RVS- en aluminiumspecialist Buislaser Nederland laat van zich horen
Onder de merknaam Buislaser Nederland hebben Rob Henrion Verpoorten en Jelke Attema met hun metaalbewerkingsbedrijf in Ter Apel de volgende stap gezet met een nieuwe activiteit gericht op het toeleveren van onderdelen en samenstellingen aan de machinebouw. De basis hiervoor vormt een Adige LT 702 buislaser, die onlangs is aangeschaft bij Laser & Bending Machines (LBM).
De Adige LT 702 buislaser, die onlangs is aangeschaft bij Laser & Bending Machines (LBM). Deze machine heeft een invoerlengte van 6 meter en een uitvoerlengte van 4,5 meter. Hij snijdt tot een diameter van 140 mm.
Henrion Verpoorten en Attema hebben het bedrijf (opgericht in 1985), een specialist in RVS en aluminium gericht op de productie van maatwerk plaat oplossingen, in 2019 overgenomen. De uitbreiding van werkzaamheden gaat verder onder de naam Buislaser Nederland. “We verbreden onze werkzaamheden om meer branches en klanten te bedienen”, zegt Rob Henrion Verpoorten.
Nieuwe technologie
Het bedrijf, dat zo’n dertig medewerkers telt, beschikte reeds over een vlakbed fiberlaser met een bereik van 6000x2000mm en de nodige kant- en zetcapaciteit. Het buislaserwerk werd tot nu toe uitbesteed, maar in 2022 is de keuze gemaakt om de eigen werkzaamheden uit te breiden met deze technologie. “Deze nieuwe techniek geeft ons de mogelijkheden om producten anders te engineeren.”
Goed gereviseerde machine
Bij de zoektocht naar een geschikte manier om kokers en buizen te gaan lasersnijden, passeerden verschillende mogelijkheden de revue. Zoals een nieuwe, met de hand te beladen buislaser en een vlakbedlaser met turret. Totdat Henrion Verpoorten en Attema in contact kwamen met LBM in Zwijndrecht, een specialist in gebruikte lasersnijmachines en kantbanken. “Voor het bedrag dat wij in gedachten hadden, bleken we ook een goede gereviseerde machine van een A-merk te kunnen kopen.”
Zo is er nu geïnvesteerd in een Adige LT 702, een geautomatiseerd buislasersnijsysteem met bundelbelading. Deze machine heeft een invoerlengte van 6 meter en een uitvoerlengte van 4,5 meter. Hij snijdt tot een diameter van 140 mm. De machine is uitgerust met een 2D snijkop, hetgeen betekent dat hij alleen loodrecht kan snijden. “Alle contouren en vormen die we willen maken in buis, koker en profiel kunnen we hier mee snijden”, aldus Henrion Verpoorten.
Potentie
De machine is onlangs geplaatst door LBM en reeds operationeel. Henrion Verpoorten is goed te spreken over deze machineleverancier. “De dienstverlening was uitstekend en ze hebben heel goed met ons meegedacht. Het is een uitbreiding in techniek die ook het engineeringsproces van onze producten gaat veranderen. Je gaat daar toch anders tegen aan kijken als je een nieuwe techniek tot je beschikking hebt.”
Henrion Verpoorten ziet de komst van de buislaser tevens als een eerste stap om de focus van het bedrijf verder te verbreden. “We zijn onze plannen verder aan het ontwikkelen voor uitbreiding en automatisering in de komende jaren. Binnenkort hopen we daarin de volgende stap te kunnen zetten.”