. Deze bewegingen worden opgeslagen en kunnen bij een volgende werkstuk weer worden opgeroepen. De oplossing is tot stand gekomen na evaluatie van MyWeldingMate, een reeds beproefde innovatie van Cobot Automation. Omdat bleek dat niet alle producten, bijvoorbeeld constructiebalken, zich leenden voor de complete cobotcel, heeft de automatiseringsspecialist uit Ede een compactere versie ontwikkeld. MyWeldingMate Start maakt het mogelijk om mobiel en flexibel geautomatiseerd te lassen. De robot met compacte bediening is namelijk op een mobiele unit geplaatst, waardoor bedrijven de oplossing eenvoudig kunnen integreren in de eigen lasomgeving. Omdat iedere lasser op de werkvloer zelf de robot kan instellen, kunnen repeterende werkstukken eenvoudig, snel en met een goed eindresultaat afgelast worden. “MyWeldingMate is ontstaan na vragen van de klant om te automatiseren”, vertelt Willem Thomassen, van Cobot Automation. “We hebben de oplossing dan ook samen met de klant ontwikkeld. Het is echt een project geworden waarbij de kennis van lassen en de kennis om te automatiseren is samengebracht. Recentelijk hebben we de oplossing doorontwikkeld en ook een mobiele variant op de markt gebracht.” Zowel MyWeldingMate als zijn kleinere broertje worden al toegepast binnen diverse bedrijven. “Na ingebruikname zien de meeste lassers pas hoe simpel en flexibel er gewerkt kan worden”, zegt Willem Thomassen. “De lasser programmeert, last zelf en de MyWeldingMate doet het exact na. Bovendien wordt er geprogrammeerd in lastaal en niet in programmeertaal. Dat was belangrijk voor ons, omdat de lasser voor ons centraal blijft staan. Aan het einde van een productieserie heeft de lasser, met hulp van MyWeldingMate, zelf iets gemaakt en dat is heel belangrijk. Het blijven vakmensen, die voldoening halen uit het eindproces. En het is mooi om te zien dat dat lukt.”
Olmia Robotics (stand 4 F180)
Olmia Robotics, een cobot system integrator die cobotsystemen en toebehoren levert aan de hele maakindustrie, heeft samen met haar kennispartner op het gebied van lassen, Laspartners Multiweld, een aantal standaard cobot-lascellen ontwikkeld. Deze zullen op Welding Week worden gepresenteerd. Deze cellen zijn mobiel, flexibel inzetbaar en snel te implementeren. Dat zijn volgens Olmia Robotics voordelen bovenop het robotlassen. “Het is al bekend dat robotlassen kostenbesparend is, constante kwaliteit levert, gereduceerde productie-downtime geeft, een verhoogde nauwkeurigheid en minder verspild materiaal. Het grote voordeel van cobotlassen daarbovenop is de snelle inleertijd, die ook geldt voor operators die nooit eerder met robots gewerkt hebben. Hierdoor is het robotlassen van kleinere series een haalbare oplossing geworden.”
Binzel Benelux (stand 4 A310)
Binzel Benelux toont lasapparatuur van Abicor Binzel en robottechnologie van Universal Robots. De ROBiPAK is een UR+ gecertificeerde oplossing voor MIG/MAG-lassen met de UR5(e)/UR10(e). Het is een compleet pakket voor de Cobot en ontworpen om de installatie op een cobot snel te kunnen realiseren. Alle componenten, die zich reeds hebben bewezen in industriële robottechnologie, zijn aangepast aan de kenmerken van de robots van Universal Robots en staan garant voor hoogwaardige prestaties. De Profinet-communicatie tussen de robot en de iROB-stroombron van Abicor Binzel in de ROBiPAK verloopt via een speciaal ontwikkelde besturingsmodule. Dankzij een stabiele communicatie tussen de twee apparaten, aangevuld met een eigen URCap-ontwikkeling, kan men eenvoudig programma’s maken om te lassen met de UR Cobot. De commando’s ‘Start Welding’ of ‘Stop Welding’, evenals de functie ‘Set Lasparameters’, helpen om snel te programmeren. Daarom is de ROBiPAK interessant voor kleine series en vaak veranderende lastoepassingen. Ook partijen als Rolan Robotics (stand 1 B080), onlangs nog op METAVAK present met de OTC EasyArc en UR lascobot, Lorch Lastechniek (stand 5 D060) en Yaskawa Benelux zullen oplossingen met cobots demonstreren.
Automatisering staat centraal op eerste dag Lassymposium
Lasautomatisering is ook het centrale thema van de eerste dag (dinsdag 19 november) van het BIL/NIL Lassymposium, dat tegelijk met Welding Week wordt gehouden. Het robotlassen vormt de focus van deze sessie, verteld vanuit een aantal robotlasfabrikanten, vanuit het lopende WAAM onderzoeksproject, maar ook vanuit directe industriële toepassingen. Naast de lasrobot, zal er ook een presentatie zijn over de (on)mogelijkheden van lassen met een cobot. Dr. Abhay Sharma van de KU Leuven trapt hiermee deze eerste dag af. De specifieke lasbaarheid van poedergeprinte 3D geproduceerde stukken wordt eveneens besproken. Het Lassymposium duurt drie dagen. Inspectie/monitoring staat centraal op 20 november en de slotdag staat in het teken van schadegevallen. Het complete programma van de drie symposiumdagen is te vinden op de Welding Week beurswebsite.
3D Printing zone
Welding Week biedt diverse aanvullende activiteiten, zoals het kampioenschap virtueel lassen van de Lage Landen, een Wall of Fame waarop bezoekers hun naam of persoonlijke boodschap kunnen lassen, een netwerkevent voor de lascommunity en een fotowedstrijd. Welding Week is het trefpunt voor apparaten en technologieën voor het lassen, verbinden en snijden van metalen en kunststoffen. Maar door nieuwe productieprocessen hoeft er niet steeds gelast te worden. In de Metal 3D Printing zone kan men een 10-tal stukken zien, die geen las meer nodig hebben. Negen bedrijven tonen deze innovatieve technologie in deze zone van Flam3D en Vives Hogeschool.
Welding Week wordt gehouden op 19, 20 en 21 november in Antwerp Expo. De openingstijden zijn op 19 en 21 november van 10.00 tot 17.00 uur. Op woensdag 2o november is er een avondopening tot 20.00 uur.