Rösler doet 3D geprinte onderdelen glanzen
Het is volgens Rösler een misvatting dat met 3D printers niet het soort gladde en gepolijste effect kan worden verkregen als met traditionele productietechnieken. ‘Finishing’-oplossingen bieden een scala aan afwerkingstechnieken voor de additive manufacturing van onder andere kunststof, keramiek, carbon fiber, titanium, (wit)goud en zilver. Rösler biedt machines en diensten aan voor de afwerking van 3D geprinte onderdelen middels straal- en glijslijptechniek.
RapidFinish (voor het afwerken van de interne en externe oppervlakken) is een populaire methode voor het bereiken van een gladde ‘finish’ op 3D geprinte onderdelen. RapidFinish werkt ‘layer lines’ (zichtbare lijnen van de geprinte lagen) weg en levert een gladde afwerking op, ook voor kwalitatief hoogwaardige producten.
De keuze voor de afwerkingstechniek hangt grotendeels af van de geometrie en het materiaal. Deze twee factoren bepalen welke texturen kunnen worden bereikt met het product. Kunststof-, glasparelstralen en glijslijpen zijn de populairste methoden voor het bereiken van gladde 3D geprinte producten. Met deze methodes kunnen prototypes, showmodellen of delen voor eindgebruikers worden afgewerkt, dit gebeurt momenteel in verschillende industrieën: automobiel, genees- en tandheelkunde, implantaten, juwelen, luchtvaart.
Glijslijpen
Met de glijslijptechniek worden zichtbaar geprinte lagen weggeschuurd en –geslepen. Ook kan deze techniek een gepolijste en glanzende uitstraling geven aan onderdelen. Om een product te effenen én polijsten kan Rösler één proces in twee stappen, in dienst uitvoeren of in machinevorm installeren. Tijdens het proces worden ‘Chips’ en ‘Compound’ (procesmedia) in een vibrerende staat gebracht. Zodra onderdelen worden toegevoegd, bewegen de procesmedia met een glijdende/slijpende beweging langs het te behandelen product en creëren een karakteristieke finish. De glijslijpmachine wordt gevuld met chips (slijp- en/of polijststenen). Iedere chip geeft een oppervlak een specifieke afwerking vanwege de geometrie, het formaat en het soort materiaal. Rösler levert chips van keramiek, kunststof, metaal en maïskolf.
Onderdelen worden ook flexibeler na het glijslijpen, daar kunststof water absorbeert uit de Compound (proceswatermengsel). Zo wordt het natuurlijke vocht van het materiaal dat verloren gaat door hoge temperaturen tijdens het 3D printen (175-180° C) vervangen.
Stralen
De andere afwerking is door middel van straaltechniek. Hier verwijdert een operator laaglijnen door met een ‘pistool’ of straalmachine straalmiddel te lanceren op het product. Het is een snel proces en resulteert in producten met een uniforme afwerking zonder polyamide resten. De veelzijdigheid komt van de te gebruiken straalmiddelen, glas, kunststof of metaal.
Röslers straaltechniek is een goedkope, effectieve en beproefde methode om een gladde finish te behalen. Zo worden onderdelen geproduceerd voor weergave van modellen, concepten, monsters, prototypes of producten voor eindgebruik.