ROC Nijmegen en Vakopleiding Techniek verlengen samenwerking
ROC Nijmegen en de Vakopleiding Techniek hebben opnieuw een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Beide partijen noemen deze publiek-private samenwerking van groot belang voor het behoud van de kwaliteit van vakmanschap in de metaal.
Beide organisaties vinden werkend leren de juiste manier om de enorme ontwikkelingen in de technologie te kunnen blijven volgen, zodat studenten up to date blijven. De vraag naar goede vakmensen in de metaal blijft de komende jaren groeien en deze samenwerking is belangrijk om aan die vraag te kunnen blijven voldoen.
Volgens beide partijen leidt de samenwerking tot een kwalitatief betere opleiding, meer aansluiting bij de praktijk, een betere doorstroming naar hogere niveaus, grotere klanttevredenheid bij deelnemers en het bedrijfsleven. Dat realiseren de partners door het aanbieden van theorie just-in-time (op het moment dat de deelnemer er in de praktijk aan toe is), just-in-place (zoveel mogelijk in de praktijk) en just to the right people (deelnemers vanuit dezelfde discipline in één groepssamenstelling opleiden door een vakspecialist).
Precies wat minister wil
Wouter van Raffen, directeur van de Vakopleiding Techniek, vertelt dat de Vakopleiding Techniek een stichting is van het regionaal bedrijfsleven. “De nieuwe overeenkomst is een bevestiging van de goede samenwerking. We zetten voort wat we nu doen. Beide partijen zijn tevreden, ook op bestuurs- en directieniveau. De aansluiting theorie en praktijk is enorm verbeterd. De leerlingen zijn de theorielokalen uit, ze leren en werken praktijkgericht.”
Volgens van Raffen gaat dit veel verder dan bij andere ROC’s. “Daar zie je dat leerlingen nog een dag theorie krijgen, los van de praktijk. De publiek-private samenwerking is hier 100% geslaagd, precies wat de minister wil.”
100% samenwerking
ROC Nijmegen is in deze overeenkomst de uitvoerder van het onderwijs, die onderwijsdiensten uitbesteedt aan Vakopleiding Techniek, en vervult in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) een coördinerende en kwaliteitsborgende rol.
Stef Merkus, docent Metaal van ROC Nijmegen, zegt dat de samenwerking op docentniveau altijd goed is geweest. “De structuur is nu wel aanzienlijk verbeterd. ROC en Vakopleiding vullen elkaar goed aan, we zijn samen één team. Het is 100% samenwerking, geen onderwerp wordt geschuwd.”