Salvagnini toont zich flexibel
Bij het horen van de naam Salvagnini denkt de gemiddelde Nederlandse plaatbewerker eigenlijk alleen aan machines en systemen voor groot seriematig werk. “Maar dat is pertinent niet waar”, zegt Jack van Arnhem, directeur van Flevo Trading, dat de Italiaanse fabrikant in ons land vertegenwoordigt. “De systemen zijn zo flexibel, dat je in kleine badges alle producten door elkaar heen kunt produceren. Dat is de kracht van Salvagnini.”
Op de Euroblech demonstreerde Salvagnini die kracht vooral aan de hand van de FlexCell, de blikvanger op de stand. Flexibiliteit vormde het uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit concept, waarmee Salvagnini zich weer eens manifesteerde op een gebied dat de Italiaanse machinebouwer zo na aan het hart ligt: procesautomatisering.
Sleutelrol voor software
Het idee voor de Flexcell is ontstaan door de klanten die werken met in cellen georganiseerde productiesystemen eens goed te observeren. Aan die cellen zijn de laatste jaren veel buigmachines toegevoegd, zowel panelenbuigers als afkantpersen, om allerlei soorten buigprocessen uit te voeren. Hoewel die cellen goed en doorgaans naar volle tevredenheid functioneren, wezen de analyses van Salvagnini uit dat er qua efficiencyniveau nog wel wat te verbeteren viel. De verbetering die daaruit voortgekomen is, is een systeem dat in staat is de productiestroom onder de machines in de cel beter en flexibeler te sturen en de specifieke bijzonderheden van elke machine optimaal te benutten. Een sleutelrol is daarbij weggelegd voor de software OPS-Flexcell, een doorontwikkeling van Salvagnini’s eigen softwaresysteem OPS, een allround systeem voor productiemanagement.
In Hannover presenteerde Salvagnini een totale productieoplossing, die zich niet beperkt tot de levering van de machine, doch ook het managementsysteem omvat dat in de loop der tijd met de eisen van de klant mee kan groeien en aangepast kan worden om optimale productiestroom te bereiken. Product manager Pierandrea Bello: “Ons concept met een combinatie van buigcentrum en afkantpers overstijgt de klassieke productieorganisatie voor cellen, die normaal gesproken behoorlijk inflexibel is. Over het algemeen worden dergelijke cellen dan ook afhankelijk van het product dat moet worden gemaakt, geconfigureerd. Bij de FlexCell hebben we echter de flexibiliteit tot het zwaartepunt verheven. Zo kunnen we nu een innovatieve cel bieden die de productiehorizon uitbreidt en bovendien een managementsysteem omvat, dat de efficiency te maximeert en de gebruiksvriendelijkheid opvoert.”
Eén operator
FlexCell is daarom vooral een concept voor de optimale besturing van een cel, die klantspecifiek kan worden geconfigureerd. Op de Euroblech werd de cel gedemonstreerd als een combinatie van het elektrische buigcentrum P1 en de elektrische afkantpers E3. Beide machines werden gevoed door een fiberlasersnijsysteem L5, uitgerust met een automatisering voor het beladen, ontladen en uitnemen van de onderdelen, die de te bewerken onderdelen automatisch toevoert. De hele cel kan worden bediend door één operator. Hij wordt ondersteund door de software OPS-FlexCell, die hem soepel door de bediening van de hele installatie geleidt. De software zorgt bijvoorbeeld optimale nestingen voor de lasersnijmachine en de beste buigvolgorde van de onderdelen op de afkantpers en in het buigcentrum. Jack van Arnhem van Flevo Trading: “De software zorgt er bijvoorbeeld voor dat de laser de onderdelen voorziet van een barcode. Alle gesneden onderdelen komen eerst in een buffer. Daar leest een barcodelezer de code in. De software herkent de code en stuurt de producten ofwel naar de panelenbuiger of naar de afkantpers. Daar staat het buigprogramma al klaar, zodat er niet meer gewacht hoeft te worden. Zo kan dit systeem flexibel produceren. En dat kan alles door elkaar heen zijn.”