Roemheld sensor-spantechnologie bewaakt productieproces
Roemheld heeft samen met August Wenzler Maschinenbau intelligente sensoren in haar hydraulische spansystemen ingebouwd. Deze controleren in-process onderdelen op gietfouten en contourafwijkingen. Het systeem detecteert en signaleert met de ingebouwde sensoren positioneerfouten en geeft continu informatie over de spankracht op het werkstuk tijdens de bewerking
In het praktijkvoorbeeld is de mal voorzien van twee zwenkspanners; de ene is uitgevoerd met wegmeetsysteem, de andere met een druksensor, die de spankracht op het werkstuk meet.
Wenzler ontwikkelt en produceert 5-assige bewerkingscentra. Hierop worden 24/7 onderdelen bewerkt voor de automobielindustrie, zoals chassis en componenten van aluminium. Begin 2019 is samen met Roemheld een verbetertraject ingezet om klemtechnologie te laten bijdragen aan het nog stabieler en productiever maken van het productieproces. Begin 2020 is men, in opdracht van een Duitse automobielleverancier, begonnen met de serieproductie van aluminium constructiedelen.
Gegoten aluminium werkstukken worden vaak pas na een complete bewerking gecontroleerd. Met het nieuwe concept kunnen gietstukken vooraf tegen lage kosten en zonder veel moeite worden gecontroleerd op gietfouten en contourafwijkingen. Bovendien kan de kwaliteit tijdens de bewerking continu worden bewaakt en gedocumenteerd.
Geschikte machines
In het concept neemt de spantechniek naast het opspannen van het werkstuk de extra taak op zich om het onderdeel te bewaken. Roemheld presenteerde al verschillende elementen op EMO 2019. Om spantechniek met geïntegreerde sensoren te kunnen toepassen, zijn machines met data- en energie-interfaces nodig.
Praktijkvoorbeeld
Tijdens de bewerking wil men graag informatie over de volgende aspecten: Zijn er gietfouten of contourafwijkingen? Is het werkstuk correct geplaatst en is de klempositie correct? Worden de gewenste spankrachten bereikt? Is de tegendruk van het werkstuk binnen het gespecificeerde bereik? Komt de spankracht op de mal overeen met de specificaties?
Om al deze informatie in-process te verkrijgen is standaard spangereedschap voorzien van druksensoren en wegmeetsystemen. In het praktijkvoorbeeld is de mal voorzien van twee zwenkspanners; de ene is uitgevoerd met wegmeetsysteem, de andere met een druksensor, die de spankracht op het werkstuk meet. De kracht wordt gemeten op de plaats waar het werkstuk gespannen wordt. De ondersteuningsposities van het werkstuk bij de zwenkspanners zijn uitgerust met druksensoren, die directe kracht van de tegendruk bepalen.
Draadloze energie- dataoverdracht
De energie voor de sensoren en de afgegeven data worden inductief getransporteerd tussen het apparaat en de machinebesturing. Alle componenten zijn beschermd en daardoor minder storingsgevoelig. De gegevens worden op het display gevisualiseerd en vergeleken met de streefwaarden. Als ze in orde zijn, begint de bewerking. Als er afwijkingen zijn, weigert het systeem te starten.
Bij Wenzel is men zeer tevreden met de resultaten van dit project: “We bereikten al snel een geweldig resultaat: meer efficiëntie en procesbetrouwbaarheid, minder uitval en een betere componentkwaliteit – en dat alles tegen lagere kosten. Bovendien zijn de transparantie, controle en documentatie van de productie verbeterd.”
Online seminar gecontroleerd opspannen met sensoren
Op 30 en 31 maart houdt Roemheld het online seminar ‘Spannen met sensoren’. Dit is bedoeld voor productieplanners, werkvoorbereiders en ontwerpers. Deelname is gratis.
Door gebruik te maken van sensortechniek in de opspanning van producten ontstaat volledige controle. Zowel bij het plaatsen van het werkstuk, als tijdens de bewerking signaleren de sensoren of het product juist is ingelegd en of de spankrachten binnen de ingestelde waarden blijven. Aldus kan een verbeterslag worden gemaakt in het productieproces: verhoging van de productiviteit; verhoging van flexibiliteit; herken fouten en afkeuringen voor aanvang van de bewerking; bewaking van het productieproces; verhoging van de procesbetrouwbaarheid; hoge systeembeschikbaarheid door condition-based onderhoud.
Het Duitstalige online seminar vindt plaats op woensdag 30 maart om 14.00-14:50 uur en het Engelstalige donderdag 31 maart van 09:30-10:20 uur. Aanmelden kan via de website van Roemheld of door een mail te sturen naar Laagland, dat Roemheld in Nederland vertegenwoordigt.